Aktuality v měsíci: DUBEN 2023

Na Švarcavě slaví stovku!

28. 04. 2023

Nejedná se však o věk žádného pedagoga, ale o sto opravených automobilů v rámci našeho školního autoservisu během tohoto školního roku. Žáci SŠTŘ zde opravují pod vedením učitelů odborného výcviku Petra Tichého, Milana Groula, Václava Hály a Tomáše Hovorky vozidla zákazníků z Nového Bydžova a blízkého okolí. Kluci a několik slečen zde provádí během odborného výcviku opravy brzd, motorů, elektroinstalace, přezutí a vyvážení pneumatik, seřízení geometrie, diagnostiku, přípravy vozidel na STK a celou řadu dalších servisních činností na všech typech a modelech automobilů. Malou zajímavostí je, že stým opraveným vozidlem byl luxusní Ford Mustang.
Kromě servisu sériově vyráběných automobilů zde také opravujeme a servisujeme vozidla pro motoristický sport. Naši žáci se tak mohou těšit na stavbu jednoho závodního speciálu na Rallye Dakar, ale o tom až příště...

Aleš Novák, zástupce ředitele, učitel odborných předmětů

Technologové a mikrobiologie v praxi

28. 04. 2023

Tématem odborné exkurze technologů výroby potravin se pro poslední pátek v dubnu 2023 stala problematika mikroorganismů v živočišné výrobě. Vyjeli proto do chovu holštýnského skotu na farmu nedaleko Dolan u Lázní Bohdaneč. Celým provozem je provedla vedoucí střediska paní Ing. Alena Křenová.

Během exkurze získali účastníci informace o požadavcích na kvalitu produkovaného mléka a hlavně o metodách ověřování jeho mikrobiologické kvality na selektivních půdách přímo v prostorách podniku, což přímo souvisí se zdravotním stavem zvířat, který ovlivňuje nejenom péče o zvířata, ale i prostředí a krmivo.

Zajímavá též byla problematika genetiky skotu a metod jeho umělého oplodnění.

Pomyslnou třešinkou na dortu a odměnou pak bylo mazlení s telátky, kterých se zde ročně narodí přes 850.

Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele


Zpráva z Oblastního kola Automobilea

28. 04. 2023

Tradičně koncem dubna naše škola pořádala Oblastní kolo Automobilea ve VC Hlušice. V prosluněném pátečním dopoledni soutěžící museli ukázat  své dovednosti v přezouvání kol na vozidle, slalomu s novou Škodou Octavia, podélné zaparkování na přesnost, couvání s vlekem do garáže, poznávání značení pneu + určení provozních kapalin a v neposlední řadě zvládnout test z pravidel silničního provozu. Letos jsme přistoupili k soutěži opravdu zodpovědně jak s výběrem soutěžících, tak s jejich přípravou. Určitě se o tuto přípravu zasloužil nejvíce kolega L. Žalman . V soutěži jednotlivců  jsme obsadili první a druhé místo -zvítězil Petr Končický z 3.AA, na druhém místě Matěj Kardoš z 3.SD a na třetím místě Tomáš Voltr ze SŠA Holice. V soutěži družstev patří první  a druhé místo našim týmům. První místo obsadil tým ze 3.SD a druhé místo výběr z našich automechaniků, třetí byl tým ze ISŠ Vysoké nad Jizerou. Soutěž navštívily pracovnice firmy CS Cargo s nabídkou dalšího zaměstnání. Závěrem chci poděkovat všem lektorů autoškoly za přípravu soutěže, dále T. Mansfeldovi, jenž byl rozhodčím v jedné soutěži a v neposlední řadě D. Šmidrkalovi za zpracování výsledků.


Petr Voženílek, vedoucí učitel autoškoly SŠTŘ Nový Bydžov

Již 14. ročník přehlídky gastronomických škol GASTRO PODĚBRADY

27. 04. 2023

  Střední škola technická a řemeslná Nový Bydžov na této soutěži již tradičně nemohla chybět, protože podobné soutěže a přehlídky považuje za ideální formu práce s talentovanými žáky. Letos bylo na této soutěži zastoupeno celkem 16 gastronomických škol, které do jednotlivých kategorií vysílaly své týmy podle záběru svého předmětu činnosti. Utkaly se mezi sebou týmy cukrářů, kuchařů i číšníků, nechyběla ani oblíbená barmanská soutěž a běh číšníků na poděbradské kolonádě. Soutěžní téma pro letošní rok bylo "600 let od narození krále Jiřího z Poděbrad".

  Přípravu soutěžního dortu si letos vzaly za své žákyně třetího ročníku oboru Cukrář Jana Sehnoutková a Oleksandra Akhremenko, přičemž nápady opravdu nešetřily. Jejich mnohahodinová práce byla ohodnocena porotou v krásném stříbrném pásmu.   
  Slavnostní tabule se zhostily žákyně třetího ročníku oboru Kuchař-číšník Štěpánka Schertlerová a Sára Kudličková, které tato soutěž doslova pohltila. Byla to pro ně velmi intenzívní příprava před závěrečnými zkouškami. Dobová výzdoba, menu a obhajoba byla porotou hodnocena ve stříbrném pásmu.
  Studenou kuchyni reprezentovali "druháci" oboru Kuchař-číšník Iveta Bryknarová a Antonín Pešek. Úkolem bylo připravit pokrmy z této kategorie pro šest osob. Jejich příprava byla o nápaditosti, velké trpělivosti, preciznosti a kreativitě a samozřejmě i o dobovém akcentu 15. století. Zde jsme se dočkali vynikajícího umístění ve zlatém pásmu a celkového absolutního 3. místa.
,,Velké poděkování patří všem pedagogům a partnerům školy, kteří žáky na tuto soutěž připravovali, a věřte, že to byla několikatýdenní šichta s velkou porcí hodin každý den. Za jejich myšlenky a odvedenou práci jim patří plné absolutorium a dát zde odměny za výbornou práci je pro mne závazkem," hodnotila vystoupení SŠTŘ v Poděbradech Veronika Větrovská, vedoucí Střediska praktického vyučování v Chlumci nad Cidlinou."


