Lázeňský pohár v Železnici
24. 07. 2021
SŠTŘ Nový Bydžov se stala jedním s partnerů na 44. ročníku Lázeňského poháru v Železnici. Škola zajišťovala stravování účastníkům a prodej řeznických pochoutek.
Veronika Větrovská, vedoucí pedagogický pracovník SPV Chlumec nad Cidlinou
Den obce Vítězná
03. 07. 2021
V sobotu 3. července se naše škola zúčastnila traktoriády v obci Vítězná. Traktoriáda je jednou z doprovodných akcí místního Dne obce. Na své si přišel opravdu každý. Pouť, prohlídka historických vozidel, vyhlídkové lety, bohatý hudební program, společné sledování fotbalového čtvrtfinále mezi Českem a Dánskem a nechyběl ani ohňostroj. To vše nabízel 13. ročník setkání ve Vítězné. Naše škola se zde prezentovala vozidlem Volvo FH, které se používá pro potřeby autoškoly.
Martin Kopřiva, učitel odborného výcviku SŠTŘNB
ADAPTAČNÍ KURZ 1. ROČNÍKŮ
29. 09. - 01. 10. 2021
Ve dnech 29. září až 1. října 2021 proběhl na Střední škole technické a řemeslné adaptační kurz prvních ročníků.
V průběhu prvních dvou dnů se třídy prostřídaly ve sportovních aktivitách, filmovém představení a výchovně – vzdělávacích přednáškách Policie ČR.
V pátek se uskutečnil turistický pochod. Vedením školy byly navrženy a připraveny tři trasy v okolí hradu Valdštejn zámku Hrubá Skála v Českém ráji.
První skupinu vedl Mgr. Petr Motyčka, pedagogický dozor zajišťovaly Mgr. Alexandra Kaplanová a Tereza Průchová, asistentka pedagoga. Celkem jelo 35 žáků tříd 1. KCR a 1. ABN. Tato skupina byla převezena z Nového Bydžova a Hlušic do obce Mašov u Turnova. Po červené turistické trase kolem rozhledny Hlavatice došli žáci lesní hřebenovou cestou na hrad Valdštejn. Tam proběhla krátká přestávka na občerstvení. Zpět se vydali po zelené a žluté do obce Mašov k přistavenému autobusu. Délka trasy byla cca 4 km.
Druhou skupinu vedl Mgr. et Mgr. Jiří Zahradník, pedagogický dozor zajišťovali Ing. Vladimír Suchánek, Ph.D. a Mgr. Taťána Babijová. Celkem jelo 25 žáků tříd 1. SOD, 1. AEE a 1. TP. Autobus dovezl žáky do Sedmihorek, odtud šli po zelené a následně modré turistické trase na zámek Hrubá Skála, kde proběhla přestávka na občerstvení. Žáci třídy 1. TP (technologie potravin) rozebírali vstupní suroviny potřebné pro přípravu zakoupených pokrmů. Z Hrubé Skály se účastníci vrátili po žluté kolem Adamova lože a modré zpět do Sedmihorek. Délka trasy byla cca 5 km.
Třetí skupinu vedl Mgr. Jan Simeon Kaiser, pedagogický dozor zajišťovaly Mgr. Petra Hrnčířová a Veronika Větrovská. Celkem se zúčastnilo 35 žáků tříd 1. AA a 1. ZD. Autobus účastníky převezl do Kacanov. Po modré turistické trase kolem Kopicova statku a skalních reliéfů přes Kavčiny po zelené došli rychlým tempem na hrad Valdštejn. Po pauze na občerstvení se žáci se svými veliteli vrátili po žluté značce do Kacanov. Délka trasy byla cca 6 km.
Chválíme žáky za bezproblémovou kázeň a děkujeme počasí, že vytvořila krásnou kulisu celé akce.
Mgr. Jan Simeon Kaiser, učitel všeobecných předmětů
Zaměstnanci SŠTŘ NB zavítali do Českých Petrovic
30. 06. 2021
Poslední den školního roku zavítala skupina zaměstnanců Střední školy technické a řemeslné do Českých Petrovic, aby zde využila možností místního Sportareálu, jakými jsou jízda na kárách, sjezd na koloběžkách, výstup na rozhlednu Amálka, pěší turistika a mnohé další. Kromě výborného oběda byla možnost využít nabídky grilovaných pstruhů v sousedním městečku Kamienczyku. Nálada byla veselá, počasí krásné, lze tedy shrnout, že akce se maximálně vydařila.
Mgr. Petra Hrnčířová, vedoucí učitelka teoretického vyučování Hlušice
Absolventi oboru Řezník - uzenář
30. 06. 2021
Milan Novák, vedoucí učitel oboru řezník - uzenář SŠTŘNB
Historicky první certifikace CSWA na SŠTŘ
Petr Vaníček, vedoucí učitel praktického vyučování SŠTŘNB
Závěrečné zkoušky
29. 06. 2021
Mgr. Petra Hrnčířová, vedoucí učitelka teoretického vyučování Hlušice
Žáci 1. ročníků výukového centra Hlušice navštívili Prachovské skály
28. 06. 2021
Poslední týden školního roku začal pro hlušické žáky prvních ročníků výletem do Prachovských skal. A protože výletnímu pondělku kralovalo na Prachově příjemné letní počasí, přišli si na své příznivci turistických pochodů, obdivovatelé nádherných vyhlídek na krajinu Českého ráje a nakonec i milovníci jídla a pití, kteří měli možnost se občerstvit v restauračním zázemí Turistické chaty. Účastníci zájezdu, kteří skály navštívili poprvé, udivily skalnaté pasáže tras s úzkými průchody, množstvím strmých schodů a dá se říci, v některých úsecích nabízela cesta nádech téměř prázdninového dobrodružství.
Velice příjemně zněl pro doprovázející učitele nejeden dotaz kolemjdoucích turistů - co jste za školu, odkud jsou tihle kluci? A proč nás tato otázka potěšila? Naši kluci totiž perfektně zdravili! Měla by to být samozřejmost, ale jak je zřejmé, tahle slušnost dnes běžná není. Výlet byl příjemným téměř zakončením tohoto podivného školního roku nejen pro žáky, ale i učitele - Alexandru a Andreu Kaplanovy, Petra Beránka a Jaroslavu Havlíkovou.
Mgr. Jaroslava Havlíková, učitelka všeobecně vzdělávacích předmětů
Maturitní zkoušky za námi
21. - 24. 06. 2021
Mgr. Petra Hrnčířová vedoucí učitelka teoretického vyučování Hlušice
Mimořádná nabídka řeznických a uzenářských výrobků oboru řezník - uzenář
21. 06. 2021
Výrobek | Cena za kg/ks | Výrobek | Cena za kg/ks |
Šunka nejvyšší jakosti SŠTŘ 1kg | 140 | Gothajský salám (i krájený) 1kg | 129 |
Klobása učňovská SŠTŘ 1kg | 150 | Slanina bez kůže balená 1kg | 94 |
Sekaná SŠTŘ 1kg | 100 | Lovecký salám 200g | 48 |
Vídeňské párky 1 kg | 148 | Poličan (i krájený) 1kg | 208 |
Sádlo škvařené SŠTŘ 800g | 75 | Lovecký uherák 200g | 55 |
Škvarky SŠTŘ 200g | 39 | Knížecí uherská klobása 175g | 50 |
Tlačenka světlá SŠTŘ 1 kg | 120 | Dekor klobása PEPŘ 175g | 55 |
Paštika s pečeným masem SŠTŘ 200g | 39 | Špekáčky 1kg | 135 |
Vepřové maso ve vlastní šťávě SŠTŘ 400g | 58 | Vysočina (i krájená) 1kg | 148 |
Lahůdková paštika SŠTŘ 200g | 39 | Jičínské párky silné 1kg | 110 |
Grilovací party klobása 1 kg | 149 | Dekor klobása Bruschetta 175g | 55 |
Marinovaná krkovice (gyros, živáňská) 1 kg | 165 | Uzená krkovice 1 kg | 149 |
Hovězí hamburger 1 kg | 159 | Škvarková pomazánka 1 kg | 109 |
Marinovaná kuřecí prsa 1 kg | 165 | Šunková klobása | 150 |
Milan Novák, vedoucí učitel oboru řezník - uzenář SŠTŘ NB
Žáci 1. ročníků absolvovali Kurz sportu a pobytu v přírodě
14. - 18. 06. 2021
Mgr. Petra Hrnčířová, vedoucí učitelka teoretického vyučování Hlušice
Včelařství – odborná exkurze
Slunečné páteční dopoledne 11. června přivítalo žáky 1. ročníku nástavbového oboru Technologie potravin ve firmě Doležalův med v Polizech nedaleko Lhoty pod Libčany na odborné exkurzi konané v rámci předmětu Učební praxe.
Jak již název navštívené firmy napovídá, exkurze byla zaměřena na poznání včelích produktů: medu, propolisu, mateří kašičky, včelího jedu a přepracovaného pylu. Teorie ze školy byla zopakována a propojena s praxí. Žáci poznali na vlastní oči uspořádání vnitřních prostor úlu a jeho obyvatele. S pomocí odvíčkovací vidličky odvíčkovali voňavé plásty plné květového medu. Následně si též sami vyzkoušeli vytáčení medu v medometu. Jak seznali, je to práce voňavá, ale po relativně krátkém čase taktéž i namáhavá.
Dozvěděli se též velké množství informací o specifickém složení medu a jeho druzích. Zajímavé také bylo téma využití dalších včelích produktů pro zdraví člověka.
Opomenuta nebyla ani ekonomická stránka podnikání v této oblasti. Prodiskutovány byly nejenom vstupní náklady pro začínající včelaře, ale i provozní náklady, problematika dotací, ceny včelích produktů.
Velké poděkování patří žákům za jejich zájem o problematiku, zaměstnancům firmy za péči, se kterou se žákům věnovali a v neposlední řadě i Ing. Vladislavu Košťálovi, dlouholetému včelaři, za cenné poznatky z praxe.
Osobně doufám, že účast na exkurzi vzbudila nejenom zájem o prohlubování znalostí, ale třeba i u některých účastníků exkurze chuť se včelařství věnovat jako koníčku či zaměstnání.
Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele SŠTŘ NB
Na SŠTŘ maturují budoucí piloti
10. 06. 2021
Neobvyklou událostí se ve středu 9. června 2021 stala praktická část maturitní zkoušky nástavbového oboru Dopravní a letecký technik Střední školy technické a řemeslné. Na letišti v Zábědově u Nového Bydžova jsme byli svědky okamžiku, kdy první dva maturanti přiletěli letadly, které sami pilotovali, aby tím splnili část praktické maturitní zkoušky. Tato dvojice je v současné době v intenzivní přípravě na získání pilotního průkazu. O jaké typy letadel se jedná, nám přiblížil zástupce ředitele Ing. Karel Průcha:
„Žáci přiletěli sice výcvikovými letadly typu Cessna a Dynamic, ovšem výrobu, servis, údržbu a základní obsluhu provádí na letadlech Samba XXL a UFM-13/15 Lambáda, které jsou ve výrobním programu našeho hlavního partnera, společnosti Distar. Její majitel, Ing. Viktor Roháč, je pak garantem a odborníkem, který osobně výuku žáků uskutečňuje. Moc si vážíme jeho spolupráce, bez jeho výrazné pomoci by výuka tohoto oboru i pilotního průkazu nemohla proběhnout.“
Oba budoucí piloti se nám svěřili, co je vedlo k tomu, aby získali pilotní průkaz a z čeho měli největší obavu:
Karolína Jiřičková: „Pozorovala jsem letadla ze země a říkala si, jaké to asi je. Vedla mě především zvědavost z neznámého. Vrhla jsem se do toho po hlavě, ale stálo to za to. Neskutečně mě to baví. Největší obavu mám z počasí. Nahoře se může cokoliv stát. Jedno špatné fouknutí, nepřistanete. Může kdykoli vynechat motor. Létání není žádná sranda. Jakožto budoucí piloti se musíme naučit, jak se těmto situacím vyhnout, popř. jak na ně zareagovat.“
Stanislav Zelenko: „Létání bylo mým celoživotním snem, už od dětství. A když se naskytla tahle možnost, nemohl jsem ji nevyužít! Největší obavu jsem měl z radiokomunikace. Vzhledem k tomu, že nejsem rodilý mluvčí, nemám takovou slovní zásobu. Nicméně jsem měl dobré učitele, kteří mi pomohli strach zvládnout.“
Kromě zmíněných pilotů maturovali také žáci, kteří o pilotní průkaz neusilují. Jejich úkolem bylo provést traťovou údržbu letadla SAMBA XXL – úkony spojené s příletem letadla na letiště, splnění úkonů odletových procedur dle předletového listu, tankování letadla, odstranění závad před odletem, uvolnění letadla ze stanoviště včetně předání letadla kapitánovi a analýza údajů v průběhu cvičného letu nad areálem sídla školy.
Všichni čtyři byli velmi dobří, proto tuto část maturity mohou považovat za splněnou.
Mgr. Petra Hrnčířová, vedoucí učitelka teoretického vyučování Hlušice
Praktické maturitní zkoušky nástavbového studia Technologie potravin
10. 06. 2020
Celkem 2 dny se věnovali žáci nástavbového oboru studia Technologie potravin praktické maturitě. Své znalosti získané studiem a praxemi zúročili v písemné části této zkoušky, a také při přípravě vybrané varianty zpracování povinných surovin. Před hodnotící odbornou porotou se tak objevily ucelené sestavy výrobků podle výchozích učebních oborů žáků - steak Wellington, roastbeef, hovězí bourguignon, vzorky lahůdkové paštiky, tlačenka, zabijačkový guláš, tartaletky, panna cotty, výseče čokoládového dortu. Každý výrobek byl hodnocen senzoricky. Byla také porovnána jeho receptura a technologie výroby z teoretické části s vyrobeným výrobkem. K tomuto hodnocení bylo přidáno i ohodnocení úrovně prezentace výrobků. V závěru byly sečteny získané body a převedeny do řeči známek. I přes ztížené podmínky v předcházející přípravě na tuto zkoušku nebyla žádnému z účastníků udělena horší známka než dvojka. Výkony žáků potěšily všechny členy hodnotící komise. Věříme, že ještě lépe žáci uspějí v ústní části profilové části maturitní zkoušky ve dnech 22. a 23. června 2021.
Mgr. Jiří Zahradník, ZŘ SŠTŘ Nový Bydžov
Výroba stojánku na tužky
04. 06. 2021
Žákům prvního ročníku oboru "Opravář zemědělské techniky" zbývá už jen týden praxe, než udělají pomyslnou tečku za výukou před rychle se blížícími letními prázdninami. Odborný výcvik tak zakončili výrobou stojánku na tužky. Zrekapitulovali si své praktické dovednosti ručního a strojního obrábění, řezání, vrtání, pilování a výrobu závitu. Stojánky teď mohou zdobit nejeden stůl v jejich pokojíčcích či pracovnách rodičů.
Pavel Novák, vedoucí pedagogický pracovník SPV SŠTŘ NB