Sommelierský kurz

13. 05. 2024

Uměním sommeliera je nabídnout víno a také vhodně k němu doporučit pokrm, víno odservírovat, otevřít, degustovat a posoudit. To vše a ještě další skutečnosti se dozvěděli žáci třetího ročníku oborů Kuchař - číšník a Cukrář ze střední školy technické a řemeslné při absolvování kurzu s odborníkem nejpovolanějším -  panem Ondřejem Kuříkem. Lektor zaujal žáky svým výkladem, seznámil je s historií vinařství a představil žákům jednotlivé vinařské oblasti a vlastnosti jednotlivých druhů vín. Velmi dobře se žáci zapojili do servisu vína a také je zaujal způsob otevírání lahve šampaňského takzvanou techniku SABRAGE. Tento neobvyklý způsob se používá při slavnostních příležitostech a v podstatě se jedná o uražení konce hrdla láhve šavlí.
„Děkujeme, pane Kuříku, za přínosný a velmi atraktivní seminář." Tato slova všech účastníků dokumentovala úroveň a atmosféru akce.


Veronika Blažejová, vedoucí SPV Chlumec n. C.