Aktuality v měsíci: DUBEN 2024

Proběhl seminář pro technické obory od firmy BOSCH

29. 04. 2024

V pondělí 29. dubna 2024 proběhl v prostorách Střední školy technické a řemeslné v Novém Bydžově seminář pro žáky třetích ročníků oborů Automechanik a Autoelektrikář. V dílenském areálu Na Švarcavě si pro nás zástupce společnosti Bosch připravil řadu zajímavých a aktuálních témat z automotive. Firmu Bosch asi netřeba představovat, ale přesto  -  Bosch je předním lídrem v oblasti dodávání náhradních dílů a vybavení pro autoservisy. Zástupce společnosti Bosch představil širokou škálu produktů, které nabízí v oblasti dílenského vybavení jak pro originální výrobu (OE), tak pro aftermarket.

Mezi hlavní témata školení patřily inovace v oblasti brzdových systémů, akumulátorů, zapalování, žhavení a také seznámení s nejnovější generací diagnostických zařízení používaných v autoopravárenství.

Školení bylo velmi zajímavé a žáci získali cenné informace, které jim pomohou jak v jejich studiu, tak i v jejich budoucí profesní dráze. Těšíme se na další spolupráci s firmou Bosch.

Aleš Novák, zástupce ředitele


Exkurze do Terezína

29. 04. 2024

Dne 29. dubna 2024 se  žáci 1., 2. a 3. ročníku oboru Technik a Operátor silniční dopravy vydali na celodenní exkurzi do památníku Terezín. Jedná se o kulturní instituci, která má za úkol uchovávat památku na oběti nacistické perzekuce během druhé světové války. Památník byl založen tehdejší československou vládou v roce 1947 pod názvem Památník národního utrpení. Terezín vznikl jako pevnost na konci 18. století za císaře Josefa II. a byl pojmenován na počest jeho matky Marie Terezie. Již od svého vzniku byla pevnost určena za vězení a při budování byly do hradeb vestavěny cely. Byly zde vězněny vojenské osoby i političtí vězni. Časem ztrácela pevnost svůj vojenský účel a sloužila pouze jako těžký žalář. Od roku 1940 do roku 1945 zde pobývalo 32 000 zatčených. Celá pevnost Terezín se dnes dělí na dvě části: Hlavní pevnost a Malou pevnost. Malá pevnost je dostupná s rozsáhlým parkovištěm. Nachází se zde také Národní hřbitov.

Naše návštěva Terezína začala velkou prohlídkou Malé pevnosti s průvodcem, kterou jsme měli dopředu objednanou. Naším úkolem bylo rozdělit se na dvě skupiny. V 11:00 si každou skupinu vyzvedl průvodce, který nás důkladně a s podrobným výkladem provedl celou Malou pevností. Dozvěděli jsme se, že Malá pevnost v letech 1940 – 1945 sloužila jako věznice pražského gestapa pro odpůrce politického režimu. Viděli jsme kanceláře dozorců a cely vězňů s částečně dochovaným původním vybavením, sprchy, odvšivárnu, marodku, tzv. vzornou holírnu, nemocnici, popraviště. Nahlédli jsme i do cely číslo 1, kde byl vězněn atentátník (který zavraždil 28. 6. 1914 následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda D’Este) Gavrilo Princip, jenž tam vydržel rok a půl za těžkých podmínek. Zemřel na tuberkulózu 28. dubna 1918 v pevnostním vězení Terezín. V době smrti vážil pouhých 40 kilogramů. Nakonec jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli chvilku pobýt zavřeni v malé celé za úplné tmy. Byl to poněkud zvláštní a nepříjemný pocit, když si člověk uvědomí, co všechno museli v té době lidé zažívat a jaké tam měli hrozné podmínky. Viděli jsme jak hromadné cely, tak i samotky na IV. dvoře Malé pevnosti. Součástí trasy byla také 500 m dlouhá chodba, která je ukázkou původního opevnění. Prohlídka Malé pevnosti trvala celkem 75 minut.

Poté jsme se všichni vydali pěšky do města, kde jsme navštívili další památky Terezína. První zastávkou bylo muzeum ghetta, které bylo otevřeno v roce 1991 v původní městské škole. Viděli jsme zde pamětní síň dětí z terezínského ghetta (expozice v přízemí a mezipatře jsou věnovány nejmladším obětem ghetta – jména dětí na stěnách síně, básně, dětské kresby), a Terezín v „konečném řešení židovské otázky“ 1941 – 1945 – expozice v prvním patře, která popisuje začátek perzekuce Židů v Protektorátu Čechy a Morava, zřízení ghetta a jeho život v něm až po transporty do vyhlazovacích a pracovních táborů.

