5. 12. 2025

Exkurze žáků oboru Technolog výroby potravin do cukrovaru v Dobrovici

Exkurze žáků oboru Technolog výroby potravin do cukrovaru v Dobrovici

05. 12. 2025

Žáci oboru Technolog výroby potravin absolvovali odbornou exkurzi do cukrovaru v Dobrovici, který patří mezi nejvýznamnější výrobce cukru v České republice. Exkurze byla zaměřena na poznání technologických procesů výroby cukru od cukrové řepy až po finální produkt, čistou sacharózu.

Exkurze provedla žáky celým areálem. Po cestě měli řadu zastávek, které byly vyplněny odborným výkladem a dotazy účastníků.

Celý areál vnějších i vnitřních prostor je impozantní svou velikostí i intenzitou výroby.

Pro maturitní zkoušku žáci určitě využijí informace, které získali během sledování vyhodnocování kvality přivezené řepy, změny surové šťávy během jejího zpracování a vzniku čisté sacharózy.

„Velmi mne zaujal proces očkování roztoků, kdy malinkatá zrnka cukru spustí po nadávkování krystalizaci v celém objemu výrobní dávky,“ komentovala jednu z částí výrobního procesu Iveta Bryknarová.

Žáci z 2. TP si tak po absolvování exkurze do cukrovaru mohou bez obav odškrtnout jednu z maturitních otázek a těšit na procvičení některé z dalších. Například z oblasti cereálií, jejichž zpracování bude náplní dalších odborných exkurzí konaných v rámci předmětu Učební praxe.

Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele

×