Aktuality v měsíci: PROSINEC 2019      

Deník uveřejnil v příloze Vzdělávání výsledky ankety Škola doporučená zaměstnavateli

20. 12. 2019

Střední škola technická a řemeslná dosáhla v roce 2019 významného ocenění v anketě Klubu zaměstnavatelů "Škola doporučená zaměstnavateli". V celkovém pořadí TOP 10 škol Královéhradeckého kraje obsadila SŠTŘ druhé místo. Vice informací o anketě přinášíme v příloze, která přináší článek uveřejněný v příloze Deníku "Vzdělávání".


                                                                              Článek deníku ZDE     

Poslední týden roku 2019 ve znamení kurzů pro obory s dopravním zaměřením

Ve dnech 16. - 19. 12. 2019 proběhl ve výukovém centru Hlušice kurz obsluhy manipulačního vozíku. Lektor kurzu, pan Kamil Plachetka se synem ze společnosti CZ PLACHETKA s.r.o., na zahájení přivítal  29 žáků SŠTŘ z těchto tříd, 3. Z, 3. A, 3. N a 4. SOD. Úspěšně absolvovalo kurz všech 29 frekventantů.

 Ve dnech 17. - 19. 12. 2019 SŠTŘ Nový Bydžov ve spolupráci se společností ČESMAD Bohemia Hradec Králové zorganizovala pro žáky školy základní kurz přepravy nebezpečných věcí ADR. Kurz vedl lektor pan Vladimír Lisoň, závěrečné přezkoušení provedl zkušební komisař Ministerstva dopravy.

Kurzu se zúčastnilo celkem 12 žáků školy, z nichž 7 při závěrečném přezkoušení uspělo. Neúspěšní účastníci budou mít možnost zúčastnit se opravných zkoušek na regionálním pracovišti ČESMAD Bohemia v Hradci Králové.



Kurz studené kuchyně odstartoval odborné modulové vzdělávání žáků SŠTŘ

16. - 18. 12. 2019

Ve dnech 16-18. prosince 2019 proběhl v novém středisku praktického vyučování v Chlumci nad Cidlinou první z odborných vzdělávacích kurzů pro obor Kuchař-číšník. Celkem se ho zúčastnilo 16 žáků druhého a třetího ročníku tohoto oboru a celou problematikou je provázel Bc. Jan Flídr, předseda metodické komise potravinářských a gastronomických oborů školy.
A jak kurz komentoval jeho vedoucí a lektor: "V předvánočním čase jsem připravil pro žáky oboru Kuchař-číšník kurz studené kuchyně. Během tří dnů se nám podařilo připravit plných 52 druhů výrobků studené kuchyně.  První den této vzdělávací akce byl zaměřen na zpracování masa, vykosťování masa, výrobu paštik a masových rolád, o den později probíhala výroba pokrmů ze sýru, ryb a také výroba aspiků. Třetí závěrečný den byl věnován výrobě kanapek, minichlebíčků, plněné zeleniny, finger foodu a těstovinovým salátům. V dopoledních hodinách pak každá určená skupina žáků vytvořila dvě rautové mísy a pomalu se nám začat tvořit nádherný rautový stůl. A na závěr se pochopitelně vše zkonzumovalo a žáci rovněž potěšili svými výrobky rodiče a své blízké."

Zdařilá akce byla úvodem do seriálu modulového odborného vzdělávání, které je součástí přípravy žáků ve Střední škole technické a řemeslné v Novém Bydžově. 

redakce webových stránek

ŠKOLNÍ TÝDENÍK:  16. 12. - 20. 12. 2019

V pořadí 16. výukový týden školního roku 2019/2020 přinesl v SŠTŘ tyto události:

  • Ve dnech 16. - 19. 12. 2019 proběhl ve výukovém centru Hlušice kurz obsluhy manipulačního vozíku. Lektor kurzu, pan Kamil Plachetka se synem ze společnosti CZ PLACHETKA s.r.o., na zahájení přivítal  29 žáků SŠTŘ z těchto tříd, 3. Z, 3. A, 3. N a 4. SOD. Úspěšně absolvovalo kurz všech 29 frekventantů. 


  • Ve dnech 17. - 19. 12. 2019 SŠTŘ Nový Bydžov ve spolupráci se společností ČESMAD Bohemia Hradec Králové zorganizovala pro žáky školy základní kurz přepravy nebezpečných věcí ADR. Kurz vedl lektor pan Vladimír Lisoň, závěrečné přezkoušení provedl zkušební komisař Ministerstva dopravy.Kurzu se zúčastnilo celkem 12 žáků školy, z nichž 7 při závěrečném přezkoušení uspělo. Neúspěšní účastníci budou mít možnost zúčastnit se opravných zkoušek na regionálním pracovišti ČESMAD Bohemia v Hradci Králové.

Redakce webových stránek

Žáci SŠTŘ navštívili firmu NATURA DK v Novém Bydžově

18. 12. 2019

Dne 18. 12. 2019 proběhla exkurze ve společnosti NATURA DK s žáky tříd 1.A a 2. DT.  Nejprve jsme si vyslechli obchodního a výrobního ředitele (Ing. Martin Ducháček), který nás seznámil s historií i s plány do budoucna. Poté jsme přešli do provozu, kde proběhla ukázka  plánování výroby, příprava programů na CNC řezání plazmou, programování robota. Prošli jsme si i výrobou, kde byl svařovací robot, ale zároveň probíhalo i ruční svařování. Navštívili jsme také  obrobnu (CNC soustruh, CNC frézka, CNC horizontka). Následovalo tepelné dělení materiálu – CNC plazmový řezací stroj, CNC ohraňovací lis - ohýbání materiálu, dále povrchová úprava ( pískovací box ),  závěrečná kontrola a expedice.
Vše probíhalo v přátelské atmosféře, žáci měli možnost projít detailně výrobou. Za to bych chtěl poděkovat především panu řediteli a těšíme se na další spolupráci.


Pavel Novák, vedoucí pedagogický pracovník SPV Švarcava Nový Bydžov

Lyžařský kurz školy v rakouských Alpách 2019

12. - 17. 12. 2019
 
Pod vedením Mgr. Petra Motyčky a Bc. Davida Hamáka se uskutečnil po loňské vydařené premiéře lyžařský kurz v rakouských Alpách. Kurzu se zúčastnilo celkem 20 žáků, kteří studují odlišné obory na škole, ale společně vytvořili výbornou lyžařskou partu. Ubytováni jsme byli na hotelu Gasthof Iselsbergerhof, který se nachází 6 km od města Lienz směr nGroßglockner. Město Lienz je populární nejen sportovními aktivitami (např. vodní turistikou a lyžováním), ale i pořádáním vánočních trhů, které jsme jeden večer po lyžování navštívili. Každý den jsme pobývali v jiném lyžařském středisku, abychom vyzkoušeli rozmanitost nabízených tratí daného areálu (1. den - Zettersfeld, 2. den - St. Jakob, 3. den -Matrei/Kals, 4. den - Sillian). Vzhledem k tomu, že lyžařský kurz se konal v termínu od 12. - 17. 12. 2019 mimo hlavní lyžařskou sezónu, bylo na sjezdovkách velmi málo lidí a my jsme si je mohli užít téměř sami. Skvělé počasí během celého kurzu přispělo k nádhernému lyžování a snowboardingu v jednotlivých střediscích. Dochvilnost a respektování pokynů instruktorů ze strany žáků přispělo k bezproblémovému průběhu kurzu. 


Mgr. Petr Motyčka, učitel všeobecných a odborných předmětů

Sobotní den otevřených dveří přilákal do SŠTŘ desítky zájemců

14. 12. 2019

Sobota 14. prosince 2019 byla dnem, kdy se v rámci Dne středních škol Nového Bydžova konal závěrečný Den otevřených dveří SŠTŘ. Oproti minulým letům se měnila organizace akce, přítomni byli všichni pracovníci školy a většina žáků. Ve škole probíhala teoretická i praktická výuka a návštěvníci mohli tedy vidět přímou realitu celého výukového procesu v dílnách i ve třídách.
Zájemci o studium mohli například řešit rébusy v autoškole, vyrobit si malý výrobek na CNC strojích ve středisku v Novém Bydžově-Švarcava nebo sledovat výstavbu soutěžních modelů školního týmu motorsportu.
V centru v Hlušicích se o studium zajímalo 28 žáků základních škol se svými rodiči, centrum v Novém Bydžově navštívilo celkem 25 adeptů studia, desítka zájemců se objevila v chlumeckém potravinářském středisku a řada návštěvníků prošla i prostory střediska praktického vyučování v Novém Bydžově-Švarcava.
"Myslím si, že tento způsob Dne otevřených dveří se osvědčil a budeme v něm dále pokračovat", uvedl ředitel školy Vladimír Blažej.
Žáci školy a všichni pracovníci mají díky své účasti zasloužené volno v pátek 20. prosince.

redakce webu školy

Řada předvánočních akcí střediska potravinářských a gastronomických oborů

10. - 18. 12. 2019

Čilý předvánoční ruch zažívá v SŠTŘ středisko potravinářských a gastronomických oborů. Obor Cukrář plní letošní cíl napéct 750 kg vánočního cukroví, mladí řezníci vykonávají své hodiny praktického vyučování ve společnosti Rybářství v Chlumci nad Cidlinou.
10. prosince 2019 zajišťovala SŠTŘ catering na slavnostním otevření dílenského areálu Střední průmyslové školy Hradební v Hradci Králové. Akci přímo zajišťovali pod vedením Veroniky Větrovské žáci Tomáš Kovačovský, Štěpán Aman a Lukáš Baloun a kuchařský tým učitelky odborného výcviku Lenky Vopátkové.
"Myslím, že naši žáci a pedagogové nezklamali a vytvořili si v Hradci Králové dobré renomé", řekl k této akci Karel Průcha, zástupce ředitele pro praktické vyučování.

V pátek 13. prosince vypukly naplno Vánoční trhy SŠTŘ na novobydžovském náměstí. Prodávala se předvánoční krmě připravená střediskem kuchařů a školní jídelnou Hlušice, v nabídce bylo vánoční cukroví střediska cukrářů, pekařské výrobky SŠGS Nová Paka, uzenářské produkty představily společnosti MASO Jičín a SKALIČAN Česká Skalice. Návštěvníci si mohli vybrat ze sortimentu Včelí farmy Zábřezí, keramiku z dílny paní Čížkové ze Zvičiny, regionální lažanské mošty, novopacké pivo, pečené čaje od firmy MADAMI a vánoční výzdobu od zahradníků z Nového Bydžova.
Mladí automechanici pod vedením učitele odborného výcviku Tomáše Hovorky nabízeli kontrolu stavu vozidla před zimou a obor Opravář zemědělských strojů předváděl zemědělskou techniku společností STROM a SECO INDUSTRIES.
V menším rozsahu pokračovala akce v sobotu 14. prosince, kdy se stala součástí adventních trhů Města Nový Bydžov a Dne středních škol Nového Bydžova.
"Z letošních trhů mám pozitivní pocit, oceňuji své kolegy a kolegyně a žáky naší školy, kteří celou akci v poměrně chladném počasí zajišťovali. Radost mám z přístupu 1. ročníků a logistika byla na velmi dobré úrovni, všichni věděli, co mají činit", řekla na závěr hlavní organizátorka Veronika Větrovská.
Svým mladším spolužákům šéfovali studenti nástavbového studia Technologie potravin Kateřina Jelínková, Petra Procházková, Dominik Hnízdo a Lukáš Škop, 3. ročník oboru Kuchař-číšník reprezentovali Tomáš Kovačovský, Jan Pešek, v kavárně pak Berta Dunková a Michal Novotný, stoprocentní účast nominovaných žáků 1. ročníku oboru Kuchař-číšník zajistili Kristián Dostál,  Jakub Zvolenský, Josef Hlavatý, Jakub Kloz, Patrik Čížek a Nela Šuliková. Velký dík za Vaši práci.

Ve středu 18. prosince zajišťuje naše středisko catering pro společnost NATURA DK Nový Bydžov, od pondělí 16. prosince do středy 18. prosince probíhá v nové kuchyni střediska praktického vyučování v Chlumci nad Cidlinou kurz studené kuchyně pod vedením Bc. Jana Flídra, celkově se tohoto kurzu účastní 16 žáků. O akci se zmíníme později v samostatném článku.

redakce webu školy

ŠKOLNÍ TÝDENÍK:  09. 12. - 14. 12. 2019

V pořadí 15. výukový týden školního roku 2019/2020 přinesl v SŠTŘ tyto události:

  • V pondělí 9. prosince se semináře učitelů matematiky zaměřený na program TECHAMBITION zúčastnila zástupkyně ředitele Jaroslava Kholová, které úroveň vzdělávací akce hodnotila velmi pozitivně.
  • Rovněž v pondělí 9. prosince proběhlo pracovní setkání účastníků Zemědělského dne Mžany 2020. Za SŠTŘ se jednání zúčastnil vedoucí učitel odborného výcviku Dobroslav Šmidrkal.
  • Sérii jednání s managementem školních závodů SŠTŘ absolvovali v pondělí 9. prosince ředitel školy a zástupce ředitele Karel Průcha. Zástupci školy navštívili nejprve společnost AGRO Slatiny a poté společnost AGRO Chomutice. Odpoledne do školy zavítal i ředitel společnosti AGRO Humburky.
    "Tématy jednání byla spolupráce při praktickém vyučování žáků oboru Opravář zemědělských strojů", sdělil ředitel školy Vladimír Blažej.
  • V úterý 10. prosince otevírala nové dílenské prostory Střední průmyslová škola Hradební Hradec Králové. Catering pro tuto akci zajišťovalo středisko mladých kuchařů.
    "Myslím, že jsme nezklamali", hodnotila akci vedoucí střediska praktického vyučování Veronika Větrovská.
  • Závěrečné exkurze absolvovali žáci základních škol v programu Domu mladého technika a řemeslníka, který byl organizován SŠTŘ. Potravinářský a gastronomický kroužek navštívil hypermarket GLOBUS Pardubice, technický kroužek pak společnost ŠKODA AUTO Mladá Boleslav. Obě exkurze se odehrály ve středu 11. prosince.
  • Ve středu 11. prosince a ve čtvrtek 12. prosince se žáci oboru Řezník-uzenář zúčastnili s výrobky školního závodu MASO Jičín Vánočních trhů pořádaných SŠGS Nová Paka.
    "Naše tradiční účast na velmi pěkné akci novopacké školy", řekl k tomu Jiří Zikmund, učitel odborného výcviku.
  • Semináře pro učitele cizích jazyků se v Hradci Králové zúčastnila ve čtvrtek 12. prosince předsedkyně metodické komise výuky cizích jazyků Alexandra Kaplanová.
    "Po absolvování semináře mohu říci, že naše škola má výuku cizích jazyků dobře zabezpečenou a nemusí mít pocit zanedbání, spíše naopak", řekla předsedkyně metodické komise po semináři.
  • V pátek 13. prosince zahájily Vánoční trhy Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov na náměstí v Novém Bydžově. Sedm stánku, dva velké stany, technika školy, to bylo zázemí pro mladé cukráře, kuchaře, řezníky, automechaniky či opraváře zemědělských strojů.
  • Sobota 14. prosince byla dnem, kdy se ve škole ocitli nejen pedagogové a další pracovníci školy, ale i hodně žáků školy. Na pořadu sobotního dne byl Den otevřených dveří, při kterém si mohli zájemci o studium a jejich rodiče mohli naživo prohlédnout veškeré prostory školy včetně ukázek činností žáků.
    "Školu navštívilo několik desítek žáků se svými rodiči, celkově lze tento den považovat za velmi efektivní a zajímavý", prohlásila Jaroslava Kholová, která má celkově organizaci informačního toku pro základní školy, rodiče a žáky 9. tříd na starosti.
  • První prosincový týden byl znamení výroby vánočního cukroví, letos ho škola napeče pro partnery a zákazníky 750 kilogramů.
    "Je to určitě fuška, ale věřím, že svým závazkům dostojíme", konstatovala vedoucí oborová učitelka Alena Čermáková.
  • V úterý 3. prosince absolvovaly školení k problematice Daně z přidané hodnoty zástupce ředitele Petra Šádková a vedoucí ekonomického úseku Hana Krejčová.
  • Prvním velkým zákazníkem pro odběr vánočního cukroví byl partner školy společnost CS CARGO.
  • Ve středu 4. prosince navštívil školu redaktor časopisu MASO pan František Ježek. Reportáž o výuce oboru Řezník-uzenář vyjde v únoru příštího roku.
  • Ve středu 4. prosince se ve středisku praktického vyučování v Novém Bydžově - Švarcava uskutečnil Den společnosti ŠKODA AUTO Mladá Boleslav. Žáci závěrečných ročníků byli seznámeni s nabídkou zaměstnání i s podmínkami v této společnosti.
    "Zdařilý den a zdařilá komunikace s pracovníky útvaru personálního marketinku našeho významného partnera", hodnotil akci Karel Průcha, zástupce ředitele pro praktické vyučování.
  • Ve středu 4. prosince absolvoval finále soutěže Svačinka roku RIO MARE 2019 v Praze Tomáš Kovačovský, kterého doprovázel Jan Flídr, učitel odborných předmětů. O výsledku píšeme na jiném místě.
  • Ve čtvrtek 5. prosince absolvovali svářečští technologové SŠTŘ Miroslav Sirůček a Pavel Novák odborný seminář v AGROSTROJI Pelhřimov.
    "Velký přínos pro naši práci", tak hodnotil výjezd vedoucí střediska praktického vyučování Pavel Novák.
  • Ve čtvrtek 5. prosince předali ředitel školy a Veronika Větrovská, vedoucí střediska praktického vyučování, pohár a ocenění žákům nejúspěšnější školy v letošní soutěži JUTZ 2019. V Základní škole Husova Jičín je čekalo velmi příjemné přivítání a posezení s managementem ZŠ.

Redakce webových stránek

Další pokračování přeboru Domova mládeže v bowlingu

10. 12. 2019

V úterý 10.12.2019 se konal další letošní přebor DM v bowlingu. Akce se zúčastnilo 13 žáků / z toho 2 dívky/ domova mládeže. Z důvodu obsazenosti bowlingových drah byla odehrána jedna hra. Celkovým vítězem se stal Michal Grundmann /1.DPZ/ se 118 body, který se svým výkonem vůbec nebyl spokojen, v loňském roce naházel o 30-40 bodů více. Na druhém místě skončil jeho věčný rival ve všech druzích sportu Zdeněk Hejduk /2.AN/, který zaostal o osm bodů. Třetí místo obsadil Tadeáš Puš /2.Z/ s 97 body. V sesterském souboji zvítězila už podruhé mladší Hana Jiřičková /1.Z/. Doufám, že v nadcházejícím přeboru „přeleze“ přes sto bodů už více hráčů !!

Milan Hamáček, VVYCH DM SŠTŘ

ŠKOLNÍ TÝDENÍK:  02. 12. - 06. 12. 2019

V pořadí 14. výukový týden školního roku 2019/2020 přinesl v SŠTŘ tyto události:

  • První prosincový týden byl znamení výroby vánočního cukroví, letos ho škola napeče pro partnery a zákazníky 750 kilogramů.
    "Je to určitě fuška, ale věřím, že svým závazkům dostojíme", konstatovala vedoucí oborová učitelka Alena Čermáková.
  • V úterý 3. prosince absolvovaly školení k problematice Daně z přidané hodnoty zástupce ředitele Petra Šádková a vedoucí ekonomického úseku Hana Krejčová.
  • Prvním velkým zákazníkem pro odběr vánočního cukroví byl partner školy společnost CS CARGO.
  • Ve středu 4. prosince navštívil školu redaktor časopisu MASO pan František Ježek. Reportáž o výuce oboru Řezník-uzenář vyjde v únoru příštího roku.
  • Ve středu 4. prosince se ve středisku praktického vyučování v Novém Bydžově - Švarcava uskutečnil Den společnosti ŠKODA AUTO Mladá Boleslav. Žáci závěrečných ročníků byli seznámeni s nabídkou zaměstnání i s podmínkami v této společnosti.
    "Zdařilý den a zdařilá komunikace s pracovníky útvaru personálního marketinku našeho významného partnera", hodnotil akci Karel Průcha, zástupce ředitele pro praktické vyučování.
  • Ve středu 4. prosince absolvoval finále soutěže Svačinka roku RIO MARE 2019 v Praze Tomáš Kovačovský, kterého doprovázel Jan Flídr, učitel odborných předmětů. O výsledku píšeme na jiném místě.
  • Ve čtvrtek 5. prosince absolvovali svářečští technologové SŠTŘ Miroslav Sirůček a Pavel Novák odborný seminář v AGROSTROJI Pelhřimov.
    "Velký přínos pro naši práci", tak hodnotil výjezd vedoucí střediska praktického vyučování Pavel Novák.
  • Ve čtvrtek 5. prosince předali ředitel školy a Veronika Větrovská, vedoucí střediska praktického vyučování, pohár a ocenění žákům nejúspěšnější školy v letošní soutěži JUTZ 2019. V Základní škole Husova Jičín je čekalo velmi příjemné přivítání a posezení s managementem ZŠ.

Redakce webových stránek

Cenu veřejnosti v soutěži Svačina roku s Rio Mare vybojoval kuchař z Nového Bydžova

05. 12. 2019

Cenu veřejnosti v 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare si vybojoval Tomáš Kovačovský ze Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov. Za cenu veřejnosti si mladý kuchař odnesl produkty Rio Mare v hodnotě 2 500 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

Cenu Rio Mare cena veřejnosti, kterou svým hlasováním rozhodli fanoušci na facebookové stránce Rio Mare, si odnesl Tomáš Kovačovský ze Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov s receptem „Muffiny plněné tuňákem Rio Mare, sušenými rajčaty, paprikou a oreganem se salátkem z trhaných listů“. První místo, ohodnocené poukazem na 7 000 Kč, obsadila Natálie Svobodová z Hotelové školy a obchodní akademie Havířov. Na druhém místě s poukazem na 5 000 Kč se umístil Vojtěch Kalina z Hotelové školy, VOŠ hotelnictví a turismu Poděbrady. Lukáš Záruba ze Středního odborného učiliště a Střední odborné školy SČMSD Znojmo si vybojoval třetí místo. Zvláštní cenu Rio Mare v hodnotě 5 000 Kč si vyvařila Kamila Karafiátová z Integrované střední školy Slavkov u Brna. Navíc školy, ze kterých byli ocenění studenti, získaly produkty Rio Mare ve stejné hodnotě.

„Rok od roku stojí před porotci stále náročnější úkol. Důvodem je nejen zvyšující se počet přihlášených studentů, ale také vyšší kvalita soutěžních receptů. Pro zpestření a zvýšení kreativity receptů jsme v letošním roce nově rozšířili stávající suroviny o Rio Mare sardinky a makrely. Ukazuje se, že rybí svačinky baví nejen studenty, ale že jsou inspirací také dalším zájemcům o zdravé a chutné recepty, které si mohou doma připravit,“ říká Lukáš Mouca, market manager Bolton Czechia.


A tisková zpráva o účasti Tomáše Kovačovského v soutěži ...

Budoucí kuchař z Nového Bydžova je ve finále soutěže Svačina roku
Nový Bydžov, 27. listopadu 2019 – Tomáš Kovačovský ze Střední školy technické a řemeslné, Nový Bydžov je jedním z 15 finalistů celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. O postup do finále usilovalo 160 studentů. Finále se uskuteční ve středu 4. prosince v kulinářském studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích. Soutěží se o ceny v celkové hodnotě 45 000 Kč. I letos je do hlasování zapojena veřejnost, která může hlasovat na FB Rio Mare o „Cenu veřejnosti“.

Studenti odborných středních škol se zaměřením na gastronomii měli za úkol vymyslet originální recept pro zdravou a moderní svačinu za použití rybích výrobků Rio Mare.  Nyní úkolem finalistů bude připravit živě před porotou, ve stanoveném limitu 20 minut, 5 porcí své originální svačinky z prvního korespondenčního kola. Hodnotí se chuť, nápad, prezentace, ale také dodržení časového limitu.

Finálové svačinky budou hodnotit dvě poroty. Odborná porota v čele s Mistrem kuchařem Vladimírem Pickou doplněná o šéfkuchaře Jiřího Krále a Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvoří zástupci pořadatele a známá food bloggerka Eva Ehrenbergerová, autorka blogu Moje barevná kuchyně. Finále bude moderovat již tradičně oblíbena herečka a kuchařka Markéta Hrubešová.

 „Těší nás stále rostoucí zájem studentů, kteří se do naší soutěže hlásí. Soutěž už slaví sedmé narozeniny a tak jsme pro letošní ročník připravili jednu novinku a rozšířili jsme portfolio hlavních surovin, ze kterých soutěžící svačiny připravují. Přidali jsme Rio Mare Grilované filety markety v extra panenském olivovém oleji a Rio Mare Filety sardinek v olivovém oleji,“ řekl Jan Jedlička, marketingový manažer Bolton Czechia.

Tomáš Kovačovský, Střední škola technická a řemeslná, Nový Bydžov; Muffiny plněné tuňákem Rio Mare, sušenými rajčaty, paprikou a oreganem se salátkem z trhaných listů 
Suroviny na 4 porce: 
1 balení Rio Mare Paté tuňákový krém, ½ balení Rio Mare Paté lososový krém, ¼ konzervy Rio Mare tuňák v olivovém oleji, 10 lžic hladké mouky, 1 vejce, 1 lžička kypřícího prášku, 2 lžíce přepuštěného másla, 1 malá červená paprika, 120 g sušených rajčat, 1/3 pórku, 3 lžíce mléka, 2 hrsti salátu na ozdobu, lžička medu, lžička extra panenského olivového oleje Monini Classico. 
Postup:
Mouku a kypřící prášek smícháme, přidáme mléko, vejce, přepuštěné máslo, Rio Mare Paté tuňákový krém, Rio Mare tuňáka v olivovém oleji, na drobné kousky nakrájená sušená rajčata a nakrájenou červenou papriku. Vše důkladně promícháme a přidáme na drobné kousky nakrájený pórek. Vše opět promícháme. Vložíme do košíčků a necháme péct na 250 °C přibližně 15 minut. Po upečení servírujeme se salátem. Do misky nalijeme extra panenský olivový olej Monini Classico a med, důkladně prošleháme metlou a smícháme se směsí trhaných listů salátu. Hotové muffiny dozdobíme Rio Mare Paté lososovým krémem. 

Kuchař nejlepší svačinky získá poukaz v hodnotě 7 000 Kč, autoři druhé a třetí nejlepší svačiny vyhrají poukazy v hodnotě 5 000 Kč a 3 000 Kč. Porota pořadatele udělí „Zvláštní cenu Rio Mare“ s dárkovým poukazem v hodnotě 5 000 Kč. Vítěz „Ceny veřejnosti“, autor svačiny s největším počtem hlasů na FB stránce Rio Mare, získá výrobky Rio Mare v hodnotě 2 500 Kč. Navíc každá oceněná škola získá výrobky Rio Mare ve stejné hodnotě.

Soutěž již sedmým rokem organizuje společnost Bolton Czechia, výhradní distributor rybích výrobků Rio Mare pro Českou republiku.

Redakce webových stránek

Vybraní učitelé se zúčastnili semináře ve firmě Agrostroj Pelhřimov

05. 12. 2019

Nejprve nás ve firmě přivítal generální ředitel společnosti Lubomír Stoklásek, který nás seznámil s historií společnosti a výrobním programem. Ve společnosti pracuje tři tisíce zaměstnanců a roční obrat firmy činí kolem sedmi miliard korun. S novými  investicemi - lakovnou a novým výrobním závodem v Rusku - chtějí navýšit obrat firmy na dvanáct miliard korun. Pan ředitel zdůraznil, že největším problémem je sehnat kvalifikované zaměstnance v oblasti strojírenství.

Lektor pan Libor Zdvihal, ředitel nové lakovny, nás seznámil s přípravou a postupem povrchové úpravy výrobků. Poté dostal slovo lektor pan Ing. Michal Hirsc, který má na starost montážní linky. Firma spolupracuje s John Deere, Fendt, Claas, Daf, Volvo, Scania.

Na závěr proběhla exkurze po firmě a ukázka organizace práce a technologií v praxi - lakování, montáž, svařování i obrábění.

Seminář se moc líbil a byl pro nás přínosný.

Pavel Novák, vedoucí pedagogický pracovník SPV Nový Bydžov

Exkurze žáků SŠTŘ na Pražský hrad

02. 12. 2019

Studenti Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov 1. SOD a 1. AEE navštívili v pondělí 2. 12. 2019 v rámci Dne otevřených dveří reprezentační prostory Pražského hradu. Vyrazili jsme v 6 hodin ráno od budovy školy a návrat byl kolem 14. hodiny. Prohlédli jsme si reprezentační prostory Pražského hradu s adventní výzdobou, dále prošli Prahu a vychutnali si předvánoční atmosféru. Studentům se nejvíce líbilo u zdi Johna Lennona, na kterou se mohli podepsat. Exkurze do Prahy se velice vydařila, počasí nám přálo, všichni byli nadšení a vše proběhlo bez komplikací. Pedagogický dohled: Mgr. Václav Dostálek, Mgr. Taťána Babijová, Vít Vondruška.

Mgr. Taťána Babijová, učitelka všeobecně vzdělávacích předmětů