Mlýnem horem dolem
Mlýnem horem dolem
07. 05. 2025
Výroba mouky je složitým procesem, kdy hlavním jmenovatelem je pšenice z Polabí. A jak se na začátku odborné exkurze do mlýna v Týnci nad Labem (firma CZECHMILL - Český mlynář s.r.o.) dozvěděli žáci 2. C a 1. KCR ve středu 7. května 2025, tak základem kvality mouky je na začátku odběr vzorků z nákladních aut a jejich hodnocení v mlýnské laboratoři. Ze získaných výsledků se nejenom odvozuje cena suroviny, ale i alchymie spočívající v nastavení výstupních parametrů mouky tak, aby pekaři a další uživatelé neměli při výrobě zásadní problémy.
Před samotným mletím je potřeba pšenici důkladně vyčistit od nečistot jako jsou plevy, semena plevelů, prach, písek, kovy, bláto, kamínky apod. Samotné čištění navíc obrušuje povrch zrn, což pomáhá snižovat počet případných mikroorganismů na úplné minimum.
Když je obilí čisté, je na řadě jeho vlhčení a zvážení. Následuje drcení zrna v mlecí stolici. Rozemleté obilí se pak přesouvá do horní části mlýna, kde se nacházejí vysévače. V nich nadrcená zrna prochází různými síty, která ho podle velikosti rozdělí do několika skupin. Jednotlivé části propadají do nižších pater, kde dochází k jejich dalšímu čistění. Následuje poměrně složitý proces dalšího zpracování, kdy se meziprodukt opět mele a upravuje podle potřeb zákazníků.
K finálnímu výrobku tak často vede i několikanásobná cesta skrz celý mlýn. Tu si vyzkoušeli i účastníci exkurze. V ideálním případě to od navlhčeného zrna po požadovaný druh mouky trvá 25 minut. A to s tempem 110 tun zpracovaného obilí za 24 hodin.
Na závěr je třeba poděkovat panu Karlovi Hrubošovi za provedení celým mlýnem, praktické ukázky doprovázené zasvěceným výkladem a snahu odpovědět na všechny všetečné otázky účastníků.
Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele