Technologové výroby potravin v plném tempu

30. 09. 2024

Podzimní měsíce pro technology výroby potravin znamenají výbornou příležitost, jak v rámci předmětu Učební praxe převádět teorii do praxe při zpracování právě dostupného ovoce a zeleniny.

Září tak bylo ve své první půli ve znamení výroby švestkových a jablečných povidel. Důležitou metou byla jejich výsledná kvalita, tak aby mohla být používána v dalších výrobcích, které budou vznikat v průběhu školního roku. Činnosti nebyly jen o vlastní výrobě, ale i o dochucení produktů tak, aby co nejlépe vynikla ovocná složka.

Další zajímavou činností zcela jistě byla příprava kečupů. Úkolem žáků bylo vyzkoušet různé receptury a strukturou včetně chuti jejich výrobku se co nejvíce přiblížit komerčně vyráběným produktům. Lze konstatovat, že se dařilo a bylo velmi zajímavé senzoricky porovnávat vzorky, při jejichž výrobě byla použita taktéž i jablka či papriky.

Součástí výuky jsou i odborné exkurze. První z nich mířila do Agra Žlunice. Tématem byla pomologie. Tímto zajímavým oborem je během dopoledne provedl pan Josef Myška. Velmi zajímavé informace umožnily žákům získat přehled o pěstovaných odrůdách a jejich vlastnostech.

Nejbližší další plánované exkurze se zaměří na zpracování českého máku ve firmě Agra Nový Bydžov. A v následujícím týdnu se žáci seznámí s výrobou sirobu z cukrové řepy. Každá exkurze též bude mít svoje navazující praktické činnosti.

Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele

51-18.jpg

FOTOGALERIE: