Zabijačkové hody SŠTŘ
Zabijačkové hody SŠTŘ
24. 11. 2025
I letos jste mohli navštívit tradiční zabijačkové hody, které každý rok pořádají naši žáci a učitelé ze střediska praktického vyučování v Chlumci nad Cidlinou. Krátké ohlédnutí za touto akcí si můžete přečíst v rozhovoru s Radkem Venclem, učitelem oboru Řezník - uzenář.
Radku, zabijačkové hody jsou za námi. Jak letošní ročník hodnotíš?
Znovu se nám ve spolupráci s našimi kuchaři a cukráři podařilo zorganizovat úspěšnou akci a společně s žáky prezentovat jejich práci z odborného výcviku. Takže za mě paráda.
Na jednotlivých stáncích byla nabídka výrobků opravdu široká. Musíte se na akci nějak zvlášť připravovat?
Samozřejmě nechceme nechat nic náhodě, a tak výrobu na odboráku postupně rozšiřujeme už pár týdnů před akcí. Pokud to tedy jde. Zákazníci mají rádi naše paštiky, které zavařujeme do sklenic, takže ty si chystáme dopředu. Výrobky jako jitrnice nebo prdelačku děláme ale až den před hody, tam je důležitá naprostá čerstvost, takže to je na dílně pak cvrkot.
Můžeš prozradit, kolik toho na hody zhruba vyrobíte?
Když jsem mluvil o jitrnicích, tak těch jsme letos vyrobili asi 150 kg, prdelačky jsme měli 176 litrů a třeba tlačenky - té jsme vyrobili přes metrák. A nic nám nezůstalo.
A jak si vedli žáci, kteří se na akci podíleli? Skvěle! Tady asi můžu mluvit i za kolegy Radka Beňka a Milana Nováka, že obrovská pochvala patří žákům 3. R – M. Müllerovi, M. Valáškovi, O. Novotnému a N. Jirsovi. Podíleli se na výrobě a obsluhu zákazníků zvládli takřka sami. Trochu pateticky jsem říkal, že jsem rád, že tu vlajku s řeznickým lvem v červeném poli bude mít v budoucnu kdo nést.
Je něco, co se třeba nepovedlo nebo bys příště udělal jinak?
To bych snad ani neřekl, jsem přesvědčený, že jsme udělali maximum. Ale je pravda, že jsem čekal, že laťku, kterou jsme nasadili loňskými extrémně úspěšnými hody, udržíme i letos. Tentokrát byl zájem lehce menší a pocítili jsme to i na množství prodaných výrobků. Nechci nám i žákům kazit pocit z dobře odvedené práce a spíš vyhlížím další ročník, který se, věřím, zase povede.
Ochutnat výrobky z produkce žáků oboru Řezník - uzenář můžete v řeznickém obchodě v SPV Chlumec na adrese Nádražní 194. Otevírací doba ÚT – PÁ 7:30 – 13:00.
Radek Vencl, učitel odborných předmětů