Veronika Větrovská, vedoucí pedagogický pracovník SPV Chlumec n. C.

Jarní kouzlení v Klubíčku

27. 04. 2023

Jarní Klubíčko se tentokrát nerozzářilo barvami, ale drželi jsme se přírodních tónů. Vybrali jsme různé skleničky nebo láhve se zajímavým tvarem. Po částech jsme je natřeli lepidlem a začali lepit  pytlovinu, krajku, omotávat provázek. Po zaschnutí jsme tavnou pistolí lepili různé ozdobičky . Nejpěknější jsou uháčkované kytičky, které nám zhotovila paní vychovatelka Kohoutová.  Dále třeba dřevěné korálky, mašličky z lýka, korálky nebo knoflíky.

Vždy se nám práce zdaří, ale tentokrát je výsledek opravdu krásný.

Dana Žďárská, vychovatelka DM

O zlatý pohár Linde

24. 04. 2023

Žáci druhého ročníku Adam Miškář a Jan Šlesinger se zúčastnili soutěže ve svařování. Adam v metodě 111 obalená elektroda a Jan v metodě 135 Co2.
Mezinárodní soutěže se zúčastnilo 37 středních škol z celé České republiky. Mezi soutěžícími byli i žáci ze zahraničí - zástupci sedmi škol ze Slovenska a dvou z Německa. Celkem se jednalo o 90 soutěžících.
Již 24. ročník se uskutečnil ve střední škole ve Frýdku-Místku ( Střední odborná škola Frýdek-Místek).
První den proběhla registrace účastníků soutěže a seznámení se svařovacími zdroji.
Druhý den ráno se konalo slavnostní zahájení. Samotná soutěž odstartovala dopoledne teoretickou částí. Ta se skládala z technologie svařování a bezpečnosti. Každý ze dvou testů, probíhajících na PC, měl 30 otázek a časový limit 10 minut. Právě čas nás tady hodně potrápil a kluci nestihli dokončit oba testy. Proto jsme zde nenasbírali dostatečný počet bodů.
Odpoledne  přišla na řadu praktická část - zavaření zkušebního vzorku. Každý měl na přípravu a samotné zavaření jednu hodinu.
Doprovod žáků měl možnost absolvovat exkurzi. Na výběr bylo ze dvou možností: Třinecké železárny nebo Marlenka (výrobce medových dortů).
Třetí závěrečný den se nesl ve znamení prezentace firem, které soutěž podporují.
Očekávané zakončení přišlo po poledni vyhlášením pořadí. Tiše jsme snili o stupni vítězů v kategorii "Mezinárodní".  Tady se počítalo bodování jen z praktické části, kde kluci předvedli nadstandartní výkon. Nakonec to stačilo "jen" na 7. a 8. místo. V "Národní" soutěži po započtení bodů i z teoretické části, klesli na 11. a 15. místo. I tak patří klukům velký dík za předvedený výkon - nebyli zdravotně v pořádku a Jan dokonce dobíral antibiotika.
S novými poznatky ze soutěže bychom chtěli v příštím 25. ročníku atakovat stupně vítězů. Čeká nás tedy hodně práce. Jmenovaní žáci mohou soutěžit i příští rok. Uvidíme ale, jaká bude konkurence budoucích druhých ročníků při kurzu svařování.
Vybereme ty nejlepší a s vidinou medailového umístění vyrazíme na jubilejní 25. ročník soutěže.


Pavel Novák, vedoucí učitel SPV Nový Bydžov


Cyklus přednášek žáků o průběhu odborné stáže Erasmus+ v ITÁLII

24. 04. 2023

V návaznosti na úspěšnou odbornou stáž v rámci programu Erasmus+ v ITÁLII probíhá cyklus přednášek žáků v prostorách školy SŠTŘ NB.

Prezentace stážistů ve dvojicích seznamují posluchače s odborným směřováním průběhu stáže.

Se zřetelem na různorodá odborná zaměření žáků jsou témata velice pestrá.

Představují se prezentace o odborném působení v cukrárnách, řeznictvích, ve tří- a čtyřhvězdičkových hotelech (jak v kuchyni, tak i na obsluze), ve školách v Cavalese, v Predazzo a v nejvýznamnější automobilové škole ve městě Trento. Zbývající prezentace pak popisují odbornou stáž v několika autoservisech a pneuservisech. Finální přednáška popisuje volnočasové aktivity zaměřené na horskou turistiku a exkurzi do muzea Ferrari v Modeně a Maranellu.

První cyklus přednášek byl zorganizován hned v úvodu pedagogické rady na hlavní budově v Novém Bydžově dne 21. 04. 2023.

Druhý cyklus přednášek bude realizován v rámci jednání školské rady dne 25. 04. 2023.

Poslední cyklus přednášek bude uskutečněn dne 03. 05. 2023 během konání odborných akcí na SŠTŘ NB.

Stážisté jsou plní dojmů a rádi se podělí o získané zkušenosti z Erasmu. VŠICHNI JSTE SRDEČNĚ ZVÁNI.

Ing. Vladimír Suchánek, Ph.D. učitel všeobecně vzdělávacích předmětů SŠTŘ NB

CLAAS Sedláček

21. 04. 2023

Dne 21.4. 2023 se žáci 1.PT OZS zúčastnili školení diagnostiky zemědělských strojů ve společnosti CLAAS Sedláček Jičín. Nejprve žáky přivítal  p. Učený a poté předal slovo p. Vaverkovi, hlavnímu vedoucímu servisu CLAAS Sedláček Olešnice. Školení začínalo seznámením žáků se základy diagnostiky CLAAS a poté si žáci vše vyzkoušeli prakticky přímo na strojích. Například při kalibraci převodovky traktoru CLAAS Axion 870. Na závěr si žáci vyzkoušeli funkčnost kalibrace praktickou jízdou s tímto traktorem. Školení se velice líbilo nejen žákům, ale i zástupcům firmy CLAAS Sedláček, kdy pan Učený vyzdvihl velmi dobrou spolupráci se SŠTŘ Nový Bydžov a rád by na podobná školení v budoucnu navázal.


Ing. Pavelka Vladimír, učitel odborných předmětů.

Účast SŠTŘ na valné hromadě ČSZM

21. 04. 2023


SŠTŘ Nový Bydžov klade velký důraz na spolupráci se zaměstnavateli a profesními partnery školy. Proto se Milan Novák, vedoucí učitel oboru Řezník - uzenář, zúčastnil valné hromady Českého svazu zpracovatelů masa ve Větrném Jeníkově. Mimo běžných procedurálních témat byla probírána imitace masa a s tím spojená ochrana názvů masných výrobků, dále dovoz potravin ze zemí mimo EU a rizik s tím spojených. Neméně důležitým bodem valné hromady bylo i vzdělávání zaměstnanců.
Pro SŠTŘ je členství v ČSZM cenným zdrojem nejaktuálnějších informací, které využívá ve výuce žáků oboru Řezník - uzenář.


Milan Novák, vedoucí učitel oboru Řezník - uzenář

Školní kolo Automobilea 2023

21. 04. 2023

Dne 21. dubna 2023 probíhalo ve VC Hlušice  školní kolo Automobilea 2023. Do soutěže byly nominovány týmy ze tříd 3. A, 3. AB, 3. AE 1,3. AE2, 3. AA a 3. SD. V této soutěži jsme si nacvičili model účasti šesti týmů, tento model zopakujeme příští týden na Oblastním kole Automobilea 2023.   V šesti disciplínách žáci ukázali svoje dovednosti jak při výměně kol, tak i za volantem, důležitou  součástí soutěže bylo zvládnutí testu řidičského oprávnění. V soutěži jednotlivců zvítězil s přehledem Daniel Horváth z 3. AA a v týmech zvítězil tým třídy 3. SD. Foto a kompletní výsledky již zaslal kolega Šmidrkal, kterému děkuji za zpracování a vyhodnocení soutěže. Dále bych chtěl poděkovat všem soutěžícím žákům, kteří k soutěži přistoupili opravdu zodpovědně. V neposlední řadě  děkuji všem rozhodčím ( kolektiv AŠ + T. Mansfeld)

Petr Voženílek, vedoucí autoškoly

Soutěž  Kouzlení z perníku

20. 04. 2023

Dne 20. 4. 2023 jsme se zúčastnili soutěže Kouzlení z perníku, pořádané Střední školou gastronomie a služeb, Nová Paka. Tento rok byla soutěž na vysoké úrovni, pro soutěžící bylo  připraveno vynikající zázemí, dále se zúčastnilo velké množství sponzorů, nakonec přišli soutěžící přivítat i představitelé města. Hodnotící komise byla sestavena z věhlasných jmen na poli gastronomie. Naši školu reprezentovala Jana Sehnoutková, žákyně 3. ročníku oboru Cukrář. Téma znělo“ FLÓRA - jaro ťuká na dveře.“ V naší kategorii bylo 14 soutěžících a musíme uznat, že konkurence byla těžká, některé výtvory naprosto udivovaly svou zručností. U nás bohužel po startu soutěže došlo k situaci, kdy základní glazura neměla správnou tekutost, ale i přesto Jana zabojovala a výsledek byl skvělý.  Porotu zaujala hlavně technika zpracování malby, kdy Jana použila malířské špachtle. Za výtvor s jarní tématikou jsme získali krásné první místo a zlatou medaili. Doufejme, že budeme i nadále bodovat na takových soutěžích. Děkuji Janě za přípravu a reprezentaci školy.

Ing. Slávka Formánková – učitelka odborných předmětů


SŠTŘ NB jedná o spolupráci s Dopravní fakultou Jana Pernera Univerzity Pardubice

20. 04. 2023

V termínu 20. 04. 2023 proběhla návštěva zástupců z Univerzity Pardubice Dopravní fakulty Jana Pernera do technických prostor SŠTŘ NB.

Průvodcem po jednotlivých střediscích školy byl Ing. Vladimír Suchánek, Ph.D. V technických prostorách demonstrovali: zástupce ředitele pro praktické vyučování technických oborů – p. Aleš Novák, učitel Mgr. Václav Dostálek, vedoucí oborový učitel – Ing. Lubomír Kořínek a učitelé odborného výcviku – Jaroslav Mansfeld a Tomáš Hovorka.