Další naší zastávkou byla bývalá Magdeburská kasárna, která v době druhé světové války sloužila jako sídlo tzv. židovské samosprávy. Dnes se v této budově nachází rozsáhlé expozice, zabývající se kulturní činností obyvatel ghetta, a které navazují na hlavní expozici v Muzeu ghetta. Prohlédli jsme si výstavu hudebních, výtvarných i literárních děl Židů shromažďovaných v Terezíně. Velmi působivá je ukázka zařízeného pokoje z tehdejší doby nebo ukázka z opery Brundibár, kterou složil Hans Krása a svou premiéru měla právě v ghettu.

Poslední naší zastávkou v Terezíně bylo krematorium na Židovském hřbitově, které za hradbami Terezína vybudovali vězni ghetta na rozkaz táborové SS komandatury. Jeho provoz byl zahájen na přelomu září a října 1942. Do roku 1945 zde bylo zpopelněno na 30 000 obětí především ghetta, ale také věznice v Malé pevnosti a KT v Litoměřicích. V krematoriu jsme viděli expozici „Úmrtnost a pohřbívání v terezínském ghettu“ – dobové dokumentační kresby a fotografie. V objektu se nachází čtyři původní pece, místnost pro vykládání mrtvých z rakví, pitevna a přístavek, v němž se nacházelo zázemí pro stráž tvořenou českými četníky, kteří zde zajišťovali stálou službu a pro vězně pracující v krematoriu. Z krematoria jsme se vydali pěšky kolem hřbitova na parkoviště, odkud jsme autobusem odjeli, a tím zakončili naši exkurzi v Terezíně.  

V Terezíně lze navštívit i další památná místa, například: Modlitebnu z doby terezínského ghetta a repliku mansardy, kolumbárium, obřadní místnosti a ústřední márnici. Kolumbárium bylo zřízeno v původním opevnění k ukládání zpopelněných ostatků obětí ghetta a věznice v Malé pevnosti po zahájení krematoria za městem v říjnu 1942.

Exkurze do Terezína se vydařila, program byl velice pestrý, dozvěděli jsme se spoustu zajímavých a poučných informací o této době. Toto místo by měl vidět každý, kdo nezažil válku. Zde si člověk uvědomí, že dnešní problémy jsou ve srovnání s tehdejšími malicherností. Doporučuji určitě vidět Malou pevnost, protože se jedná o úžasnou zachovalou stavbu. Bude to na vás působit tak trochu smutně, nostalgicky a dozvíte se i spoustu nových poznatků. Je to kus tragické historie a na historii takových míst nesmíme zapomínat. Pietní místo, které Vás zasáhne, a člověk si uvědomí, jak krutá dokázala být minulost.  

Mgr. Taťána Babijová, učitelka všeobecných předmětů


Traktoriáda Vyskeř

27. 04. 2024

Dne 27. 4. 2024 se naše škola zúčastnila 17. ročníku traktoriády ve Vyskeři. Meteorologické podmínky celý týden byly různé, ale v tento den se udělalo hezké počasí, které přilákalo 4000 diváků a přes 60 strojů domácí i tovární výroby. Celý program začal samotný slalomem, který se jezdil na 2 kola, na souměrnost, další část programu byl samotný závod po trati, která je plná překvapení nejen pro závodníky, ale i pro diváky. Dále tu byl uspořádán závod pro mladší - závod na šlapacích traktůrkách. Ale aby celý den nebyl jen o závodění, tak si zde diváci mohli prohlédnou historickou techniku i novou zemědělskou techniku, od zahradních sekaček Stiga až po čtyřsetkoňový traktor od značky John Deere. Dále si mohli vyzkoušet dojení, projet se na koni a nebo si zvířata jen vyfotit, prohlédnout, pohladit a nakrmit.

Naše škola pod vedením učitelů odborného výcviku Martina Kopřivy a Ondřeje Zelinky zde vystavila nákladní automobil, který slouží pro výuku autoškoly, zemědělské stroje, které mají původ výroby na našich dílnách, a traktor, se kterým závodil Martin Kopřiva a umístil se na krásném 9. místě.

