Kurz zpracování ryb

03. 05. 2024

V pátek 3. května se skupina žáků 3. K a 3. R zúčastnila odborného kurzu zpracování ryb ve cvičné kuchyni v Chlumci nad Cidlinou. Kurzem nás prováděl pan Bc. Pavel Koukolík z Rybářství Chlumec nad Cidlinou.

Připravovali jsme kapří hřbet ve slaninovém kabátku se zeleninovým bulgurem a špalíček ze pstruha v parmské šunce plněný zeleninovými hranolky s těstovinami a máslovou omáčkou.

Hned na začátku kurzu nám pan Koukolík ukázal, jak vyfiletovat a vykuchat kapra a pstruha, tak aby měla ryba co nejméně kostí a co nejvíce masa. Dále nám ukázal, jak z kapra odstranit šupiny pomocí nože, a také postup odříznutí celé vrchní kůže tak, abychom se ve výsledku také zbavili šupin.

Celý kurz byl pro nás velmi zajímavý a dozvěděli jsme se užitečné rady, jak pracovat s rybami. Zajímavé a chutné též byly kombinace ryb s přílohami.

Iveta Bryknarová, žákyně 3. ročníku oboru Kuchař - číšník