Odborné prohlídky se zúčastnili zástupci z Dopravní fakulty Jana Pernera ve složení: referentka z oddělení pro vnitřní záležitosti a propagaci DFJP – Ing. Lucie Novotná, vedoucí Oddělení silničních vozidel – Ing. Jan Pokorný, Ph.D. a vedoucí laboratoře Elektrotechniky, elektroniky a zabezpečovací techniky v dopravě – Ing. Petr Sýkora.

Odborná exkurze vedená v přátelském duchu vyústila v jednání o partnerství u kulatého stolu s ředitelem školy SŠTŘ NB – Mgr. Vladimírem Blažejem.

SŠTŘ NB již nějakou dobu s Univerzitou Pardubice spolupracuje. Nyní se budeme těšit na užší formální partnerství.

Ing. Vladimír Suchánek, Ph.D., učitel všeobecně vzdělávacích předmětů SŠTŘ NB

Seminář „Technika a technologie precizního zemědělství“

20. 04. 2023

Ve čtvrtek 20. dubna 2023 se žáci třídy 3. ZD zúčastnili semináře „Technika a technologie precizního zemědělství." Velice poučný seminář pořádala Zemědělská akciová společnost Mžany ve spolupráci se Zemědělským svazem Hradec Králové. Seminář byl určen hlavně pro agronomy zemědělských podniků. Díky paní Horníkové ze Zemědělského svazu v Hradci Králové se akce mohli zúčastnit i žáci SŠTŘ Nový Bydžov oboru Opravář zemědělských strojů. Všechny přítomné pozdravil ředitel společnosti pan Luděk Homoláč, který s potěšením přivítal účast našich žáků na semináři a dále pak vyzdvihl velmi dobrou spolupráci SŠTŘ Nový Bydžov se Zemědělskou akciovou společností Mžany. Přednášející pan Milan Kroulík z České zemědělské univerzity Praha – Suchdol ve velmi zajímavé přednášce všechny přítomné seznámil se vším, co moderní metoda precizního zemědělství nabízí. Na více jak dvouhodinovou přednášku následně navazovala praktická ukázka na třech předem připravených secích soupravách.

Na závěr byla s paní Horníkovou potvrzena účast žáků SŠTŘ Nový Bydžov na dalších podobných seminářích pro žáky Oboru opravář zemědělských strojů.

Dobroslav Šmidrkal, vedoucí SPV Hlušice

Kurz ovládání traktorů FENDT ve školním závodu Agro Chomutice a. s.

17. 04. 2023


V dubnu se uskutečnil kurz na obsluhu a ovládání traktorů Fendt ve firmě Agro Chomutice a. s.. Tohoto kurzu se zúčastnili žáci druhého ročníku oboru Opravář zemědělské techniky. Náplní kurzu pod vedením pana Kindla bylo seznámit žáky s moderní technologií, která se v traktorech rozvíjí rychleji než v automobilovém průmyslu. Kromě seznámení s technologií traktorů Fendt se žáci zapojili také do samotných oprav traktorů. Letošní rok se žáci zúčastnili kromě běžné údržby také složitých oprav, jako je například seřízení ventilů a výměna hydraulického rozvaděče. Dále se naši žáci zúčastnili renovace staršího modelu Fendt Favorit 824. Na závěr kurzu si žáci vyzkoušeli jízdu traktorem Fendt 930 s VarioTMS převodovkou. Kurz zajistili učitelé odborného výcviku Ondřej Zelinka a Pavel Vašák.

Ondřej Zelinka, učitel odborného výcviku SŠTŘ

Ukončení stáže Erasmus+ v ITÁLII

12. 04. 2023

Odborná praxe stážistů SŠTŘ NB probíhala v období od 25. 03. do 07. 04. 2023 v regionu TRENTINO v horské oblasti Val di Fiemme, Itálie.

V rámci programu Erasmus+, který financuje Evropská unie, se žáci účastnili velice pestrého a logisticky rozmanitého odborného programu. Žáci denně docházeli anebo dojížděli linkovými autobusy („Trentino Transporti“) do podniků a do škol dle svého odborného zaměření. Působili v obcích Cavalese, Tesero, Piera di Tesero a Trento.

Stážisti si vyzkoušeli výrobu MNOHA TRADIČNÍCH ITALSKÝCH VÝROBKŮ v cukrárnách a v řeznictvích. Kuchaři – číšníci získávali nové zkušenosti ve tří a čtyřhvězdičkových hotelech (na obsluze i v kuchyni).

Žáci TECHNICKÝCH OBORŮ si kromě odborných praxí v autoservisech a pneuservisech vyzkoušeli administrativu ve virtuální firmě a technické kreslení ve školách La Rosa Bianca v Predazzo a Cavalese. V nejvýznamnější automobilové škole v Trentu řešili ve dvojicích (s italskými žáky) poruchy motorů osobních automobilů FIAT.

V nejmenovaném autoservisu byla možnost obdivovat legendární historické rallye automobily.

Ve zbývajících chvílích došlo k objevování krás italské přírody a k exkurzi do muzea Ferrari v Modeně a Maranellu.

Stážisti jsou plní dojmů z dané mobility. Rádi se podělí se získanými zkušenostmi FORMOU PŘIPRAVENÝCH PREZENTACÍ nejenom před svými spolužáky, ale i před zájemci z řad zaměstnanců SŠTŘ NB.

TERMÍN PREZENTOVÁNÍ BUDE UPŘESNĚN. VŠICHNI JSTE SRDEČNĚ ZVÁNI.

Tento článek vyjadřuje pouze názor autora. Komise neodpovídá za použití informací, jež toto sdělení obsahuje. Projekt Erasmus+ financuje Evropská unie.

Poděkování patří všem osobám zapojeným v programu Erasmus+, aktivním žákům a rovněž podporující organizaci Italy Gastro Promotion s.r.o.

Ing. Vladimír Suchánek, Ph.D., učitel všeobecně vzdělávacích předmětů SŠTŘ NB


Školení odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin

12. 04. 2023

Dne 12. 4. 2023 proběhlo ve výukovém centru v Hlušicích školení odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin. Tohoto školení se zúčastnily na čtyři desítky zájemců převážně nástavbového studia Provozní technika a oboru Opravář zemědělských strojů třetích ročníků. Na úvod byli žáci seznámeni se zdravovědou a poté přednášející z ÚKZÚZu (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský) žákům vysvětlil základní pravidla používání chemických látek. Dále byli seznámeni  s bezpečností práce při obsluze postřikovačů. Na závěr žáci získali osvědčení odborné způsobilosti prvního stupně.

Ing. Vladimír Pavelka, učitel odborných předmětů SŠTŘ NB

Naši žáci se přiblížili italským Dolomitům

07. 04. 2023

Program Erasmus + provedl žáky velmi pestrým a bohatým odborným programem. Nikdo ovšem nečekal, že volnočasové aktivity dostanou žáky na úpatí italských Dolomit. Jak to v životě bývá, za odvedený kus dobré práce se dostane všem odměny.

V našem případě to platilo dvojnásob. Naši žáci sklízeli úspěšné hodnocení a pro nás pedagogy bylo velice příjemné poslouchat a přijímat chválu z jednotlivých odborných činností – pracovišť a tamních středních škol.

Nastal den, kdy celá naše skupina měla možnost vydat se vstříc novým dobrodružstvím. Vstupní branou do italských Dolomit bylo malebné městečko Moena. Po projetí italským městečkem jsme se ocitli uprostřed lyžařského střediska, které bylo lemováno nádhernými dvoutisícovými vrcholy. Zde nás čekal krátký, sedmikilometrový nenáročný trek „Passo San Pelliegrio.“

I když se zpočátku nikomu moc nechtělo a v autobuse panovala unavená nálada, nakonec magická přitažlivost horského masivu sehrála svou úlohu a my všichni jsme začali uvolňovat zdravou dávku endorfinů. Byla to vskutku pohádková podívaná a z horského treku se stala rázem příjemná procházka.

Cílem byla horská pastvina, rozkládající se uprostřed Dolomit. Skýtala opravdu nádhernou podívanou, která byla zakončena možností příjemného občerstvení v horské chalupě.

Jako autor tohoto článku cítím příjemnou povinnost závěrem.

Všem, kteří se podíleli a pracovali na programu Erasmus +, chci vřele poděkovat. Poděkování patří také našim žákům za aktivní přístup. Své role zastali se stoprocentním nasazením. Velice si vážím toho, že i ve volném čase jsme našli prostor pro společné sportovní chvíle a mohli objevovat krásy italské přírody.

Děkuji, že jsem se mohl stát součástí úžasného projektu, pozorovat naše žáky při jejich odborných činnostech a být přítomen jejich sebehodnocení.  

Poděkování samozřejmě patří i mým kolegům, jejichž dlouholeté zkušenosti byly důležitým opěrným bodem při každodenních činnostech a logistice.

Tento článek vyjadřuje pouze názor autora. Komise neodpovídá za použití informací, jež toto sdělení obsahuje. Projekt Erasmus+ financuje Evropská unie.

Poděkování patří rovněž podporující organizaci Italy Gastro Promotion s.r.o.

Bc. Lukáš Dudek, učitel všeobecně vzdělávacích předmětů SŠTŘ NB

Školení firmy Jablotron 100+

05. 04. 2023

Žáci z oboru Elektrikář se zúčastnili školení v Kutné Hoře, které se týkalo chytrých domácností a konkrétně systému Jablotron 100+.

Cílem školení bylo seznámit naše žáky s moderními technologiemi a ukázat jim, jak se s nimi pracuje. Žáci se dozvěděli mnoho zajímavých informací o tom, jak systém Jablotron 100+ funguje a jak ho lze použít v domácnostech. Navíc se dozvěděli o různých aspektech bezpečnosti, které jsou s tímto systémem spojeny.

Žáci se na školení velmi aktivně podíleli a ukázali své nadšení pro moderní technologie. Na konci školení měli pak možnost získat certifikát, který je pro ně velkým přínosem a může jim pomoci v budoucím pracovním životě.

Děkujeme společnosti Jablotron za organizaci tohoto skvělého školení a těšíme se na další spolupráci s nimi.

Vladimír Flégr, učitel odborného výcviku SŠTŘ

Alpské poklady odhaleny žáky SŠTŘ Nový Bydžov

05. 04. 2023

Italskou alpskou oblast Trentino pokrývají mimo neskutečně dlouhých sjezdovek i nekonečně velké pastviny s velkým množstvím přirozeně se pasoucích krav.  Zpracování mléka v této lokalitě je proto logické a typické pro tento region.

Do sýrárny Caseificio Sociale Val di Fiemme Cavalese S. C. A. zavítali v rámci programu Erasmus+ financovaným Evropskou unií stážisté oboru Cukrář a Kuchař - číšník.

Žáci měli možnost sledovat krok po kroku výrobu nejrozmanitějších sýrů. Od měkkých až po extra tvrdé druhy sýrů typu Parmazán. Za zmínku jistě stojí i používání živočišného syřidla chymozin, které se získává z telecích žaludků a přidává se pouze do nejkvalitnějších sýrů na světě.

Největší prostory sýrárny zabírají zrací komory, kde sýry zrají i několik let, místními pracovníky nazývané trezory.  A proč? To je lehká matematika. Pokud vynásobíme 9 tisíc zhruba dvacetikilových kusů sýrů průměrnou cenou 25 Eur za kg, vyjde nám ohromná částka.

„Exkurze se mi líbila, nejvíce mě zaujal zápach, který vzniká při zrání plísňových sýrů. Dozvěděla jsem se, že toto způsobují plísně, které rozkládají bílkoviny a tím vzniká čpavek," popisuje Stela Zajíčková, žákyně 2. ročníku oboru Cukrář.

Degustace několika druhů sýrů před kulisou alpských vrcholů, lesů a pastvin pouze umocnila celkový dojem z velmi poučné exkurze, která pokračovala v řeznictví Filiera Ferrari prohlídkou výroby a degustací místního špeku. Pojmem špek se v Itálii nazývají veškerá fermentovaná masa, která mohou být vyrobena z vepřového boku, panenky či dalších mas.

Žák 1. ročníku Kuchař - číšník Matouš Pazderka dodává: „Řezníci pro nás připravili ne prkénka, ale prkna plná dobrot, po kterých se jen zaprášilo. Mám rád libová masa a dnes jsem mohl ochutnat fermentované jelení maso, sušenou panenku a mnoho dalšího. Bylo to super."

Tento článek vyjadřuje pouze názor autora. Komise neodpovídá za použití informací, jež toto sdělení obsahuje. Projekt Erasmus+ financuje Evropská unie. Poděkování patří rovněž podporující organizaci Italy Gastro Promotion s.r.o.

Autor Milan Novák, učitel oboru Řezník - uzenář.

Žáci SŠTŘ v elektrárně Chvaletice

05. 04. 2023

Dne 5. 4. se žáci elektrooborů 1. E, 2. AEE a 3. E zúčastnili exkurze v elektrárně ve Chvaleticích. Nejprve proběhlo školení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a poté žáci ve skupinách procházeli pod odborným vedením celý areál elektrárny od výroby po distribuci elektřiny. Žáci navštívili také „velín“, odkud operátoři řídí provoz jednotlivých segmentů elektrárny a kontrolují bezpečnost v areálu. Věříme, že exkurze motivovala žáky k budoucímu povolání.

Bc. Vít Vondruška, učitel střední školy

Prezentace návštěvy firmy Bizerba

05. 04. 2023

Pan Ing. Jakub Charvát se svými dvěma kolegy představil a prezentoval firmu Bizerba velmi výstižně a na vysoké úrovni. Seznámili žáky se zákulisím výroby a používání vážních systémů, vysvětlili pojmy jako metrologie, kalibrace, cejchování, metal detektor a mnoho dalších. Žákům se věnovali plné tři a půl hodiny a aktivní žáky odměňovali malými firemními dárky. Prezentace firmy Bizerba se zúčastnilo 18 žáků z gastro oborů. "Pan Ing. Charvát nám nabídl další spolupráci v rámci vzdělávání našich žáků, což beru velmi pozitivně," říká učitel odborného výcviku R. Beněk.

Radomír Beněk, učitel odborného výcviku řezník - uzenář

Kurz Claas pro opraváře zemědělských strojů

05. 04. 2023

Žáci oboru Opravář zemědělských strojů se zúčastnili kurzu Claas. Letos měl tento kurz poprvé dvě části. Ta tradiční se odehrála v dílnách firmy AGROSERVIS JaS s.r.o. v Zibohlavech. Na žáky tam čekala základní část kurzu na sklízecí mlátičky spolu s praktickou jízdou pod dohledem servisních techniků. Pro vybrané žáky kurz pokračoval v dílnách firmy AGROSERVIS Sedláček s.r.o. v Jíčíně. Zde si žáci nejen prohloubili vědomosti ohledně sklízecích mlátiček, ale zároveň se dostali i k traktorům, řezačkám a další moderní technice značky Claas. Nejednalo se pouze o teoretické seznámení. Žáci se zapojili přímo do oprav a údržby strojů. Celkově byl kurz mezi žáky hodnocen kladně. Čas ukáže, zda se některý z našich současných žáků ve firmě objeví jako servisní technik. Mezi zaměstnanci firmy už některé absolventy máme.

Martin Kopřiva, učitel praktického vyučování

Interní soutěž mezi žáky

04. 04. 2023

Dne 4. 4. 2023 cukráři 2. C a 3. C. absolvovali interní kurz 3D dorty a techniku airbrush na makety.
Byly utvořeny dva týmy, které si mohly zvolit  libovolné téma.
Pod rukama našich cukrářů vznikaly krásné exponáty s použitím potahovací a modelovací hmoty, obarvené potravinářskými barvami.
S nadšením musíme konstatovat, že žáci tento úkol zvládli na výbornou.
Učitelky odborného výcviku p. Michaela Vejvodová a Blanka Kubíková hodnotí obě skupiny velice pozitivně.


Blanka Kubíková, učitelka odborného výcviku oboru cukrář


Vzdělávací přednáška Technologická gramotnost

04. 04. 2023

Žáci technických oborů absolvovali odbornou přednášku na téma Technologická gramotnost, která se orientuje na moderní technologie současnosti a budoucnosti, tzv. Průmysl 4.0. Pro studenty bylo připraveno celkem 6 témat (emise skleníkových plynů, elektromobilita, umělá inteligence, IoT, 5G a kyberbezpečnost. Po celou dobu byla promítána interaktivní prezentace s obrázky, která tvořila oporu výkladu.
Studenti si rozšířili své obzory především v těchto tématech:
Vývoj světové teplotní anomálie, problematika globálního oteplování, Green Deal, uhlíková neutralita, porovnání elektromobilů s automobily se spalovacím motorem, bližší seznámení s elektromobilitou, umělá inteligence a její algoritmy, ochrana před digitálním napadením, chytrá domácnost a zjednodušení lidských povinností v budoucnosti...
Přednáška byla vedena příjemnou formou, která dokázala žáky obohatit a pomohla jim pochopit trendy moderní doby, které nás čekají.

Mgr. Petr Motyčka, zástupce ředitele

Žáci SŠTŘ v Magrixu Dubenec

04. 04. 2023

Dne 4. 4. 2023 žáci 3.ZT navštívili Den otevřených dveří firmy Magrix Dubenec, která se zabývá prodejem a servisem především traktorů Massey Ferguson, manipulátorů Merlo a samojízdnými krmnými vozy Sgariboldi. Výstavou provázel žák SŠTŘ Nový Bydžov ze 3.ZD Lukáš Hynek, který zde pracuje na smluvním pracovišti. Lukáš žáky seznámil především se stroji Merlo a Sgariboldi, které tady servisuje, a bylo vidět, že jim rozumí. Dále si žáci prohlédli malou zemědělskou mechanizaci nakladače Schäffer a sekací traktůrky Seco Industry.

Ing. Vladimír Pavelka, učitel odborných předmětů SŠTŘ NB

Studenti v pivovaru aneb Bernard jede!

04. 04. 2023

V úterý 4. dubna měli žáci Střední školy technické a řemeslné možnost poznat rodinný pivovar Bernard. Pozvánku do Návštěvnického centra tohoto rodinného pivovaru v Humpolci jsme dostali jako poděkování za účast žáka Kristiána Dostála v soutěži BernardChef, který školu skvěle reprezentoval v této kulinářské soutěži. Po zhlédnutí úvodního filmu o vzniku a procesu obnovy pivovaru jsme mohli začít velmi poutavou prohlídku. Během ní se žáci oboru Kuchař - číšník a Řezník - uzenář dozvěděli něco o historii pivovaru, o myšlence majitelů ,,jít vlastní cestou" k poctivému českému pivu a samozřejmě také o samotném procesu výroby piva.

Veronika Větrovská, vedoucí pedagogický pracovník SPV Chlumec n. C.

Den Země v SŠTŘ

04. 04. 2023

Týden před Velikonocemi proběhla ve výukovém centru v Hlušicích jarní úklidová akce pod názvem "Dny Země". Po víkendových deštivých přeháňkách jsme ani nečekali, že nám už počasí přát bude. Po počátečních prodlevách na startu, žáci odstartovali "velký závod". Všichni zúčastnění zaslouží pochvalu, protože naplánované práce stihli bezezbytku. Díky "Dnům Země" máme zásluhou žáků třídy 3. ZT nový průjezdný prostor na autocvičiště a natřená všechna vysoká vrata v garážích nákladních automobilů autoškoly. Jako přídavek si tato třída dala úklid kolem kulturního domu a stěhování stolů a židlí po školním plese. Žáci 1. ABN zase kompletně vyřezali a vysekali narostlé křoví vedle silnice směrem k Janovicím. Celá třída 1. ZB se podílela na úklidu svařovny, dílen OZS, dále úklidu kolem školního autocvičiště a nátěru plotu. Žáci také prodali získané zkušenosti na lince SI Jičín - s darem od této firmy posekali celý zámecký park. A možná právě tuto sekačku tito kluci smontovávali při praxi na montážní lince v Jičíně. Posledním naplánovaným úkolem byla oprava a nátěr vrat hlavního vjezdu do areálu.


Dobroslav Šmidrkal, vedoucí SPV Hlušice

Exkurze žáků naší školy ve firmě TRAFO CZ Hradec Králové

03. 04. 2023

Dne 3. 4. 2023 navštívili žáci druhého a třetího ročníku oboru Elektrikář-silnoproud firmu TRAFO CZ v Hradci Králové, která, jak již název uvádí, se zabývá opravami, ale především výrobou nových transformátorů.

Vzhledem k tomu, že žáci druhého ročníku se s výukou transformátorů setkávají v předmětu Elektrické stroje a přístroje a žáci třetího ročníku následně v předmětech Elektrická měření a Silnoproudá zařízení, byla exkurze po odborné stránce pro žáky velice přínosná. Žáci se seznámili s výrobními operacemi transformátorů, jako je skládání jádra transformátoru, nasazování cívek na jádro, zapojení vývodů cívek na straně nízkého i vysokého napětí, sušení ve vakuové peci, plnění transformátorovým olejem, tlakovou zkouškou a hermetizací a v konečné fázi před expedicí i přezkoušení transformátoru na zkušebně, kde se podrobí všem normou požadovaným kusovým zkouškám.

Žáci si zde mohli ověřit i své znalosti získané v teoretické výuce i jejich uplatnění v praxi. Především žáci třetího ročníku si ověřili, že ve svých znalostech mají určité mezery, které musí co nejrychleji zaplnit. Odborný výklad pracovníka firmy Michala Ficbauera byl velice zajímavý a na vysoce odborné úrovni, takže zvláště pro žáky třetího ročníku byl výklad velice přínosný a to zvláště v souvislosti se závěrečnými zkouškami i motivací ke zvýšené přípravě k nim. Pokud u závěrečných zkoušek žáci na problematiku transformátorů narazí, zajisté využijí své poznatky a nabyté vědomosti získané z výkladu při této exkurzi.

Ing. Lubomír Kořínek, vedoucí oborový učitel

Exkurze ve společnosti ŠKODA AUTO Mladá Boleslav

03. 04. 2023

Dne 3. 4. se žáci prvních ročníků oboru Automechanik, Technik silniční dopravy a Operátor silniční dopravy zúčastnili exkurze v Mladé Boleslavi ve společnosti ŠKODA  Auto.

Nejprve prohlídka probíhala ve výrobních halách, kde se produkovaly modely vozidel OCTAVIA a KODIAQ. Žákům byla popsána výroba karoserií, jejich lisování a následné svařování, kde je téměř celá výroba aut automatizovaná roboty.

Při přejezdu z výrobní haly do zákaznického centra se žáci informovali o výhodách tohoto zaměstnání po finanční stránce a o podmínkách přijetí do zaměstnání. V zákaznickém centru byly nejnovější modely aut ŠKODA, kde žáci měli možnost si vyzkoušet komfort těchto vozidel a také si zahrát automobilovou hru skrze virtuální realitu.

Prohlídka skončila v Muzeu ŠKODA, kde byly vystaveny automobily od těch nejstarších až po ty nejmodernější.

Věříme, že exkurze pomohla žákům s výběrem povolání po absolvování studia.

Bc. Vít Vondruška, učitel střední školy

Návštěva Univerzity Pardubice žáky 3N

03. 04. 2023

Dne 3. dubna se žáci 3.N zúčastnili dopravní akce pro mladé řidiče „Bezpečně na silnici s Univerzitou Pardubice“. Zde se dozvěděli jaké jsou hlavní příčiny dopravních nehod, jak jim předcházet, jaké jsou bezpečnostní prvky v současných automobilech, a také jak se chovat při poskytování první pomoci při dopravní nehodě. Součástí byla možnost v praxi si vyzkoušet oživovací zákroky na torzech Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice, čehož žáci i pedagogický doprovod využili.

Vladimír Žalman, učitel odborně vzdělávacích předmětů

Na návštěvě v Agrodužstvu Klas Křičeň

03. 04. 2023

Dne 3. 4. 2023 jsme se žáky 3. ročníku oboru  Řezník - uzenář navštívili Agrodružstvo Klas Křičeň, kde pod vedením zkušené zootechničky paní Aleny Křenové byl ukázkově a s bohatým výkladem předveden kompletní chov skotu se záměrem na výrobu mléka a posléze produkci telat k dalšímu chovu. Žáci tak viděl inseminaci, dojírnu, porodnu, ustájení dospělého skotu a mladých telat. "Obdivovali jsme  důslednou práci všech ošetřovatelů při dodržováním 100% hygieny se stavem 750 kusů skotu a tím spojenou velkou produkci kvalitního mléka, " říká učitel odborného výcviku Beněk Radomír.

Radomír Beněk, učitel odborného výcviku řezník - uzenář

Na traktoru Porsche

03. 04. 2023

Dnes 3.4. 2023 se žáci prvních ročníků oboru Opravář zemědělských strojů zúčastnili exkurze v obci Chotouň, kde se nachází muzeum historických traktorů.
Pan Víša žákům představil svoji sbírku a s nadšením vyprávěl o jednotlivých traktorech. Během prohlídky si žáci mohli na traktory sednout, což se jim velice líbilo. A dokonce si mohli s jedním zajezdit. Všichni této možnosti využili a s nadšením si zajezdili s historickým traktorem Porsche.
Žáci si odnesli z této exkurze mnoho nových poznatků a dojmů.

Ing. Vladimír Pavelka, učitel odborných předmětů SŠTŘ NB

Správná komunikace

03. 04. 2023

Koncem měsíce března navštívil naši školu Bc. Miloš Haták, aby se žáky 1. ročníku nástavbového studia vyzkoušel různé komunikační situace běžného života i v zaměstnání. Forma semináře byla ideální, protože vznikl prostor pro velké množství praktických ukázek.  Od počátku bylo vidět, že lektor se svými svěřenci velmi lehce navázal kontakt a návodně je vedl.O podrobnější informace jsme požádali účastnici akce Kristýnu Rochlovou, žákyni 1.TP."Zahájení setkání proběhlo jednotlivým představením žáků formou hry pravda a lež, jejímž účelem bylo zjištění, jak dobře se mezi sebou studenti znají. V průběhu přednášky jsme pomocí dalších cvičení a her zkoušeli schopnost naslouchat jeden druhému. Bylo nám ukázáno, jak se dívat na věci s nadhledem, přetvářet útočně vypadající věty na mírné s dávkou pochopení, ale i svůj samotný pud sebezáchovy, který úzce souvisí s naším chováním v daných situacích.
Díky radám, které nám dnes předal lektor, jsme získali zkušenosti s udržením dobrých vztahů i v případech, kdy chceme vyjádřit nesouhlas vůči jiné osobě. Několika názornými ukázkami jsme se dozvěděli, jak je velmi důležité zachovat chladnou hlavu a správně pokládat věty tak, abychom neranili osobu, na kterou je konkrétní nesouhlas mířen."

Mgr. Petra Hrnčířová, zástupkyně ředitele