Ondřej Zelinka, učitel praktického vyučování


Soutěž svářečů O zlatý pohár Linde

22. - 24. 04. 2024

Ve dnech 22.- 24. 4. proběhla ve Frýdku-Místku soutěž svářečů „O zlatý pohár Linde.“ Jednalo se již o 25. ročník. Tak jako ročníky předchozí se i tento uskutečnil ve Střední odborné škole Frýdek-Místek. Naši školu reprezentovali žáci druhého ročníku Petr Jirsák, Ondřej Franc a Jakub Došel. Petr závodil v metodě 111 obalená elektroda, Ondřej v metodě 135 CO2 a Jakub v metodě 141 TIG. Mezinárodní soutěže se zúčastnilo 37 středních škol z celé České republiky. Mezi soutěžícími byli i žáci ze zahraničí - zástupci škol ze Slovenska, Ukrajiny, Bulharska, Německa a Číny. Celkem se jednalo o 126 soutěžících. První den proběhla registrace účastníků soutěže a seznámení se svařovacími zdroji. Druhý den ráno se konalo slavnostní zahájení. Samotná soutěž odstartovala dopoledne teoretickou částí. Ta se skládala z technologie svařování a bezpečnosti. Každý ze dvou testů, probíhajících na PC, měl 30 otázek a časový limit 10 minut. Odpoledne  přišla na řadu část praktická - zavaření zkušebních vzorků. Každý měl na přípravu a samotné zavaření časový limit jedné hodiny. Očekávané zakončení přišlo třetí den po poledni vyhlášením pořadí. Kluci v teoretické národní části nezklamali. Nejlepší výsledek měl Ondřej Franc, který  získal 56 bodů z 60 možných. V konkurenci 76 soutěžících to stačilo ale jen na 21. místo.

Pořadí našich zástupců v praktické mezinárodní:

  • Ondřej Franc  15.místo
  • Petr  Jirsák     21.místo
  • Jakub Došel   13.místo

Jmenovaní žáci předvedli dobrý výkon, který ale bohužel nemohl v tak velké konkurenci  stačit na stupně vítězů. S přípravou na další soutěže svářečů musíme začít již teď. Doplnit tým o nejlepší z dalších kurzů, které právě probíhají a budou probíhat. Příprava na příští ročník už začala. Pokud chceme mezi tolika soutěžícími pomýšlet na medailové umístění, čeká nás hodně práce. Jmenovaní žáci mohou soutěžit i příští rok. Uvidíme ale, jaká bude konkurence  budoucích druhých ročníků při kurzu svařování. Vybereme ty nejlepší a s vidinou medailových stupínků vyrazíme na 26. ročník soutěže.

Pavel Novák, vedoucí pracovník SPV Nový Bydžov


Kouzlení z perníku

25. 04. 2024

Dne 25. 4. 2024 jsme se zúčastnili soutěže Kouzlení z perníku, pořádané Střední školou gastronomie a služeb Nová Paka. Soutěž byla na vysoké úrovni nejen odbornou porotou, která byla sestavena z věhlasných jmen na poli gastronomie, ale i množstvím přihlášených škol. Soutěžili jsme ve všech kategoriích, dvě ve zdobení perníku na čas a jedna vystavený exponát.  Naši školu ve zdobení perníku reprezentovaly žákyně Jana Sehnoutková z 1. TP a Renata Janáková, druhý ročník oboru Cukrář, vystavený exponát Laura Hana Stanieková, první ročník oboru Cukrář.

Pro Renatu Janákovou byla tato soutěž vůbec první,  které se zúčastnila jako soutěžící. Počáteční nervozitu překonala a svým výtvorem získala bronzové ocenění. Pro příští rok se chce opět přihlásit, do té doby se chce zdokonalovat v technice zdobení.

Žákyně Jana Sehnoutková tvořila perník s motivem Afriky, povedl se jí velmi pěkný výtvor, který porota ocenila nejlepším hodnocením ve stříbrném pásmu. Tato forma soutěže je náročnější na předvedený výkon. Konkurence byla veliká, musíme uznat, že bylo těžší se prosadit. Některé soutěžící nedosáhly na bronzové ocenění.  Příští rok zintenzivníme přípravu na soutěž.  Žákyně prvního ročníku Laura Hana Stanieková připravila pod odborným vedením pana mistra Josefa Rohlíčka velice zajímavý a pěkný exponát, který porotu bezesporu zaujal. Ocenění ve stříbrném pásmu bylo velice krásně umístění.

Doufejme, že budeme i nadále bodovat na takových soutěžích. Děkuji Janě, Renatě a Lauře za přípravu a reprezentaci školy.

Ing. Slávka Formánková – učitelka odborných předmětů

Školní kolo AUTOMOBILEA v Hlušicích

26. 04. 2024

Každým rokem v tomto čase pořádá Střední škola technická a řemeslná Nový Bydžov   ve VC  Hlušice  Školní kolo AUTOMOBILEA. Této jednodenní soutěže studentů mechaniků z třetích ročníků  se zúčastnila čtyřčlenná družstva  tříd 3. AA I., 3. AA II.,3. AB, 3. SOD, 3. N  a 3. AE. Soutěžilo se v několika disciplínách jak v družstvech, tak v jednotlivcích.  Pro soutěžící byly opět připraveny disciplíny, které prověřily jejich teoretickou připravenost i  praktickou zdatnost, konkrétně úroveň řidičských dovedností na kluzné ploše  při slalomu, parkování s vlekem, parkování podélné, schopnost týmové spolupráce při výměně kol na automobilu a znalosti pravidel silničního provozu. V soutěži týmů zvítězilo družstvo  3. N  (Šindlerová, Kříž, Hubař, Čtvrtečka). V jednotlivcích bylo pořadí 1. Josef Linhart, 2. Vratislav Petráček, 3. Dominik Berger.

Děkuji účastníkům za vzorné chování při soutěžích, dále děkuji kolegům za přípravu soutěže a její hladký průběh. Věřím, že i   oblastní kolo proběhne bez problémů a prověří zdatnost všech soutěžících.

Petr Voženílek, vedoucí učitel autoškoly SŠTŘ


SŠTŘ na GASTRO Poděbrady

18. 04. 2024

Účast žáků Střední školy technické a řemeslné na patnáctém ročníku soutěže Gastro Poděbrady 2024 byla reprezentovaná zastoupením v kategorii KUCHAŘ - příprava studené kuchyně, ČÍŠNÍK - obhajoba slavnostní tabule a CUKRÁŘ - dort ,,zimní romantika", všechny na zvolené pořadatelské téma KRÁSA LEDU.

Školu reprezentovali v přípravě studené kuchyně žáci druhého ročníku Tereza Hanyková a Matěj Beck, kteří vyráběli na přípravu náročné výrobky, u některých s použitím poznatků z molekulární kuchyně. Na jejich přípravu dohlížela učitelka odborného výcviku Monika Vernerová pod odborným vedením našeho lektora a instruktora odborného výcviku Daniela Pošíka z Hotelu CLASSIC v Novém Bydžově. Jejich výrobky ohodnotila porota v bronzovém pásmu.
Slavnostní tabuli s hokejovou tematikou připravily žákyně třetího ročníku Iveta Bryknarová a Adéla Vejrová, které si tak vyzkoušely přípravu a obhajobu tabule před závěrečnými zkouškami, jež je čekají v červnu. To vše probíhalo pod odborným dohledem učitelky odborného předmětu Stolničení Šárky Trejbalové. Zde nám bylo porotou přisouzeno stříbrné pásmo.
Náročná disciplína nás čekala i v kategorii Cukrář, kde nás reprezentovaly Michaela Belancová spolu s Adélou Kořínkovou, a na přípravu slavnostního dortu odborně dohlížela učitelka odborných předmětů Slávka Formánková. Připravit koncept a dát výrobku duši i chuť byl také nelehký úkol. Výsledek rozhodně stál za to, i když v této velmi vyrovnané kategorii skončila naše děvčata v bronzovém pásmu.
,,Všem, kteří se podíleli na přípravě pro letošní soutěžní ročník, chci moc poděkovat. Vážím si Vaší motivace, energie a u pedagogů také nadšení předávat své zkušenosti budoucím gastronomickým odborníkům a pracovníkům, kteří na trhu práce stále chybí," řekla Veronika Blažejová, vedoucí oborová učitelka.

Veronika Blažejová, vedoucí SPV Chlumec n. C.


Proběhlo slavnostní zakončení projektu TATRA do škol II.

17. 04. 2024

Ve středu 17. 4. 2024 se žáci SŠTŘ Petr Haltuf, Jan Pavlík, Kryštof Kříž, Šimon Pazderka a Tomáš Trytko spolu s pedagogickým doprovodem, který tvořili učitel odborného výcviku Jaroslav Havránek a zástupce ředitele Aleš Novák, zúčastnili slavnostního předání žáky SŠTŘ sestaveného vozidla TATRA PHEONIX do rukou nového uživatele, jimž je ÚS Královéhradeckého kraje. Slavnostní den začal výstupní kontrolou a diagnostickými testy našimi žáky sestaveného vozidla. Poté následovala prohlídka školícího střediska TATRA, kde se všichni účastníci mohli dokonale seznámit s principem činnosti unikátní koncepce tatrováckého podvozku. Po výborném obědě následoval zážitkový program, který tradičně skvěle přichystala manažerka projektu paní Jana Mohylová. „V první části odpoledního programu jsme zažili adrenalinové jízdy na polygonu ve vozidle TATRA FORCE, při kterých nám místy tuhla krev v žilách,“ popisuje nevšední zážitek Petr Haltuf. „Následně jsme se přesunuli do muzea TATRA, kde jsme mohli obdivovat legendární vlak Slovenská strela s dokonalým výkladem kurátora výstavy,“ doplňuje Tomáš Trytko. „Celý program byl tak zajímavý, že se nám z Kopřivnice ani nechtělo domů,“ uzavírá postřehy žáků Šimon Pazderka. Nám nezbývá než poděkovat obchodní manažerce TATRA Janě Mohylové, řediteli ÚS KHK  Jiřímu Brandejsovi a řediteli NAPA Trucks Pardubice Jiřímu Kojzarovi za spoluúčast na projektu TATRA do škol a příjemně strávený den v Kopřivnici.

Aleš Novák, zástupce ředitele


Přednáška v knihovně

17. 04. 2024

Dne 17. dubna 2024 žáci 1. a 2. ročníku oboru Technik a Operátor silniční dopravy navštívili městskou knihovnu v Novém Bydžově. Cílem návštěvy byla přednáška na téma DEZINFORMACE! Informační zahlcení a frustrace. Ale co s tím? Přednášela Nikoleta Němečkayova ve slovenském jazyce. Přednáška byla prezentovaná srozumitelným, poutavým způsobem s vysvětlením všech pojmů daného tématu a uvedením různých příkladů z praxe (články, obrázky, texty, videa). Na přednášce jsme se dozvěděli mnoho zajímavých informací, například: co jsou a nejsou dezinformace, proč se šíří, jak je rozpoznat a jaké rizika s sebou nesou. Druhá část přednášky se týkala umělé inteligence – co s tím dělat, jak poznat, co je vytvořeno umělou inteligenci a jak funguje. Byli jsme seznámeni s textovými Al nástroji (ChatGPT, Gemini) a obrazovými nástroji (DALL-E, Mid journey). Přednášející nám ukazovala různé fotografie a videa upravená umělou inteligenci a vysvětlovala, jak odhalit Al a ne-Al dezinformace. Přednáška se všem zúčastněným velice líbila, téma žáky zaujalo a nejvíce ocenili to, že byli aktivně zapojeni pomoci aktivit. Žáci si vyzkoušeli poznávat z promítaných obrázku (a videí), zda se jedná o Al nebo ne, a následně své tvrzení zdůvodňovali. Poté bylo podáno správné řešení s vysvětlením. Na konci přednášky nastal prostor pro diskusi a otázky. Přednáška na téma dezinformace se vydařila a budeme se těšit za týden na další zajímavé téma.

Mgr. Taťána Babijová, učitelka všeobecných předmětů

Daniel Špiroch vítězem přeboru DM v šipkách!

15. - 17. 04. 2024

Ve dnech 15. 4. - 17. 4. 2024 proběhl v klubovně DM historicky první přebor v šipkách. Jedenáct přihlášených žáků bylo nejprve rozděleno do dvou skupin, ze kterých poté první tři postoupili do finálové šestky a další se utkali ve skupině o 7. - 11. místo. Ze základní skupiny A prošli dále Hejňák, Podlezl a Vašátko, v „béčku“ byli úspěšní Borovička, Špiroch a Jirák. V další části ve skupině „útěchy“ o konečné 7. - 11. místo zvítězil Lukáš Hynek /1. PTP/a obsadil tedy konečné sedmé místo, na osmé příčce skončil Tomáš Vlasák /1. PTP/, další pořadí obsadili Aleš Kašpar /2. PTP/, Radim Bůžek /1. PTP/ a Tomáš Vondrus /3. AA/. Finálová šestka sváděla od počátku vyrovnaný boj, s přibývajícími hody se odpoutal od protihráčů Daniel Špiroch /3. KCR/ a jako první naházel 501 bodů. Stal se tedy prvním vítězem přeboru DM v šipkách. Na dalších medailových příčkách skončili „prváci“ Filip Jirák /1. AEE/ a Matyáš Podlezl /1. ABN/. Další místa za pomyslnými stupni vítězů obsadili Mikuláš Borovička /1. PTP/, pátý skončil Antonín Hejňák /1. PTP/ a šesté místo vybojoval Patrik Vašátko /1. ZA/. Za předvedené výkony zaslouží žáci pochvalu, zvláště některé výkony ve finále byly velmi kvalitní , skoro jako šipkařské soutěže na stanici Eurosport .

Milan Hamáček,  vedoucí pedagogický pracovník Domova mládeže Hlušice

Nabídka "soutěžní" sekané

15. 04. 2024

Dobrý den,
v poslední době se na nás, řezníky SŠTŘ, často obracíte s prosbou o ochutnání našich výrobků, se kterými jsme soutěžili na soutěži řeznických dovedností ve Valašském Meziříčí. Jednalo se mimo jiné o sekanou s čedarem s naprosto vymazleným složením, která nám vynesla celkové 3. místo mezi 11 školami z celé ČR.
Připravili jsme proto mimořádnou, ale omezenou nabídku naší top sekané podle autentické soutěžní receptury za cenu 239 Kč/kg. Sekanou objednávejte na telefonu 601 091 022 nebo na emailu: mnovak@sstrnb.cz, nebo ve školní řeznické prodejně v Chlumci nad Cidlinou, Nádražní 194.

Milan Novák, vedoucí učitel oboru Řezník - uzenář

Technologové potravin testují své praktické dovednosti

10. 04. 2024

Technology výroby potravin čeká také praktická maturitní zkouška. Jejím úkolem je prověřit, jak se žákům daří komplexně převádět teoretické znalosti z odborných předmětů a z předmětu Učební praxe do konkrétních výrobků, které vznikají ze základních surovin.
Pomyslné karty jsou rozdány v podobě losovaných variant. I když příprava po menších celcích probíhá po celé studium, tak po pečlivé teoretické přípravě v podobě písemné práce žáci 2. ročníku v posledním březnovém týdnu nanormovali suroviny a v odborných dílnách ve středisku praktického vyučování v Chlumci nad Cidlinou skládali jednou položkou po druhé své vybrané varianty. Různorodost variant je založena na specifickém zpracování masa, mléka, obilovin, zeleniny, ovoce. Vznikají tak například paštiky v kombinaci s celozrnnými bulkami, koláčky s višňovým džemem, tvarohovou či makovou náplní, švestková povidla, čerstvé sýry, jogurtová ochucená mléka, zeleninové karbanátky a saláty, huspeniny, omáčky se sýrovým či zeleninovým základem.
Výsledkem tak je pestrá směsice výrobků, která ve výsledku při prezentaci musí splňovat nejenom kvalitativní požadavky, ale i požadavky na vyvážené senzorické vlastnosti. Ocenění hodné je i to, že někteří žáci zapojují nejenom kreativitu, ale snaží se daný výrobek obohatit nutričně či ozvláštnit přidaným kořením, nebo méně tradiční surovinou.
K „ostré“ části praktické maturitní zkoušky v předposledním květnovém týdnu ještě zbývá čas na doladění teoretických podkladů, docizelování receptur a plánování efektivních výrobních postupů.
Všichni vyučující technologů se již těší na výstupní práce, precizně zpracované a profesionálně prezentované výrobky.


Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele


Informační dny SCHRACK

09. 04. 2024

Dne 9. 4. 2024 se zúčastnila naše škola soutěžního dne prezentace firmy SCHRACK for students. Zúčastnilo se 12 škol, celkově 14 týmů po 10 účastnících.

Náš tým byl nejmenší a nejmladší. Ale i při tomto oslabení jsme ukázali maturantům z hradeckých a pardubických škol, že elektrikáři z Bydžova se dokážou prosadit. V prvním úkole zapojení jsme skončili na skvělém 3. místě a ve druhém úkole nacenění rozvaděče jsme dosáhli na 2. místo. Management SCHRACK ocenil naší účast a veřejně vyzdvihl naše výsledky i přes věkový a početní handicap.

Jaroslav Mansfeld, učitel praktického vyučování


Kurz sklízecích mlátiček Claas  

09. 04. 2024


Žáci třetího ročníku oboru Opravář zemědělské techniky se zúčastnili kurzu sklízecích mlátiček od značky Claas. Jedná se o kurz sklízecí techniky od značky Claas pro sklizeň obilovin a luskovin. Kurz trval 6 dní okolo velikonočních svátků, žáci byli rozděleni do 3 skupin. Každá skupina po osmi žácích absolvovala dvoudenní kurz ve firmě JAS Zibohlavy. Žakům byla promítnuta podrobná prezentace s mluvným výkladem a dopodrobna vysvětlena ukázková videa a fotografie. Další část kurzu probíhala v dílně a v hale prostoru, kde si žáci prohlédli celý kombajn a byli seznámeni s ovládáním stroje Claas Lexion 8700. Rovněž si prohlédli všechny dostupné adaptéry, ke kterým byl mluvný popis. Celý kurz byl zakončen testem. V poslední řadě bychom chtěli poděkovat společnosti Jas Zibohlavy, zejména panu Ing. Janu Jebavému za umožnění zprostředkování tohoto kurzu.
Celý kurz probíhal pod vedením Ondřeje Zelinky.


Ondřej Zelinka, učitel praktického vyučování


Jablotron 100+ a chytrá domácnost

09. 04. 2024

Vážení rodiče, žáci a přátelé naší školy,

rádi bychom vás informovali, že naši žáci z oboru elektrikář silnoproud se zúčastnili školení v Kutné Hoře dne 9.dubna které se týkalo chytrých domácností a konkrétně systému Jablotron 100+. Na školení se zúčastnilo celkem 13 našich žáků.

Cílem školení bylo seznámit naše žáky s moderními technologiemi a ukázat jim, jak se s nimi pracuje. Žáci se dozvěděli mnoho zajímavých informací o tom, jak systém Jablotron 100+ funguje a jak ho lze použít v domácnostech. Navíc se dozvěděli o různých aspektech bezpečnosti, které jsou s tímto systémem spojeny.

Jsme velmi hrdí na naše žáky, kteří se na školení velmi aktivně podíleli a ukázali své nadšení pro moderní technologie. Na konci školení měli pak  možnost získat certifikát, což je pro ně velký přínos a může jim pomoci v budoucím pracovním životě.

Děkujeme společnosti Jablotron za organizaci tohoto skvělého školení a těšíme se na další spolupráci s nimi.

Vladimír Flégr, učitel praktického vyučování

Přebor domova mládeže ve střelbě ze vzduchovek

09. 04. 2024

Za krásného slunného odpoledne se 17 žáků DM zúčastnilo přeboru ve střelbě
ze vzduchovky v našem  zámeckém parku. Nejprve si každý cvičně vyzkoušel
několik  nástřelů. Poté žáci a žákyně dostali 5 diabolek a dělali z papírových
terčů "řešeta". Pomyslné zlato získal  Filip Štajner 1. AA, který nastřílel 44 bodů,
stříbrný byl Roman Roztočil z 1. ABN s 37 body  a bronz patří Janu Jarkovskému
z třídy 2. AA - 35 bodů. Nejlepší a jedinou střelkyní s počtem 30 bodů se stala Viktorie Musilová
z 1. AA, která svým výkonem zastínila druhou půlku startovního pole.

Mgr. Miroslav Jackmann, vychovatel domova mládeže


KD v Hlušicích praskal ve švech – Absolventský a maturitní ples SŠTŘ NB

05. 04. 2024

Kulturní dům v Hlušicích praskal ve švech. Důvodem byla kulturní událost – absolventský a maturitní ples SŠTŘ NB. Na plese rezonovala výborná atmosféra. Zajisté tomu přispěla i kapela REFLEX Hronov. Atraktivní taneční vystoupení připravila taneční skupina METROPOLIS v zastoupení manželů Kolářových z Nového Bydžova, kteří se pomocí choreografie přenesli do temné Transylvánie, do doby vlády drsného hraběte Vlad II. Tepese, zvaného Dracula. V navazujícím sólovém vystoupení (s křídly Isis) zahrála podmanivá hudba Andrewa Lloyda Webera z legendárního muzikálu Fantom opery. Program plesu bravurně moderovali žáci oboru Dopravní prostředky – Matěj Průcha a Roman Kubec. O zachycení „klíčových“ okamžiků se postaral prověřený fotograf Martin Hlaváček (Ateliér Hořice). Maturanti velmi hojně využívali i přichystaného foto-koutku. Ve slavnostní části proběhlo dekorování maturantů. Nejprve žáků oboru Technologie potravin (2.TP) a Provozní technika (2.PT). Následoval obor Dopravní prostředky (4.SD). Zástupci maturitních následně dekorovali i své třídní učitele (Mgr. Alexandru Kaplanovou a Ing. Vladimíra Suchánka, Ph.D.). Speciální šerpu přijali zástupci ředitele (Ing. Karel Průcha, Mgr. Petr Motyčka) a ředitel školy Mgr. Vladimír Blažej. Nechyběly ani projevy zástupců obou maturitních tříd. Taneční parket patřil před půlnocí všem maturantům. Ti si připravili „abstraktní“ předtančení, kterým rozesmáli všechny zúčastněné.

Absolventský a maturitní ples se vydařil beze zbytku. Poděkování patří nejenom Nadačnímu fondu středních škol Královéhradecka a ředitelství Střední školy technické a řemeslné v Novém Bydžově, všem osobám zapojeným s přípravami plesu, ale i VŠEM SPONZORŮM, bez kterých by tato akce pořádat nešla. Věříme, že zúčastněním zůstanou pěkné vzpomínky. Našim maturantům přejeme, aby k finálním přípravám na maturitní zkoušky přistupovali s nutnou dávkou zodpovědnosti a motivace. Aby pomocí potřebného štěstí a dosažených znalostí dosáhli svého cíle a úspěšně zakončili studium.

Ing. Vladimír Suchánek, Ph.D. – třídní učitel, učitel všeobecně vzdělávacích předmětů SŠTŘ


31. ročník Celostátní matematické soutěže 2024

05. 04. 2024

Celostátní matematická soutěž žáků SŠ je vyhlašována MŠMT a organizována JČMF (Jednota českých matematiků a fyziků) od roku 1993. Na 31. ročníku bylo standardně vyhlášeno sedm kategorií – nematuritní (1., 2., 3. ročník) a maturitní kategorie (1., 2., 3., 4. ročník). SŠTŘ NB pořádá pravidelná školní kola matematických soutěží napříč všemi maturitními ročníky. Z úspěšných žáků jsou vždy vybráni reprezentanti školy do celostátního kola. Školu SŠTŘ NB reprezentovali na celostátní úrovni v soutěžním středisku v Hradci Králové: Stuchlíková Eliška (1.C), Podsadlo Marek (2.ZA), Pazderka Matouš (2.K), Knejpová Leontýna (3.C), Vícha Ondřej (3.R), Brodský Jan (1.SD), Shevchenko Danyil (1.SD), Novák Aleš (2.SD), Vlasák Tomáš (1.PT) a Schlögl Adam (3.SD). Všichni soutěžící mají povolené kalkulačky a M-F-Ch tabulky. Naši žáci využili nově pořízené M-F-Ch tabulky. Aktuálně jsou prováděny opravy soutěžních testů, které hodnotí organizátoři soutěže. Hodnotí se nejenom dosažené výsledky řešení, ale zejména postupy řešení. SŠTŘ NB přeje našim žákům nasbírání co nejvíce pozitivních bodů za zpracované postupy řešení.

Ing. Vladimír Suchánek, Ph.D. učitel všeobecně vzdělávacích předmětů SŠTŘ NB


Překvapení ve firmě HOPI

02. 04. 2024

Firma HOPI holding je v držení českých majitelů a má velmi široký záběr svého působení - od logistiky až po potravinářské společnosti a bio farmy a operuje v nejen České republice, ale také na Slovensku, Polsku, Maďarsku a Rumunsku, kde se věnuje primárně logistickým aktivitá, jako je skladování a transport v několika teplotních režimech (suché, chlazené a mražené).
Žáky SŠTŘ nicméně zajímala rybářská divize Fish HUB, specializující se na dovoz a zpracování mořských ryb a plodů, kterými zásobuje střední a východní Evropu pod vedením našeho bývalého absolventa Adama Zámišky, který ve společnosti zastává pozici výrobního ředitele.
V rámci odborné exkurze žáci oborů Kuchař - číšník a Řezník - uzenář poznali úpravu a zpracování mořských ryb v době největšího velikonočního shonu. K vidění či "pohlazení" byly ryby jako pražmy, mořští vlci, kambaly, tresky či dokonce živí humři (kteří jsou uskladňováni ve viváriích obsahující mořskou vodu) z celkem možných 90 - 110 druhů zpracovávaných ryb a mořských plodů.
Největší objem výroby však činí losos, který je dovážen z Norska.
Ve výrobě se zaměřují primárně na manuální zpracování - kuchání, filetace, porcování, defrosting a v neposlední řadě se věnují balení jak do ochranné atmosféry, tak do vakua v několika podobách balení. Disponují také moderním
skladem, ve kterém denně přijmou až 60 tun ryb z různých koutů světa, např. Řecka, Chorvatska, Itálie, Norska, Islandu a dalších.
Jako bonus byla pro žáky připravena prohlídka moderní vývařovny hotových jídel v možné kapacitě 100 tisíc pokrmů za týden, kde nešlo přehlédnout cirkulační šokové chlazení nahrazující pasteraci, nejmodernější parní kotle, nejrůznější dávkovací zařízení a mnoho dalšího.
Neméně zajímavé bylo vidět "kuchyň" na výrobu pravých vývarů, který byl při výstavbě projektován dle skandinávské metody.
Například hovězí vývar se v HOPI foods divizi vaří v kotli o objemu 2 500 litrů po dobu 9 hodin, drůbeží ve stejném objemu hodin šest a zeleninový tři hodiny.
"Firma HOPI holding překonala moje očekávání. V České republice neexistuje větší firma, která by zpracovávala více než 20 000 tun ryb za rok. Stejně tak výroba pravých vývarů a následný UHT záhřev byly úchvatné, říká Milan Novák, vedoucí učitel oboru Řezník- uzenář.


Milan Novák, vedoucí oboru Řezník - uzenář


Kurz sklízecích mlátiček Claas  

Consectetur

Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.