Technologové výroby potravin na odborných exkurzích

11. 10. 2024

Pátky 4. a 11. října 2024 byly pro technology výroby potravin věnovány odborným exkurzím.

První říjnový pátek se seznamovali ve firmě Agra Nový Bydžov se zpracováním máku. Pracovnice firmy, paní Kristýna Jelínková, provedla žáky celým procesem příjmu máku, hodnocením jeho kvality a jeho dalším zpracováním před tím, než se dostane k zákazníkům. Žáci si vyzkoušeli přejímku máku od dodavatele, určování druhů plevelů, jejichž zrna jsou někdy přimíšena do máku. Dále oddělovali mák od dalších příměsí pro určení jeho podílu v dodávce. Zajímavé bylo senzorické hodnocení vzorků. Nutno podotknout, že na odlišení vlastností modrého a bílého máku a jejich základních profilech se hodnotitelé z řad žáků shodli. Další hodnocení, například cizí příchutě, nažluklost zrn apod., již činila problémy.

V pátek 11. října 2024 žáci v časném dopoledni zamířili do Minicukrovaru ve Mžanech. Zde se seznámili s výrobou sirobu. Činnost je to náročná, což si částečně i vyzkoušeli. Například úpravy cukrové řepy pro krouhání, míchání vařící se krouhanky, nebo také určování podílu vody v odpařujícím se roztoku řepné šťávy. I přes letošní nižší cukernatost řepy můžeme zkonstatovat, že pro tradiční chlumecké buchty (povidlová buchta máčená v sirobu a obalená perníkem), bude sirobu dostatek.

Po této exkurzi následoval krátký přesun do Stračova, kde Zemědělská akciová společnost Mžany, a.s., provozuje akvakulturní chov sumečka afrického. Zde žáci pod vedením paní Pavlíny Antošové prošli celým provozem, který zahrnuje nejenom vlastní chov, ale i zpracování ryb na řadu výrobků. Pro řadu z nich byly informace ohledně jedinečných vlastností masa tohoto druhy ryby zcela nové. Zajímavý byl systém čištění vody, která cirkuluje mezi nádržemi, čímž se významně snižuje její spotřeba. Další část exkurze tvořila ukázka zpracování těchto ryb doplněná ochutnávkou uzených filet. Žáci tak poznali, že hospodářská zvířata lze chovat šetrně k životnímu prostředí a bez zaznamenatelného vlivu na bezprostřední okolí chovu.

Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele

43.JPG

FOTOGALERIE: