29. 9. 2025

Pomoc při výrobě kysaného zelí v ZD Podchlumí Dobrá Voda

Pomoc žáků 1. ročníku oboru Kuchař – číšník při výrobě kysaného zelí v ZD Podchlumí Dobrá Voda
29. 09. 2025


Žáci 1. ročníku oboru Kuchař – číšník se v týdnu od pondělí 29. září do pátku 3. října 2025 účastní odborné praxe v Zemědělském družstvu Podchlumí Dobrá Voda. Naši žáci mají možnost zapojit se do tradiční výroby kysaného zelí, které je vyhlášené široko daleko svou kvalitou a chutí.
Práce začíná přípravou čerstvých hlávek zelí. Žáci je půlí, odstraňují košťály a připravují hlávky ke krouhání. Další činností je čištění hlávek určených k přímému prodeji – ty se skládají do beden a chystají k expedici. Neméně důležitá je i práce s nakrouhaným zelím. Žáci chytají" krouhanku" do pytlů, které pak váží na 10 kg a 15 kg.
Výroba kysaného zelí je fyzicky náročná práce, a proto je tato zkušenost pro naše žáky velkým přínosem. Nejenže se seznamují s postupy zpracování zeleniny, ale zároveň si vyzkoušejí, že za každým kvalitním výrobkem stojí poctivá práce.
Získané zkušenosti a dovednosti jsou pro žáky jistě přínosem v jejich dalším studiu i budoucí profesní praxi.


Monika Vernerová, učitelka praktického vyučování

×