Přípravy na soutěže jsou v plném proudu

14. 10. 2024

Ve Středisku praktického vyučování v Chlumci nad Cidlinou probíhají intenzivně přípravy na soutěže odborných dovedností napříč obory středního vzdělání Kuchař - číšník a Cukrář.

,,V tomto měsíci (říjen, poznámka redakce) čekaly žáky oboru kuchař - číšník přípravy na tři korespondenční kola soutěží - TROPHÉE MILLE, Český kapr a BERNARD CHEF. U všech těchto soutěží hodnotí odborná porota na exponátech profesionální přístup, novátorství, kreativitu, vypracované kalkulace a proto jsou velmi náročné na čas a přípravu. Je těžké vše vymyslet na základě podmínek soutěží, dokázat vystihnout příležitost a přitom být originální", řekla vedoucí střediska Veronika Blažejová.
,,V letošním roce se s nadšením zapojili kromě zkušených žáků tohoto oboru také žáci prvního ročníku, které tato příprava nadchla a motivovala k tomuto náročnému, ale krásnému řemeslu. Měli jsme podporu a inspiraci od partnerů, tímto děkujeme za vklad paní Lucii Suché z Chaty Tereza, která nám pomohla například s přípravou dezertu, a také Zemědělské akciové společnosti Mžany, která nám dodala surovinu v podobě sumečka afrického k přípravě hlavního chodu", dodala Monika Vernerová, učitelka odborného výcviku."
  A co naši cukráři? Ti se připravují na dvě cukrářské soutěže. První z nich jsou Karmelské slavnosti 2024, kde dva žáci představí své dovednosti v podobě dortu, téma zní velmi zajímavě ,,Filmový dort".
"Nyní se nacházíme přibližně v polovině příprav - dortové makety jsou hotové, čeká nás sestavení konstrukce dortu a doladění posledních detailů. Druhou výzvou je SWEET PRAGUE festival 2024, kde bude náš tým osmi žáků soutěžit s tématem ,,Vánoční tabule". V současné době se zaměřujeme na zkoušení a zdokonalování receptur, přičemž pilujeme především vánočku a další cukroví, které budou součástí slavnostní tabule", přiblížila stav příprav Markéta Šulcová učitelka odborného výcviku oboru cukrář a koordinátorka účasti školy na soutěžích mladých cukrářů.
  "Všechny tyto soutěže jsou pro nás výzvou a posunují nás dál ve všem co děláme. Často vnímáme těžké rozhodování poroty v těchto těžko měřitelných disciplínách. Mnohdy je to bohužel jen o subjektivním posouzení. Přesto nás naše práce baví a motivuje v tom, že chceme inspirovat a zaujmout budoucí i současné mladé potenciální odborníky v tomto řemesle", rekapitulovala soutěžní aktivity mladých gastronomů Veronika Blažejová.

Veronika Blažejová, vedoucí SPV Chlumec n. C.

23-3.jfif

FOTOGALERIE: