Aktuality v měsíci: BŘEZEN 2023         

Odborný program technických oborů v ITÁLII

31. 03. 2023

Aktivity potravinářských oborů v italských podnicích popsal v předešlém sdělení učitel oboru Řezník – uzenář, pan Milan Novák.
Tento příspěvek se zaměřuje na odborné činnosti, které realizuje v ITÁLII skupina žáků TECHNICKÝCH OBORŮ (Technik a Operátor silniční dopravy).
V rámci programu Erasmus+, který financuje Evropská unie, se žáci účastní velice pestrého odborného programu. Mobilita žáků SŠTŘ NB započala v sobotu 25. 03. 2023 v regionu TRENTINO v horské oblasti Val di Fiemme.
Odborná praxe byla zahájena v PNEUSERVISECH. Žáci byli rozděleni do dvou skupin. Nejenom v obci Predazzo, ale i v obci Piera di Tesero si žáci vyzkoušeli veškeré praktické činnosti související s výměnou pneumatik a vyvážením kol. Stážisté se shodli na příjemné práci s automatickou zouvačkou pneumatik.
Odborné činnosti související s příjmem vozidla do servisu, vlastními servisními prohlídkami včetně autodiagnostiky probíhaly v místních AUTOSERVISECH. V autorizovaném servisu FIAT žáci prováděli vlastní výměnu brzdových destiček a kotoučů.
Ve škole La Rosa Bianca v Predazzo si skupina žáků vyzkoušela práci ve VIRTUÁLNÍ FIRMĚ, která je natolik zaujala, že navrhovali aplikaci v domácí škole v České republice.
Odborná výuka ve škole La Rosa Bianca v Cavalese byla zahájena velice úspěšnou prezentací našich žáků. Ve dvojicích byly předneseny prezentace pro italské studenty. „Děkujeme za pomoc paní učitelce Andree Kaplanové, bez její pomoci bychom se před italskými žáky nepředvedli,“ shodli se stážisté. S odborným učitelem následovala výuka angličtiny na téma automobil, AUTOMOBILOVÝ PRŮMYSL a silniční doprava.
Se socializací nemají naši žáci žádný problém, samostatně si domluvili mezinárodní sportovní aktivitu. Více bude informovat v dalším sdělení Bc. Lukáš Dudek, učitel tělesné výchovy a všeobecně vzdělávacích předmětů.
„Velice oceňuji zorganizování odborné výuky v nejvýznamnější automobilové škole v Itálii, v Trentu. Vždy ve dvojici (stážista + italský žák) byly řešeny poruchy motorů osobních automobilů. Velký důraz je v této škole kladen i na výuku robotiky,“ to jsou slova Ing. Vladimíra Suchánka, Ph.D., učitele všeobecně vzdělávacích předmětů.
Ve škole v Cavalese se žáci seznámili se základy TECHNICKÉHO KRESLENÍ V SOFTWARE AutoCad. Pro většinu žáků se jednalo o první seznámení s programem. Hned o první přestávce porovnávali obtížnost s programem SolidWorks, který znají ze školních počítačů SŠTŘ NB.

Tento článek vyjadřuje pouze názor autora. Komise neodpovídá za použití informací, jež toto sdělení obsahuje. Projekt Erasmus+ financuje Evropská unie.
Poděkování patří rovněž podporující organizaci Italy Gastro Promotion s.r.o.


Ing. Vladimír Suchánek, Ph.D., učitel všeobecně vzdělávacích předmětů SŠTŘ NB

CIAO BELLA, COME STAI

31. 03. 2023

Časově náročný praktický program je zapotřebí odměnit aktivním odpočinkem. Naši žáci využili několika rozmanitých možností.

V době volného času jsme měli možnost připravit horský TREK. Městečko Cavalese se rozkládá v krásném horském údolí. Pan učitel Dudek si řekl, že by bylo na škodu nevyužít krásného počasí. Proto se dvanáctičlenná skupina vydala vstříc horským masivům. TREK byl poměrně náročný. Žáci byli panem učitelem motivování ke zdolání čtyřset výškových metrů:„ Kluci, myslím si, že půjdeme maximálně hodinu, není čeho se bát.“ David Tvrdek: „Výborně, pane učiteli, to jste tvrdil před dvěma hodinama, mě by bohatě stačila procházka na kávu.“

Nakonec se ukázalo, že náš trekový tým pokořil nadmořskou výšku 1680 m a vystoupal 650 výškových metrů. Trasa měla celkem 12 km. Odměnou byla nádherně exponovaná místa, která žákům odhalila sílu horského masivu a alpských ledovců.

David Tvrdek: „Musím uznat, pane učiteli, že to je fajn, dolů to jde opravdu dobře.“

Avšak horský TREK nebyl jedinou aktivitou. Žákům se naskytla úžasná možnost. Naplno využít volný čas a zúčastnit se společných sportovních aktivit s italskými žáky. My učitelé jsme byli svědky něčeho nečekaného.

Žáci se ocitli na nádherné palubovce multifunkční haly tamní školy LA ROSA BIANCA. Veškeré aktivity byly připravené tak, aby žáci pracovali neustále společně. Tím se podařilo během krátké doby vytvořit přátelskou atmosféru. Probíhala vzájemná komunikace, dokonce došlo k vzájemné podpoře při soutěžích.

Vůbec jsme netušili, že naši žáci každý večer pilně studují jazyk italský. Hala doslova zaburácela, když naši budoucí maturanti Matěj Kardoš, Ondřej Hynek, Vojta Štoček nesčetněkrát vyslovili květnatým přízvukem: „CIAO BELLA, COME STAI.“

Ovšem to, co následovalo, nikdo z nás nečekal. Odstartovala se tak neuvěřitelně uvolněná nálada, která v závěru vyvolala přátelský souboj v PÁCE. SŠTŘNB nasazuje do souboje Matěje Vrabce, který naše barvy uhájil a vítězí!!!

Vzápětí přichází další klíčový okamžik od kluků fotbalistů:„Pane učiteli, máme rozlišováky? Je totiž domluvený mezinárodní fotbal.“ Zde nezbylo než žáky podpořit.

Ano, je to tak. Naši žáci domluvili mezinárodní přátelské fotbalové utkání. S kolegy jsme tušili, že po výhře v páce Italové nasadí veškerou svou sílu.

Utkání se odehrálo pod jasnou a slunnou oblohou. Bylo přítomno asi 30 diváků z řad studentů. Naši borci se vzájemně pozdravili s protihráči a mohlo dojít k rozehrání. Hned v úvodu jsme využili rychlého „brejku“ a otevřeli hru na stav 0:1. Italové okamžitě přitvrdili. Stav se chvíli udržoval, avšak v prvním poločase prohráváme 3:1.

Během prvního poločasu se dostavilo mnoho dalších diváků a fotbalových hráčů. Zřejmě se informace o utkání rychle šířily. Tento fakt zapříčinil, že se nakonec týmy promísily a druhý poločas se odehrál v duchu přátelství a spolupráce. Bylo zajímavé sledovat jednotlivé techniky hráčů a kombinační hru. Došlo k mnoha krásným situacím a doslova fotbalovým parádičkám. Druhý poločas byl ukončen za stavu 10:10. Pro diváky to byla opravdu nádherná podívaná a výsledné skóre vypovídá o kvalitě obou stran.      

Tento článek vyjadřuje pouze názor autora. Komise neodpovídá za použití informací, jež toto sdělení obsahuje. Projekt Erasmus+ financuje Evropská unie.

Poděkování patří rovněž podporující organizaci Italy Gastro Promotion s.r.o.

Bc. Lukáš Dudek. Učitel všeobecně vzdělávacích předmětů SŠTŘ NB.  

Maturanti v akci

31. 03. 2023

V pátek 31. 3. 2023 se v Kulturním domě Hlušice konal letošní Absolventský a maturitní ples Střední školy technické a řemeslné. Ples zahájila taneční skupina mužoretů ARTROSA z Hořic v Podkrkonoší. Pod taktovkou hudební skupiny STYL z Lomnice nad Popelkou vstoupili budoucí maturanti oficiálně do "stavu maturantského" dekorováním od svých třídních učitelek. Přejeme jim, aby jim šerpa maturanta přinesla hodně štěstí! Velké poděkování patří všem zaměstnancům školy, kteří se na přípravě plesu podíleli, a pomohli tak studentům oborů Dopravní prostředky, Technolog výroby potravin a Provozní technik vytvořit nezapomenutelný zážitek.

Mgr. Lenka Fleglová, učitelka všeobecně vzdělávacích předmětů

Technologie výroby farmářských sýrů

31. 03. 2023

Jak ukázal páteční seminář 31. března 2023 pod vedením paní Ing. Vlasty Kejklíčkové, tak šedá je teorie a zelená praxe. Znalosti, které si technologové výroby potravin osvojovali během teoretické výuky jen velmi pozvolna, si během času 5 vyučovacích hodin upevnili na dlouhou dobu.

Na začátku semináře rychlé opakování teorie z oblasti produkce a složení mléka, mléčných výrobků a jejich vlastností, následované praktickou ukázkou, ochutnávkou syrovátky a zakončené výrobou personalizovaného „hand-crafted“ sýra.

Paní Kejklíčková nedala celou dobu žákům vydechnout. Hlavní téma tak bylo rozšířeno o problematiku BIO produkce, pravidel pro integrovaný systém produkce zeleniny, legislativy v potravinářství a zemědělskou politiku České republiky a Evropské unie v kontextu života běžných farmářů.

Jsme rádi za započatou slibnou spolupráci a těšíme se na další tematicky zaměřené akce.

Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele

Ve svařovně to opět žilo

30. 03. 2023

Ve čtvrtek 30. března 2023 proběhly závěrečné zkoušky třídy 2. ZD oboru Opravář zemědělských strojů kurzu svařování metody 111(obalená elektroda). Všech 27 žáků vyhovělo, jak v teoretické části, tak i v praktické části. Vzhledem k velkému počtu, byl kurz náročný nejenom pro samotné žáky, ale i pro instruktory (Petr Beránek, Pavel Novák) a zkušebního komisaře Ing. Doležala.

Petr Beránek,  vedoucí svářecí školy

Znáte salát caprese, colombu či saltimboccu? Žáci SŠTŘ Nový Bydžov je vyrábějí.

29. 03. 2023

Programu Erasmus+ na podporu vzdělávání, odborné přípravy, mládeže a sportu v Evropě využila naše škola již poněkolikáté a umožnila tak žákům jedinečnou zahraniční zkušenost.

Čtyři žáci oboru Řezník - uzenář praktikují pod vedením italských profesionálů v řeznictví Macelleria DelAntonio a řeznictví Dagostin ve Varene, kde se učí výrobu carpaccia, prosciutta, pancetty a dalších masných výrobků. „Dnes jsme vyráběli klobásy z jeleního a vepřového masa okořeněné mátou. Vůbec jsem netušil, že se máta může používat jako koření do masných výrobků,“ popisuje Stanislav Bořil, řezník prvního ročníku SŠTŘ Nový Bydžov.  „Italští mistři přistupují k výrobě svých tradičních výrobků s velkou odpovědností a já jsem rád, že našim žákům umožní se na této činnosti podílet a jsou jim kdykoli k dispozici. Je zajímavé sledovat italské mistry, jak předávají své znalosti a dovednosti mladým zapáleným studentům. Leckdy se zdá, že se mezi nimi, díky společnému cíli, jazyková bariéra smazává…,“ říká Milan Novák, učitel oboru Řezník - uzenář.

Čtyři žačky oboru Cukrář vyrábí snídaňové pečivo a typické velikonoční pečivo v cukrárně Dolce Fiemme v Cavalese a cukrárně Pasticceria Reinhard v Moene. „Výroba tradiční velikonoční speciality Colomba je velmi zajímavá a nikdy jsem se s tím nesetkala,“ říká Nikola Kubíková, žákyně 3. ročníku.

Další čtyři žáci oboru Kuchař - číšník praktikují pod vedením zkušených kuchařů a vedoucích číšníků v hotelu Lagorai **** a v hotelu San Valier***, kde obsluhují hosty v hotelové restauraci a připravují tradičních pokrmy z lokálních a sezónních surovin.

Projekt Erasmus financuje Evropská unie. Tento článek vyjadřuje pouze názor autora. Komise neodpovídá za použití informací, jež toto sdělení obsahuje.

Milan Novák, vedoucí učitel oboru Řezník - uzenář

Celostátní matematická soutěž 2023 – reprezentace žáků SŠTŘ NB

24. 03. 2023

Celostátní matematická soutěž žáků SOŠ má velkou tradici. Je vyhlašována MŠMT a organizována Jednotou českých matematiků a fyziků (JČMF) v sedmi kategoriích od roku 1993 (nematuritní kategorie: 1., 2., 3. ročník, maturitní kategorie: 1., 2., 3., 4. ročník).

Na škole SŠTŘ NB probíhají pravidelně školní kola matematických soutěží napříč všemi maturitními ročníky. Z úspěšných žáků byli vybráni zástupci pro reprezentaci školy na celostátní úrovni.

Školu jmenovitě reprezentovali: Roman Kubec, Aleš Novák, Adam Schlögl, Tomáš Nýč, Matouš Pazderka, Kamil Beneš a Filip Rochl.

Aktuálně jsou prováděny opravy soutěžních prací organizátory soutěže. Hodnotí se nejenom dosažené výsledky řešení, ale i postupy řešení.

SŠTŘ NB přeje našim žákům SŠTŘ nasbírání co nejvíce pozitivních bodů za zpracované postupy řešení.

Budeme se těšit na další ročník této atraktivní soutěže.

Ing. Vladimír Suchánek, Ph.D. učitel všeobecně vzdělávacích předmětů SŠTŘ NB

Technologové potravin v lihovaru

24. 03. 2023

Páteční exkurze uskutečněná 24. března 2023 směřovala do objektů společnosti Tereos TTD, a. s. v Dobrovici nedaleko Mladé Boleslavi, která provozuje největší cukrovar a lihovar v Česku.

Žáci se během dopoledne zaměřili na zpracování melasy, vznikající při výrobě řepného cukru, na líh. Nejedná se o úplně jednoduchý průmyslový proces, ale výsledkem je roční produkce, která se blíží 100 milionům litrů za rok a velmi výhodně zhodnocuje již nevyužitelné „odpady“ ze zpracování řepy.

Dopoledne bylo náročné nejenom z hlediska poznání nových pojmů - zápara, lutr, výpalky, deflegmace, rektifikace, které nejsou součástí běžně užívané slovní zásoby, ale i pochopením procesů skrytých v kvasných tancích, cisternách, potrubním vedení či destilačních kolonách.

Není však nad osobní prožitek. A proto si určitě žáci vzpomenou na tuto exkurzi v době, kdy se budou učit toto téma k profilové části maturitní zkoušky.

Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele

Skupina žáků hlásí příjezd do Itálie v rámci programu Erasmus+

25. 03. 2023

Odborná stáž žáků technických oborů (Technik a Operátor silniční dopravy) a potravinářských oborů (Řezník – uzenář, Kuchař – číšník a Cukrář) se účastní programu Erasmus+.

V termínu od 25. 03. 2023 je ubytování zajištěno v tříhvězdičkovém hotelu San Valier v horském středisku Cavalese – v regionu Trentino, Itálie.

Stáž žáků bude probíhat v několika střediscích dle jejich studijního zaměření. Za prozrazení stojí praktická činnost řezníků ve dvou řeznictvích (např. Macelleria Dellantonio). Cukrářky budou provádět odborné činnosti v cukrárnách Dolce Fiemme a Reinhard. Kuchaři budou získávat nové zkušenosti v hotelech Lagorai a San Valier (jak na obsluze, tak i v kuchyni).

Technické obory budou kromě vzdělávání ve škole (La Rosa Bianca) působit v autoservisu, pneuservisu a dalších podnicích.

Žáky rovněž čeká bohatý doprovodný program. Kromě jiného exkurze do místních firem, do muzea Ferrari, degustace místních specialit a další.

Sobotní den je věnován ubytování, seznámení se se spanilým historickým okolím a místní kulturou.

Za pedagogický dozor: Ing. Vladimír Suchánek, Ph.D., Milan Novák a Bc. Lukáš Dudek.

Florbal středních škol – kategorie DÍVKY

24. 03. 2023

V pátek 24. 3. 2023 se STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ A ŘEMESLNÁ zúčastnila dívčího florbalového turnaje středních škol. Byli jsme nalosováni do skupiny se školami: Gymnázium Boženy Němcové, SION Hradec Králové, Obchodní akademie Hradec Králové a Zdravotní škola Hradec Králové. Čekali nás tedy čtyři zápasy hrané po 12 minutách s pětiminutovou pauzou mezi zápasy.

Výsledky zápasů:

  • SŠTŘ NB – Zdravotní škola HK 0:10
  • SION HK – SŠTŘ NB 2:0
  • SŠTŘ NB – Gymnázium Boženy Němcové 0:8
  • Obchodní akademie HK – SŠTŘ NB 6:0

Výsledkově pro nás turnaj nedopadl dobře, ale odvážíme si spoustu zážitků a zkušeností do dalších turnajů. Chválím celý tým za neustále aktivní hru, i přes nepříznivý výsledek, neutuchající snahu a chuť v každém okamžiku utkání. Nejlepší brankářkou turnaje byla vyhlášená Jaroslava Kučerová.

SŠTŘ reprezentovali: Antonie Hallová, Tereza Hanyková, Nikola Šindlerová, Eliška Černíková, Natálie Mňuková,  Adéla Rainišová,  Aneta Cvejnová, Jaroslava Kučerová, Natálie Zedníková

Bc. David Hamák, učitel všeobecných předmětů

Účast řezníků na Přehlídce odborných dovedností oboru Řezník - uzenář

22. - 23. 03. 2023

Jindřich Lukeš a Šimon Smolík, žáci oboru Řezník - uzenář, reprezentovali dne 22. a 23. března SŠTŘ Nový Bydžov na Přehlídce odborných dovedností ve Valašském Meziříčí. Tato soutěž je tematicky největší a nejprestižnější v České republice a účast slovenské školy z Rimavské Soboty toto jen potvrzuje.
Přehlídka oborných dovedností zahrnuje několik disciplín.
K bodově nejvíce hodnoceným patří bourání a kostění částí vepřové půlky, kde Jindřich Lukeš získal v silné konkurenci krásné 2. místo. Tím potvrdil své kvality a vylepšil své 3. místo z Poličky v soutěži „Řeznická sekera“. Gratulujeme.
Druhá disciplína, které se zmocnil Šimon Smolík, spočívala ve výrobě světlé tlačenky, jitrnic a játrového výrobku, který se v našem pojetí ukázal jako největší likvidátor nadějí. Bohužel porota nezahrnula pracnost a náročnost výrobku do konečného hodnocení a posuzovala především časy potřebné k výrobě masných produktů. Tím získali výhodu soutěžící, kteří zvolili jednoduchý recept a s výrobkem byli rychle hotovi.
Třetí disciplínou byla prezentace regionálního výrobku - hovězí klobásky ve skopovém střívku, kde k výrobě bylo použito pouze hovězí maso z krku a mozaiku tvořil hovězí lůj. Zde nutno sebekriticky podotknout, že tento produkt porotu zaujal minimálně a skončil v druhé polovině soutěžního spektra.
Senzorické hodnocení v podobě poznávání koření už bylo pouze završením celkového úsilí a spočívalo v rozpoznání deseti druhů neobvyklého koření.
„15. ročník soutěže ve Valašském Meziříčí je nejprestižnější soutěží řeznických dovedností a zúčastňují se jej školy z celé České republiky. Naši žáci odvedli skvělou práci a k přípravě i vlastní soutěži přistupovali s velkou zodpovědností. Játrový výrobek, který promluvil do konečného pořadí, byl výborný. Děkuji oběma žákům za vzornou prezentaci naší školy, " říká Milan Novák, vedoucí učitel oboru Řezník - uzenář.
Celkovými vítězi se stali žáci domácí školy z Valašského Meziříčí.


Milan Novák, vedoucí učitel oboru Řezník - uzenář

Interní soutěž mezi žáky

22. 3. 2023

Žáci oboru Cukrář absolvovali soutěž mezi sebou na dané téma. Zadání 1. ročník - dvě témata. Jeden úkol byl linecké kytky s marmeládou. Druhý mřížkový koláč. Pro žáky 3. ročníku to bylo náročnější - ti měli úkoly tři. Zadání znělo oříšková pochoutka, kokosová  roláda a mocca řezy. Všichni zúčastnění žáci odvedli skvělou práci.

Michaela Vejvodová a Blanka Kubíková, učitelky praktického vyučování

Prezentace Zeelandia

17. 03. 2023

V pátek 17. 3. 2023 navštívila naši školu zástupkyně firmy Zeelandia paní Irena Burdová se svojí kolegyní, aby nám předvedly nové trendy v cukrářské výrobě.
Na programu byly odlehčené zákusky a dort. Pistáciové dortíčky, mascarpone a lehký dortík s jahodami.
vše se zájmem sledovalo 30 žáků ze tříd 1. C., 3. C., 1. TP,  2. TP a UOV Michaela Vejvodová.
Všichni měli možnost zapojit se do této akce, výsledkem byly lákavé a nové výrobky, které žáci s chutí ochutnali.
Děkujeme za příjemný prožitý den a vítáme další spolupráci.


Blanka Kubíková, učitelka odborného výcviku oboru cukrář

Velikonočení v Klubíčku

23. 03. 2023

Hody hody doprovody, Klubíčko je otevřený!  Ano, dýchla na nás jarní a velikonoční nálada, a tak jsme si trošku zazajíčkovali. Vzali jsme si nůžky, čtvrtku, látku a mašličku . Vystřihli jsme zajíčka podle šablony, nalepili látku, z kartonu udělali stojánek "travičku", namalovali očka a zajíček byl na světě. Bylo veselo, tak jak to k Velikonocům patří, a zase jsme si to užili.

Dana Žďárská, vychovatelka domova mládeže

Velikonočení v Klubíčku

23. 03. 2023

Hody hody doprovody, Klubíčko je otevřený!  Ano, dýchla na nás jarní a velikonoční nálada, a tak jsme si trošku zazajíčkovali. Vzali jsme si nůžky, čtvrtku, látku a mašličku . Vystřihli jsme zajíčka podle šablony, nalepili látku, z kartonu udělali stojánek "travičku", namalovali očka a zajíček byl na světě. Bylo veselo, tak jak to k Velikonocům patří, a zase jsme si to užili.

Dana Žďárská, vychovatelka domova mládeže

Přijímací řízení 2023/24

17. 03. 2023

Na počátku měsíce března skončil termín pro podávání přihlášek ke studiu na středních školách, které bude zahájeno ve školním roce 2023/2024. Zajímalo nás, kolik přihlášek doputovalo na Střední školu technickou a řemeslnou, takže následující otázky patřily vedoucí studijního oddělení Ing. Martině Bydžovské.

Kolik přihlášek ke studiu bylo tedy podáno na naši školu v 1. kole přijímacího řízení?

Přihlášky do 1. kola přijímacího řízení bylo možné podat do 1. 3. 2023. Celkem naše škola obdržela rekordních 312 přihlášek. Bohužel tak vysoké číslo není jen pozitivní, pro uchazeče o studium je to číslo nepříznivé, protože kapacita školy nestačí zájmu o obory.

Pokud bilanci srovnáte s loňským rokem, jak toto srovnání dopadlo?

Oproti loňskému roku je to nárůst o více než 100 přihlášek. Za vysoký počet přihlášek může i skutečnost, že ze základních škol odcházejí silné ročníky.

O které obory byl největší zájem?

Největší zájem je tradičně o obor Mechanik opravář motorových vozidel, kde budeme otevírat dvě třídy. Velký zájem je i o Opraváře zemědělských strojů. I v tomto oboru budou otevřeny třídy dvě. V porovnání počtu přihlášek a nabízených míst je velký zájem i o obor Elektrikář – silnoproud.

Kolik tříd Střední škola technická a řemeslná otevře v 1. ročníku v příštím školním roce?

Ve školním roce 2023/2024 se chystáme otevřít v 1. ročníku 9 tříd. U oborů středního vzdělání s výučním listem to bude po dvou třídách u oborů Mechanik opravář motorových vozidel a Opravář zemědělských strojů. Společnou třídu budou mít učební obory Diagnostik motorových vozidel a Elektrikář – silnoproud, dále Kuchař – číšník a Řezník, učební obor Cukrář bude mít třídu samostatně. Jedna třída bude otevřena u oboru středního vzdělání s maturitní zkouškou Dopravní prostředky a jedna třída nástavbového studia oborů Technolog výroby potravin a Provozní technika.

Může být tedy naše škola spokojena se zájmem o studium na SŠTŘ?

Podle počtu přihlášek je zřejmé, že Střední škola technická a řemeslná se těší velké oblibě. Za zájem o nabízené obory určitě mohou skvělé výsledky žáků i uplatnění absolventů. Nemalý podíl na tak vysokém počtu uchazečů o studium má určitě i propagace školy a zapojení školy do nejrůznějších projektů a spoluprací.

Mgr. Petra Hrnčířová, zástupkyně ředitele

Karmelské slavnosti

16. 03. 2023

Dne 16. 3. 2023 na Karmelských slavnostech v Mladé Boleslavi soutěžily žákyně třetího a druhého ročníku oboru Cukrář.

Kategorii Sweet bar reprezentovaly žákyně 3. C Nikola Kubíková a Natálie Novotná, svým výtvorem u poroty zabodovaly a získaly krásné druhé místo.  

V kategorii slavnostní dort na téma „Hudba“ reprezentovaly školu žákyně 2. C Adéla Štěrbová a Aneta Lochmanová, získaly ocenění ve stříbrném pásmu. Velké díky patří paní učitelce OV Blance Kubíkové.

Gratulujeme, děkujeme za přípravu a prezentaci na soutěži.

Ing. Slávka Formánková – učitelka odborných předmětů


Stáž AGRO Žlunice a.s.

16. - 17. 03. 2023

Žáci nástavbového studia oboru Operátor zemědělské techniky absolvovali ve dnech 16. a 17. 3. 2023 stáž v zemědělském podniku A G R O Žlunice a.s.  Ihned po příjezdu se studenti společně s Ing. Patrikem Mokošínem, MBA,  přemístili na pole, kde proběhla názorná aplikace variabilního hnojení v porostu řepky ozimé. Praktická ukázka byla doprovázena komentářem. Někteří studenti pozorovali aplikaci přímo z traktoru, kde na monitoru viděli jednotlivé produkční zóny s různými dávkami. Zbylá část studentů viděla danou aplikaci na Ipadu. Následoval přesun do zasedací místnosti, kde Ing. Radek Mydlář představil studentům podnik A G R O Žlunice. Poté p. Mokošín studentům ukázal, na základě čeho a jakým způsobem tvoří variabilní mapy pro předseťové, regenerační a produktivní hnojení. Ukázka se týkala i tvorby mapy vari. setí pro jarní ječmen. V krátkosti byl představen portál Myjohndeere.com. V tomto portálu mohli studenti vidět, jak se tvoří hranice, linie zemědělských parcel a jakým způsobem se variabilní mapy odesílají bezdrátově do příslušného stroje přes JDLink.

Žáci si z celého dne odnesli zajímavé poznatky, jak funguje precizní zemědělství.

Pavel Vašák, učitel praktického vyučování SŠTŘ

Středoškolská futsalová liga Lázně Bělohrad

15. 03. 2023

Ve středu 15. 3. 2023 se žáci SŠTŘ zúčastnili turnaje Středoškolské futsalové ligy. Akce se účastnilo osm středních škol, které byly rozděleny do dvou čtyřčlenných skupin. Ve skupině A zvítězil s devíti body celek Gymnázia Hořice, druhé místo obsadila Masarykova obchodní akademie Jičín, třetí příčka patřila SSŠ podnikatelské Jičín, poslední skončil domácí tým SŠGS Nová Paka. Ve skupině B zvítězilo Lepařovo Gymnázium Jičín před naším celkem, třetí příčku obsadila SŠSE Nová Paka, Zemědělská akademie Hořice skončila na posledním čtvrtém místě. Náš tým postupně porazil ZA Hořice 4 : 0 /Kosejk 2, Komárek, L. Hynek/, poté zvítězil nad SŠSE Nová Paka 2 : 1 /Bernard, Kosejk/. V zápase o vítězství ve skupině jsme podlehli Lepařovu gymnáziu Jičín 0 : 1. Po skončení bojů ve skupinách přišly zápasy o umístění. Nejprve o 7.- 8. místo ZA Hořice porazila SŠGS Nová Paka  2 : 0, v souboji o 5.- 6. místo byli úspěšnější žáci SŠSE Nová Paka, kteří zvítězili 3 : 0 nad SSŠ podnikatelskou Jičín. V semifinálových duelech v derby zápase Lepařovo gymnázium Jičín porazilo 4 : 1 MOA Jičín, ve druhém semifinále jsme se střetli se žáky Gymnázia Hořice a po patrně nejlepším výkonu na turnaji jsme soupeře deklasovali 5 : 0 / Štoček 2, Míšek, Joukl, Bernard/. V utkání o 3.- 4. místo byla úspěšnější MOA Jičín, která výhrou 2 : 0 nad žáky Gymnázia Hořice obsadila bronzovou příčku. Do finálového duelu proti Lepařovu gymnáziu Jičín jsme nastoupili se snahou vrátit soupeři porážku ze základní skupiny. Bohužel už v úvodu po kiksu v naší rozehrávce šel soupeř do vedení, na které odpověděl vyrovnávací brankou po obrovském závaru důrazný Komárek. Průběh utkání byl vyrovnaný, soupeř však Kuncířem opět strhl vedení na svou stranu, které i přes naši snahu udržel. Celek Lepařova gymnázia Jičín se tak stal prvním vítězem futsalových turnajů středních škol, náš celek však zaslouží pochvalu za bojovnost, hlavně ve vyřazovacích bojích předváděl dobré výkony.


SŠTŘ Nový Bydžov reprezentovali :

Matěj Průcha, Jan Vlk  -  Vojtěch Bernard, Ondřej Hynek, Filip Kosejk, Leoš Joukl   -  Jiří Jablonovský, Michal Míšek, Matěj Komárek, Vojtěch Štoček  -  Lukáš Hynek, Jaromír Novotný,  Marek Podsadlo

Milan Hamáček, vedoucí pedagogický pracovník Domova mládeže Hlušice


Proběhla středoškolská praxe ve ŠKODA AUTO Mladá Boleslav

10. 03. 2023

od 27. 2. do 10. 3. 2023 se studenti SŠTŘ 2. ročníku maturitního oboru Technik silniční dopravy a vybraní studenti 2. ročníku oboru Automechanik zúčastnili odborné praxe ve firmě ŠKODA AUTO Mladá Boleslav. Celých 10 dnů strávilo devatenáct kluků a jedna slečna na výrobní lince, kde se podíleli na montáži modelu ŠKODA FABIA. Během praxe si studenti vyzkoušeli zapojování elektroinstalace, montáž světel, dveří, podvozkových skupin a celou řadu dalších zajímavých operací. Na konci stáže se všichni studenti shodli, že praxe v jedné z největších českých firem byla velmi dobrou zkušeností, která jim pomůže v dalším profesním rozvoji.


Aleš Novák, zástupce ředitele

Předání svářečských průkazů a diplomů

10. 03. 2023

Po úspěšném složení zkoušek z praktické a teoretické části čekal na žáky ten nejpříjemnější okamžik, a to je předání svářečských průkazů základního kurzu metody 135 1.1 MAG – svařování tavící se elektrodou v aktivním plynu – CO 2.
Žáci oboru Automechanik a Autoelektrikář obdrželi osvědčení, která se jim určitě budou hodit v profesním životě, protože zvyšují jejich kvalifikaci.
Teď již netrpělivě vyhlíží začátek kurzu další adepti.


Pavel Novák, vedoucí pedagogický pracovník SPV Nový Bydžov

Beseda s účastníky RALLY DAKAR 2023

07. 03. 2023

V úterý 7. března 2023 proběhla v Jiráskově divadle Nový Bydžov, jehož kolektiv v čele s ředitelem Petrem Krulišem vytvořil výborné podmínky, velmi zajímavá a vydařená beseda s účastníky RALLY DAKAR 2023. Pořadatelem akce se stala Střední škola technická a řemeslná Nový Bydžov, ve které studuje Filip Bajora a vyučuje Tomáš Hovorka - oba účastníci letošního ročníku. Hlavními hvězdami programu se stali ti, kteří ovládali soutěžní vozidla, tedy Ollie Roučková a Ondřej Martinec - závodní jezdci týmu CZECH SAMURAIS.
Divadlo doslova praskalo ve švech, nejen žáci a učitelé SŠTŘ si chtěli poslechnout, co se vlastně v rámci RALLY v Saúdské Arábii odehrávalo. Pozvání přijalo kromě návštěvníků ze SŠTŘ bezmála 30 hostů a 200 žáků z okolních základních i středních škol.
Na programu besedy bylo vyprávění o nejrůznějších momentech z cesty, ale i z denního režimu ostatních členů týmu, protože v RALLY DAKAR není snad nic tak, jak jsme běžně zvyklí. Beseda probíhala za doprovodu velkého množství videozáznamů i fotografií, které dojem ještě umocnily. Kromě zmiňovaných převzala na chvíli slovo i paní Jana Mohylová, zástupce společnosti TATRA Kopřivnice, aby přiblížila další budoucí spolupráci SŠTŘ a TATRY.
Celou akcí provázel Mgr. Vladimír Blažej, ředitel SŠTŘ. Požádali jsme ho o pár slov, jak on vnímal celou tuto akci.

"Pro mne osobně skvělý zážitek, plné divadlo a hlavně zájem všech, kteří přišli, o tento proslulý motoristický závod. To, že v Saúdské Arábii reprezentují zdejší region například Ondřej Martinec nebo Tomáš Hovorka nebo dokonce žák naší školy Filip Bajora, to považuji za něco fantastického. Mám radost, že se akce zúčastnili žáci základních škol z Nového Bydžova, Skřivan i Hlušic a žáci novobydžovského gymnázia. Moc mne zaujala uvolněná atmosféra a lehkost, kterou sebou přinesli Ondřej Martinec a Ollie Roučková, v jejich vystoupeních byl humor, napětí i velká schopnost přiblížit motoristický svět v exotickém arabském světě. A hlavně - oba byli v RALLY velmi úspěšní. Vyjadřuji rovněž velké potěšení nad účastí paní Jany Mohylové z kopřivnické TATRY, upřímně, někde tady v minulých letech totiž vznikl ten těžko uvěřitelný moment, že žák novobydžovské školy jede coby mechanik na DAKAR a chová se tam jako starý mazák. Tento úspěch možná daleko více docení budoucnost. Co musím také říci - děkuji moc našemu zřizovateli, který se chopil podpory účasti SŠTŘ velmi erudovaně, přijal nás i hejtman Martin Červíček, předchozí tiskovou konferenci navštívil náměstek Arnošt Štěpánek, na akci byl přítomen předseda finančního výboru Miroslav Uchytil a byly nám poskytnuty finanční prostředky, které spoluvytvářely účast Filipa Bajory a Tomáše Hovorky na arabském poloostrově. A samozřejmě jsem velmi pyšný na naše pedagogy, kteří nejenom umí, ale hlavně umí své umění předávat dále".


Mgr. Petra Hrnčířová, zástupkyně ředitele


Mladí kuchaři ze SŠTŘ pronikají mezi republikovou juniorskou špičku

06. 03. 2023

Střední škola technická a řemeslná Nový Bydžov byla spolu se SŠGS Nová Paka a SŠGS Trutnov jednou ze tří škol Královéhradeckého kraje, které absolvovaly v týdnu od 31. října do 4. listopadu 2022 natáčení s televizí PRIMA. Pořad, která v rámci tohoto natáčení vznikl, se nazývá "Prostřeno speciál" a byl jakousi sondou do gastronomické výukové kuchyně jednotlivých středních škol, které vyučují obory s tímto zaměřením. Celkem se jich tohoto soutěžního natáčení zúčastnilo pět, vedle těch krajských také školy ze Žamberka a Poděbrad.
  "Byla jsem oslovena produkcí televize, jmenovitě panem Hrubým, s tím, že nám účast v této žákovské reality show byla nabídnuta. Určitě jsme účast zvažovali, radili jsme se v managementu školy a nakonec padlo rozhodnutí - jdeme do toho", zavzpomínala Veronika Větrovská, vedoucí chlumeckého střediska a zároveň vedoucí učitelka oboru Kuchař-číšník.
  Volba padla nakonec na Kristiána Dostála, který po úspěšném ukončení kuchařského oboru nyní studuje 1. ročník nástavbového oboru Technologie potravin.
  "Kristiána jsme vybrali pro jeho kreativitu a zapálení pro obor, on byl pro tuto profesi rozhodnut již od 8. třídy, je to slušný a flexibilní chlapec, který je zároveň zařazen do vnitřního systému práce s talentovanými žáky, který nazýváme Interní akademie SŠTŘ", komentovala tuto volbu Veronika Větrovská. "On nám řekl, když do toho půjde škola, půjdu i já a toto jeho odhodlání rozhodlo pro něho", dodala vedoucí střediska.
  "Byli jsme velmi zvědaví, až v televizním vysílání uvidíme reálný výsledek celého natáčení, což proběhlo začátkem února 2023", vrátil se k počátkům soutěže ředitel školy Vladimír Blažej.
  "Zvolili jsme určitě zajímavé menu, jsme rádi, že jsme využili i nabízený regionální produkt", sděluje Daniel Pošík, instruktor žáků oboru Kuchař-číšník, který vede smluvní pracoviště hotelu CLASSIC v Novém Bydžově.
  „Zahájili jsme spolupráci se Zemědělským svazem a ZAS Mžany týkající se implementace sumečka afrického do gastronomie, dokonce jsme stvořili i kuchařku s těmito recepty", informuje Lenka Vopátková, učitelka odborného výcviku, která se rovněž na Kristiánově přípravě podílela.
  Účast žáka školy Kristiána Dostála v tomto natáčení byla dalším vkladem školy do celého systému propagace oboru Kuchař-číšník už i vzhledem k tomu, že v současné době začínají na trhu práce chybět lidé s touto vzdělanostní strukturou.
  "Věříme, že tento pořad měl vliv na rozhodovací procesy žáků základních škol a jejich rodičů, naší motivací je býti školou, která dává svým absolventům reálné základy pro úspěšný výkon budoucího povolání a nikoliv pouze těžko využitelné marketinkové a PR sliby", uzavřel cíle školy týkající se účasti v tomto projektu ředitel školy Vladimír Blažej.
A jaký byl výsledek?
Pro novobydžovskou školu skvělý – Kristián Dostál zaujal v hodnocení soutěžících první příčku spolu s kolegou Davidem Johánkem ze SŠGS Nová Paka a jeho výkon sledovaly na televizních obrazovkách tisíce diváků. A co více – v diváckém hlasování reprezentant SŠTŘ triumfoval a podle výsledků mu televizní příznivci této soutěže řekli – byl jsi nejlepší…

Po úspěchu žáka Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov Kristiána Dostála v pořadu "Prostřeno speciál" nepřišel zasloužený oddych, ale naopak na něho o jarních prázdninách 14. února 2023 čekala další výzva určená pro mladé a talentované kuchaře. Novou soutěž pro studenty gastronomických škol i nadšené amatéry totiž vyhlásil Rodinný pivovar Bernard pod názvem BERNARDCHEF.

„Naším cílem je vyhledat a podpořit fortel, originalitu a kreativitu talentovaných kuchařů. A také podpořit výuku tohoto oboru, poptávka po kvalitní gastronomii totiž roste a dobře připravený kuchař je pro restauraci pokladem," popisuje motivy pro uspořádání soutěže spolumajitel pivovaru a velký vizionář Stanislav Bernard.

„První část soutěže byla korespondenční, soutěžící vypracoval menu o čtyřech chodech, přičemž v jednom z chodů musel použít pivo Bernard. Osloveny byly dvě stovky českých a slovenských gastronomických škol a autoři 18 nejlepších menu postoupili do semifinále, které se konalo v gastronomickém centru KULINER v Brně. Mě osobně velmi těší postup našeho reprezentanta do semifinále a spolupráce s týmem BANGUET SOUS-VIDE, který nám pomohl velmi propracované a zajímavé tradiční staročeské menu sestavit a Kristiána společně s námi na soutěž připravit" řekla vedoucí oborová učitelka Veronika Větrovská.

„Kristián si ve svém menu vybral použití piva do polévky. Při prvním ochutnání této pivní polévky jsem měl pocit, že je hořká, nicméně jsem si chtěl dát ještě jednu lžíci, pak další a další. Chuť pivní polévky pro mě byla do té doby neznámá, nicméně to byl nejsilnější chuťový zážitek z celé soutěže. A z pozorování ostatních degustátorů jsem měl pocit, že to mají podobné" řekl vedoucí učitel Milan Novák, který Kristiána na soutěž do Brna doprovázel.

„Velmi si cením všech našich žáků, kteří mají odhodlání toto krásné povolání dělat a mají chuť se utkat a porovnat v různých soutěžních kláních. Proto Kristiánovi držme palce v bitvě o možný postup mezi závěrečných šest finalistů, což by byl nesmírný úspěch a řekněme i něco, co se pro naši školu rovná téměř science-fiction" uzavřela své hodnocení Veronika Větrovská.

Další nadaný student oboru Kuchař - číšník vyučovaného Střední školou technickou a řemeslnou Antonín Pešek byl vybrán a zapojil se do soutěže KU YOUNG CHEF 2023. Této soutěže se zúčastnili mladí kulinářští talenti z celé České republiky. V nominačním kole, které se konalo 21. února 2023 v profesionálním studiu Kulinářské akademie GROSSETO pod dohledem několika odborných porotců, se utkalo celkem 24 soutěžících z 15 škol vyučujících gastronomické obory.

„Tondu čekaly čtyři soutěžní úkoly, francouzská omeleta, pošírované vejce s holandskou omáčkou, filetování a příprava mořského vlka a kuřecí supreme s žampionovým velouté. Musím říct, že se zadaných soutěžních úkolů zhostil velmi zodpovědně a koncentrovaně. Přesto, že bodové hodnocení na finále nestačilo, Tonda coby žák teprve 2. ročníku získal další cenné zkušenosti do svého profesního života a celou soutěž si užil", hodnotila účast žáka SŠTŘ vedoucí oborová učitelka Veronika Větrovská.

Mgr. Vladimír Blažej, ředitel SŠTŘ Nový Bydžov

Představujeme nového sociálního pedagoga na SŠTŘ

01. 03. 2023

V průběhu stávajícího školního roku posílil řady pracovníků SŠTŘ Nový Bydžov Mgr. Luboš Žilka, sociální pedagog. Požádali jsme ho, aby se nám trochu představil.

Jak Vás napadlo jít pracovat na SŠTŘ?

Na SŠTŘ Nový Bydžov jsem nastoupil dne 1. 1. 2023 na pozici školního sociální pedagoga v rámci projektu: „Čtvrtá podpora vzdělávání OP JAK“. Důvodem mého zájmu o tuto práci byla touha po změně v profesní oblasti mého působení. Chtěl jsem využít své dosažené vzdělání a získané zkušenosti.

Jaká je náplň Vaší práce?

Náplní mé práce je řešení sociálních problémů žáků školy v různých oblastech (absence, prospěch žáků, spolupráce s rodiči, atd.).

Čemu dalšímu se věnujete?

Další oblastí mého zaměření je spolupráce se sociálními odbory úřadů, dětskými domovy, obecními úřady, městskou policií a PČR, popř. dalšími organizacemi při řešení sociálních problémů žáků školy.

Důležitou oblastí mého působení je rovněž vzájemná spolupráce s pedagogicko – psychologickými poradnami při řešení problematiky vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami ve škole.

Kromě mého působení na SŠTŘ Nový Bydžov vykonávám rovněž funkci starosty obce Petrovice, a to již od roku 2002. Mé předchozí zaměstnání bylo u Policie České republiky, kde jsem působil na různých pozicích od roku 1991 do roku 2022.

Jak vidíte realitu po nástupu na SŠTŘ? Plní se Vaše očekávání?

Na začátku mého působení na této pozici jsem si plně neuvědomoval rozsah práce a složitost jednání s problematickými žáky školy. Postupně díky spolupráci s vedením školy a dalšími pedagogickými pracovníky jsem si uvědomil, že mé dosavadní zkušenosti z jiných profesních oblastí mohou být přínosem pro řešení sociálních problémů žáků školy.

Mgr. Petra Hrnčířová, zástupkyně ředitele