Technologové potravin testují své praktické dovednosti

10. 04. 2024

Technology výroby potravin čeká také praktická maturitní zkouška. Jejím úkolem je prověřit, jak se žákům daří komplexně převádět teoretické znalosti z odborných předmětů a z předmětu Učební praxe do konkrétních výrobků, které vznikají ze základních surovin.
Pomyslné karty jsou rozdány v podobě losovaných variant. I když příprava po menších celcích probíhá po celé studium, tak po pečlivé teoretické přípravě v podobě písemné práce žáci 2. ročníku v posledním březnovém týdnu nanormovali suroviny a v odborných dílnách ve středisku praktického vyučování v Chlumci nad Cidlinou skládali jednou položkou po druhé své vybrané varianty. Různorodost variant je založena na specifickém zpracování masa, mléka, obilovin, zeleniny, ovoce. Vznikají tak například paštiky v kombinaci s celozrnnými bulkami, koláčky s višňovým džemem, tvarohovou či makovou náplní, švestková povidla, čerstvé sýry, jogurtová ochucená mléka, zeleninové karbanátky a saláty, huspeniny, omáčky se sýrovým či zeleninovým základem.
Výsledkem tak je pestrá směsice výrobků, která ve výsledku při prezentaci musí splňovat nejenom kvalitativní požadavky, ale i požadavky na vyvážené senzorické vlastnosti. Ocenění hodné je i to, že někteří žáci zapojují nejenom kreativitu, ale snaží se daný výrobek obohatit nutričně či ozvláštnit přidaným kořením, nebo méně tradiční surovinou.
K „ostré“ části praktické maturitní zkoušky v předposledním květnovém týdnu ještě zbývá čas na doladění teoretických podkladů, docizelování receptur a plánování efektivních výrobních postupů.
Všichni vyučující technologů se již těší na výstupní práce, precizně zpracované a profesionálně prezentované výrobky.


Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele