Traktoriáda Lipec
28. 05. 2022
Dne 28. května se v obci Lipec konal 12. ročník místní traktoriády. Po příjezdu účastníku se tradičně vyrazilo na spanilou jízdu, která končila v obci Radovesnice II u místního muzea. Mnoho účastníků využilo možnosti si muzeum prohlédnout. Poté se všichni přesunuli zpět do Lipce na místní hřiště. Diváci netrpělivě vyhlíželi terénní soutěž v nedalekém lese. Jako každý rok se zde soutěžilo v jízdě na souměrnost, aby se vyrovnaly rozdíly mezi traktory. Součástí akce byla také výstava veteránů, zahradní techniky a dalších strojů včetně kamionu autoškoly naší školy. Celá akce probíhala v pohodové atmosféře a na své si přišli opravdu všichni.
Martin Kopřiva, učitel praktického vyučování SŠTŘ
Technologové poznávali holštýnský skot
27. 05. 2022
S blížícím se závěrem školního roku se zvětšuje i komplexita problematiky, se kterou se technologové výroby na svých učebních praxích seznamují. Tentokráte v pátek 27. května 2022 vyjeli na farmu nedaleko Dolan u Lázní Bohdaneč s chovem holštýnského skotu. Pod vedením pro věc zapálené vedoucí střediska paní Ing. Aleny Křenové se bez příkras seznámili s realitou českého zemědělství v oblasti chovu skotu na mléko.
Během dopoledne se účastníci podrobně seznámili se životním cyklem mléčného skotu (v době exkurze přes 600 kusů), s jeho nároky na krmnou dávku (více než 50 kg kvalitního krmení na den) a problematikou produkce mléka (22 000 litrů denně).
Široké pojetí exkurze umožnilo získat informace o kvalitě produkovaného mléka, metodách ověřování jeho mikrobiologické kvality na selektivních půdách přímo v prostorách podniku a zdravotní problematice zvířat. Zajímavá též byla problematika genetiky skotu a metod jeho umělého oplodnění.
Vybraní účastníci si též mohli za přísných hygienických podmínek vyzkoušet práci přímo na dojírně podniku. Poznali, že je to náročná a zodpovědná práce. A každé opominutí či ulehčení se projeví na kvalitě mléka, což ovlivňuje cenu, za kterou je mlékárnou (v tomto případě Milko Poděbrady) vykoupeno.
Pomyslnou třešinkou na dortu a odměnou pak bylo mazlení se s telátky, kterých se zde ročně narodí přes 800.
Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele
Praha - Muzeum čokolády
27. 05. 2022
Ráno 27. 5. 2022 dvě skupiny studentů oboru Cukrář 1. C. a 3. C. vyrazily do hlavního města na exkurzi do Muzea čokolády. Tato akce byla dlouho naplánována a splnila veškerá očekávání. Jako bonus mají v muzeu vystavené voskové figuríny, které se setkaly s velikým nadšením.
"Dále jsme prošli část staré Prahy přes Prašnou bránu, Staroměstské náměstí k Národnímu divadlu až na Karlův most. Musím ocenit zájem našich studentů o tyto památky," říká vedoucí učitelka zájezdu.
Skupina 20 žáků s asistentkou Terezou Průchovou i učitelky odborného výcviku Michaela Vejvodová a Blanka Kubíková hodnotily tuto akci jako velice zdařilou.
Blanka Kubíková, učitelka odborné výcviku.
Mladí barmani vyrůstají v Chlumci nad Cidlinou
27. 05. 2022
Veronika Větrovská, vedoucí pedagogický pracovník SPV Chlumec nad Cidlinou
Vzdělávají se pedagogičtí i nepedagogičtí pracovníci školy
26. 05. 2022
Veronika Větrovská, vedoucí pedagogický pracovník SPV Chlumec nad Cidlinou
Příběh kremrole
24. 05. 2022
Dne 24. 5. 2022 si žákyně 1.C. na odborném výcviku vyzkoušely celý proces výroby kremrolí. Práce zahrnovala vše od přípravy těsta přes vyvalování, namotávání na trubičky a pečení.
Díky kremrolím se seznámily s výrobou bílkového krému, kterým naplnily kremrole, a dokončily posypáním moučkovým cukrem. Na závěr si výsledek své práce zhodnotily, pochválily a ochutnaly.
Blanka Kubíková, učitelka praktického vyučování
Průběh maturitních zkoušek 2022
24. 05. 2022
V průběhu měsíce května neustále probíhají některé z částí jarního termínu maturitních zkoušek. Hned v prvním týdnu byly napsány didaktické testy a písemné práce. Následovala část praktická. Nyní je takzvané ticho před bouří - "svatý týden". Od úterý 31. května se rozběhne i závěrečná část profilových maturitních zkoušek, a to ústní. Přesný rozpis je k nalezení na stránkách školy v sekci "Studium - ukončování studia".
Mgr. Petra Hrnčířová, vedoucí učitelka teoretického vyučování Hlušice
Technologové potravin u praktické maturitní zkoušky
20. 05. 2022
Sedm statečných odevzdalo v průběhu dubna 2022 k hodnocení textovou podobu prací, které sloužily jako podklad pro výrobu zadaných pokrmů sestavených do ucelených menu.
A podle nich pak ve stanoveném rozsahu dvou dní vznikaly lahůdky typu anglický roastbeef připravený metodou sous-vide, pečené hovězí po burgundsku, dort arabes, panna-coty či podobné lahůdky.
Ty potom byly rozloženy na molekuly a ohodnoceny odbornou komisí, která u všech výrobků, které jí byly prezentovány, zkonstatovala vysokou kvalitu výrobků a poctivou přípravu a práci účastníků praktické části maturitní zkoušky.
„Jsem ráda, že to mám za sebou. I když jsem byla na začátku hodně nervózní, tak práce mi šla rychle od ruky. Největší radost mám z anglického roastbeefu – ten se mi, i podle hodnocení maturitní komise, velmi povedl. Doufám, že podobně dobře uspěji i v ústní části maturit,“ shrnula své pocity R. Vaňková.
Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele
Technologové potravin na prezentaci firmy Zeelandia
20. 05. 2022
V pátek 20. května 2022 se žákyně 1. ročníku Technolog výroby potravin účastnily spolu s žáky učebního oboru Cukrář prezentace firmy Zeelandia, která již od roku 2000 dodává širokou řadu produktů pro cukráře, pekaře a gastronomy.
Pracovnice firmy si pro naše žáky připravily ukázky výroby ořechového tunelu s hruškou, tartaletek s citronovou náplní, malinovo-makového dezertu a hotového UHT základu s pravou vanilkou a pasterovanými žloutky pro jednoduchou přípravu tradičního francouzského Crème Brûlée, kterým plnili předpřipravené linecké košíčky.
Pro činnosti během celého dopoledne byla typická rychlost a efektivita. Našlehat, zahřát, zamíchat, upravit tvar, naplnit, dozdobit a bylo hotovo. Nejdelší čas při přípravě výrobků byl využit na jejich chlazení.
Kromě toho, že se žáci aktivně zapojovali do výroby, si i připomínali klasické výrobní postupy a měli je možnost porovnat s již předpřipravenými produkty firmy.
Závěrečná ochutnávka výrobků ukázala, že rychle a ve velkém množství určitě neznamená nekvalitně.
Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele
V REGIONÁLNÍM KOLE JÍZDY ZRUČNOSTI S TRAKTOREM A S PŘÍVĚSEM ZVÍTĚZILI V HLUŠICÍCH MIROSLAV ORT A HANA JIŘIČKOVÁ
19. 05. 2022
V útulném areálu školního autocvičiště v Hlušicích uspořádala dne 19. května 2022 SŠTŘ Nový Bydžov pod záštitou Zemědělského svazu České republiky Praha již 21. ročník jízdy zručnosti s traktorem a s vlekem. V letošním roce přálo soutěži počasí a okolí soutěžní trati lemovala nejen žlutá barva z vedlejšího řepkového pole, ale tentokrát i prostory demolice starých dílen VC Hlušice. Hlušice se staly tradičním pořadatelem Regionálního kola Královéhradeckého a Pardubického kraje. Soutěž zahájil ředitel SŠTŘ Nový Bydžov Vladimír Blažej a zástupce Zemědělského svazu Praha Vladimír Pícha. V letošním roce se soutěže zúčastnilo 27 chlapců a 3 dívky z 10 škol se sídly - Chrudim, Chvaletice, Vysoké Mýto, Králíky, Lovosice, Kostelec nad Orlicí, Hořice, Brandýs n. L., Nymburk a samozřejmě domácí SŠTŘ Nový Bydžov. Chlapci soutěžili o tři postupová místa do národního kola, dívky o jedno místo. V letošním ročníku se znovu soutěžilo na dvou tratích. Na té první se jezdilo s traktorem ZETOR 7711 a na druhé trati s traktorem značky FENDT, který na soutěž zapůjčil smluvní partner školy firma AGROMEX Cerekvice nad Bystřicí. Tento traktor všem soutěžícím velmi fundovaně představil a na soutěžní trati doprovodil zástupce firmy pan Milan Hátle. Každá trať se hodnotila zvlášť, do národního kola se postupovalo pouze z jízdy s traktorem ZETOR.
S traktorem značky ZETOR zvítězil Miroslav Ort z pořádající SŠTŘ Nový Bydžov. Druhé místo obsadil Štěpán Skoták z SOUz Chvaletice, třetí skončil David Košťál ze SŠTŘ Nový Bydžov. Jelikož do národního kola v Poděbradech, které bude konat 9. června, může postoupit pouze jeden žák z každé školy, vítěze Miroslava Orta a druhého Štěpána Skotáka doplnil 4. žák v pořadí Lukáš Kratochvíl ze SŠZ a VOŠ Chrudim. V dívkách zvítězila a tím do národního kola postoupila žákyně Hana Jiřičková z pořádající SŠTŘ Nový Bydžov před Markétou Pozděnovou ze Zemědělské akademie a gymnázia Hořice, třetí skončila Kateřina Prouzová z téže školy.
S traktorem značky FENDT v chlapcích zvítězil Lukáš Syrový ze SZŠ Brandýs nad Labem, druhý skončil Štěpán Skoták ze SOUz Chvaletice a třetí Jakub Machek ze Zemědělské akademie a gymnázia Hořice. V dívkách zvítězila Markéta Pozděnová ze Zemědělské akademie a gymnázia Hořice, druhá skončila Hana Jiřičková z pořádající SŠTŘ Nový Bydžov a třetí Kateřina Prouzová ze Zemědělské akademie a gymnázia Hořice.
Bezproblémový chod obou soutěží zajistili hlavní rozhodčí a učitelé odborného výcviku oboru Opravář zemědělských strojů pánové Jaroslav Zikmund a Martin Kopřiva, na trati s jízdou traktorem FENDT přímo zástupce firmy AGROMEX Cerekvice pan Milan Hátle.
Poháry, medaile a ceny předával zástupce Zemědělského svazu Praha Vladimír Pícha a zástupce společnosti AGROMEX Cerekvice Milan Hátle, dále pak domácí tým pedagogů-pořadatelů Martin Kopřiva, Vladimír Pavelka a Dobroslav Šmidrkal a paní Tobiášková, zástupce firmy Jiří Tobiášek - Praskačka.
Ceny do soutěže věnovaly Zemědělský svaz České republiky Praha, společnosti ZETEPA Pavlíček, FARMET Česká Skalice, SECO INDUSTRIAL Jičín, AGROMEX Cerekvice nad Bystřicí a firma Jiří Tobiášek – prodej náhradních dílů pro zemědělskou techniku Praskačka.
Dobroslav Šmidrkal, vedoucí učitel odborného výcviku SŠTŘ NB
Certifikace CSWA
19. 05. 2022
Petr Vaníček, vedoucí učitel praktického vyučování SŠTŘ
Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně – opakovaná exkurze žáků SŠTŘ NB
18. 05. 2022
Žáci 1. a 3. ročníku programu Technik silniční dopravy a Operátor silniční dopravy s žáky 1. ročníku oboru Elektrikář navštívili dne 18. 05. 2022 přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé stráně, umístěnou uvnitř CHKO Jeseníky.
Jedná se o unikátní technické dílo, které vyniká celou řadou atributů (finalista soutěže největší „div České republiky“, největší reverzní „Francisova“ vodní turbína v Evropě, největší výškový rozdíl nádrží v České republice (510 m), největší instalovaný výkon v České republice (325 MW), objem vody 3 mil. m3, účinnost elektrárny 80 – 90 %).
V úvodu exkurze byla představena historie výstavby, princip výroby elektrické energie, statická, dynamická a kompenzační funkce. Žáci prošli tunelem do technologické provozovny (nejvyšší patro podzemní kaverny). Dále si prohlédli dolní a zejména horní nádrž v nadmořské výšce 1350 m, kde byl dostatek prostoru obejít celou nádrž a pozorovat vrcholky Jeseníků.
Ing. Vladimír Suchánek, Ph.D. učitel všeobecně vzdělávacích předmětů SŠTŘ NB
Automobileum 2022 - jsme třetí v celorepublikovém kole!
16. - 17. 05. 2022
Ve dnech 16. – 17. května 2022 se náš žák 3. ročníku oboru Mechanik opravář motorových vozidel Tomáš Flégl zúčastnil celorepublikové dopravní soutěže Automobileum v Hradci Králové. Soutěžil v družstvu Královéhradeckého kraje, které bylo složené ze třech žáků z pořádající SOŠ a SOU Hradec Králové a našeho reprezentanta ze SŠTŘ Nový Bydžov.
Pořadatelem byla SOŠ a SOU Hradec Králové, zúčastnilo se celkem 48 soutěžících z 12 krajů České republiky. Celou akci podpořil Královéhradecký kraj, C.S. Cargo, CDS Náchod, Dopravní podnik města Hradce Králové, firma René Hradec Králové a Škoda Auto, která zapůjčila do soutěže své nejnovější automobily (Enyag,Karoq, Kodiaq, Octavia, Rapid, Fabia).
Znalosti soutěžících byly testovány v rovině praktické i teoretické, pořadatelé připravili pro každé soutěžní družstvo 10 úkolů: test, poznávací soutěž, výměna kol, nízká rychlost – tlačení, kluzná plocha, nákladní automobil, průjezd zatáčkou, podélné parkování a koloběžky. Disciplíny by nebyly snadné ani pro pokročilého řidiče. Žáci museli dokázat své řidičské umění na polygonu s-drive při ovládání nákladního automobilu ve slalomu popředu i pozadu, ovládání osobního automobilu na kluzné ploše, soutěž prověřila i týmovou spolupráci při tlačení vozidla nebo při výměně kol.
Družstvo Královéhradeckého kraje zvítězilo s velkým náskokem, na druhém místě se umístilo družstvo Kraje Vysočina a na třetím místě reprezentanti Libereckého kraje. Vítězem se stal Jan Derda z pořádající SOŠ a SOU, Hradec Králové, Vocelova. Náš žák v celkovém hodnocení jednotlivců obsadil vynikající 3. místo .
Blahopřeji Tomáši Fléglovi i celému družstvu Královéhradeckého kraje k dosaženým úspěchům!
Petr Voženílek, vedoucí učitel autoškoly SŠTŘ NBŽáci sami opravili soustruh
16. 05. 2022
Loučíme se s Itálií
14. 05. 2022
Sobota 14. května 2022 byla pro účastníky stáže v Itálii posledním dnem. Zakončilo se tak 15 dní naplněných odbornými kurzy, praktickými činnostmi žáků, poznáváním a i volnočasovým programem.
„Nejvíce mne bavilo vyrábět dezerty. Pan Giuseppe nám vše prakticky ukázal, sami jsme už ke konci vše zvládali a pracovali samostatně. Naučila jsem se výrobky a postupy, které jsem do této doby znala jen z internetu. Těším se, že si jejich výrobu budu moci vyzkoušet i v Česku,“ komentuje průběh stáže Viktorie Kovaříčková (1. ročník UO Cukrář).
„Náplní mé práce bylo zpracování masa. V průběhu našeho pobytu jsme se spolužákem Jindrou Lukešem vykošťovali perličky a upravovali maso na grilování a rolády. Velmi mne taky bavilo připravit a upéct pizzu pod vedením profesionálního pizzaře pro mé spolužáky s ingrediencemi, které mám ráda,“ připojuje se Leontýna Rezková (2. ročník UO Řezník-uzenář).
„Rozmanitá praxe mne velmi bavila. A to i proto, že jsme spolupracovali s kuchaři a viděl jsem výsledky své práce v upravené podobě na talíři. Taky se mi líbilo, když jsme navštívili park Italia in Miniatura, kde jsme měli celou Itálii s jejími památkami a zajímavostmi jako na dlani,“ doplňuje Jindra Lukeš (2. ročník UO Řezník-uzenář).
Všech 10 účastníků čtrnáctidenní stáže si odváží spoustu znalostí a zážitků. Překonali obavy z cizího prostředí a z komunikace v cizím jazyce, navázali nová přátelství.
A též se shodují, že by se rádi zase do Itálie nebo jiného státu brzo vrátili.
Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele
Projektové vyučování: Makronky
12. 05. 2022
Dne 12. 5. 2022 jsme se žáky 2. C v rámci předmětu Technologie cukrářské výroby zkusili tzv. vyšší třídu cukrařiny - makronky. Jádrové hmoty z odborného výcviku již žáci velmi dobře znají, např.: štafetky, griliášové trubičky, ale proč neposunout hranice dál a neobjevit něco nového?
S trochu větší odvahou jsme se pustili do díla. Tentokrát byl učitel mentorem a žákyně Nikola Kubíková mistrem, který korigoval přípravu a rozdělení prací.
Na přípravu jsme potřebovali mandlovou mouku, cukr a bílky. Zvolili jsme si růžovou barvu, typickou pro makronky, a taky proto, aby se dobře barevně vyjímal nugátový krém.
Správně upečená makronka měla hladký povrch, celistvý spodek a uvnitř byla vláčná. Ukázali jsme si i vady, které mohou nastat při technologickém postupu, např. příliš oschlé povrchy makronek, nebo vysoká teplota pečení.
Přínosem tohoto projektového vyučování bylo naučit žáky pracovat samostatně i v týmu, používat kritické myšlení při rozhodování, jak správně volit např. intenzitu šlehání, čas, teplotu při výrobě.
Žáci si na závěr makronky naplnili krémem a po zásluze ochutnali.
Ing. Slávka Formánková, učitelka odborných předmětů
SŠTŘ se zúčastnila gastronomické přehlídky v rámci Dne Evropy
09. 05. 2022
"Každá škola měla za úkol prezentovat jednu zemi našeho kontinentu z hlediska některých typických pokrmů, a přiblížit tak návštěvníkům odlišné gastronomické zvyklosti různých regionů," sdělil Kristián Dostál, kterého zanedlouho čekají závěrečné zkoušky.
"Proč právě SŠTŘ a Itálie? Asi proto, že v současné době máme 10 žáků gastronomických a potravinářských oborů v severní Itálii, kde nasávají v rámci programu ERASMUS taje italské kuchyně a skvělé gastronomie tohoto regionu," sdělil další z pedagogů školy Milan Novák.
"Celou přehlídku považuji za povedenou a dobře zorganizovanou a domnívám se, že naše škola se v ní rozhodně neztratila," zhodnotila vystoupení školy Veronika Větrovská
Veronika Větrovská, vedoucí pedagogický pracovník SPV Chlumec n. C.
Žáci elektrooborů a automobilních oborů navštívili největší přečerpávací vodní elektrárnu v České republice
09. 05. 2022
Dne 9. 05. 2022 žáci 2. E, 2. SD, 3. AE a 3. E navštívili přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně, která je technickým klenotem umístěným v srdci Jeseníků. Mimo jiné disponuje největší reverzní Francisovou turbínou v Evropě a největším spádem v ČR, který měří 510,7 m. Seznámili se s principem výroby elektrické energie v přečerpávací vodní elektrárně. V úvodu exkurze žáci shlédli video a vyslechli odborný výklad pracovníka elektrárny. Prošli si tunely vedoucí k podzemní kaverně vytesané ve skále a samotnou kavernu, kde se nachází některá zařízení elektrárny. Na závěr si účastníci exkurze prohlédli dolní a horní vodní nádrž. Z horní nádrže všichni měli nádherný výhled na hřebeny hor
a vrcholky Jeseníků, jimž vévodil vrchol Praděd se „svým“ vysílačem.
Ing. Vladimír Vondruška, učitel teoretického vyučování
SEMINÁŘ BOSCH - AKUMULÁTORY A KOMPONENTY BRZDOVÉ SOUSTAVY
12. 05. 2022
Aleš Novák, vedoucí učitel odborného výcviku
Účastníci projektu Erasmus+ zakončili první týden stáže ve vysokém tempu
09. 05. 2022
Pátek znamenal pro kuchaře zvládnout praktickou přípravu lasagní. To, co při ukázkách zkušeného kuchaře vypadalo jako triviální aktivita, se zpočátku ne úplně dařilo. Zkrátka dlouholetá praxe je nutná i pro nanášení náplní lasagní.
Naši Řezníci-uzenáři poznali, že práce s mořskými plody je mnohdy svízelná a pečlivá práce je základem úspěchu. Čištění slávek a srdcovek byl úkol jednoduchý a bylo zajímavé pozorovat, kolik nečistot je v lasturách uzavřeno. Složitějším úkolem pak byla úprava krevet, sardinek, parmic, olihní a sépií. S citem pak bylo nutno pracovat při filetování ryb a odstraňování drobných kůstek z filetů.
Po náročných pracovních aktivitách byla sobota věnována aktivitám poznávacím. Uskutečnil se zájezd do proslulého lázeňského města Rimini. To pro mnohé překvapivě nebylo přeplněno turisty, ale více než 75 tisíci příslušníky Alpských jednotek, pro které jsou charakteristické zelené klobouky s černým perem. Každopádně propojení dávné římské historie a moderních hotelů bylo, i přes chladnější počasí, působivé.
San Marino, jako další bod programu, působilo vznešeně díky svému uspořádání v kopcovitém terénu a též i tajuplně díky oblakům, které střídavě zakrývaly a odkrývaly jednotlivé stavby a územní části tohoto ministátu.
Den byl zakončen večeří v pizzerii v Ceseně. Každý mohl ochutnat z široké nabídky různých druhů pizzy ve velmi příjemném prostředí.
A co stáži říkají naši žáci?
„Dva týdny pobytu v Itálii jsou pro mne velká výzva. Rychle jsem si zvykl na prostředí, na personál a i přes počáteční pochybnosti jsem si uvědomil, že jsem udělal moc dobře. Personál hotelu, se kterým spolupracujeme, je milý a s každým se dá mluvit anglicky. Vtipné je, že občas posloužím i jako tlumočník.“ Pavel Man (obor Kuchař-číšník).
„Náš pobyt v Itálii se zatím vyvíjí úžasně. Sbíráme nové zkušenosti a procvičujeme cizí jazyky. V Itálii je zvykem začínat den sladkým jídlem, a proto se spolužačkami ráno trávíme v kuchyni a připravujeme mnoho druhů sladkého pečiva. Například plněné croissanty. A k večeři děláme různé italské dezerty. Takže už umíme tiramisu, panna-cottu nebo millefoglie.“ Leontýna Knejpová (obor Cukrář).
Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele
Kroužek pro opraváře zemědělských strojů
05. 05. 2022
Pro žáky 2. ročníku oboru Opravář zemědělských strojů, kteří jsou ubytováni na domově mládeže, byl přes zimní období uspořádán v odpoledních hodinách zájmový kroužek, který vedl učitel odborného výcviku Martin Kopřiva. Záměr nebyl žáky pouze zabavit. Cílem bylo posunout žáky zase o kousek dál v jejich profesních znalostech a zkušenostech. V rámci kroužku se žáci věnovali zpracování kovů, opravám traktorů a vleků i svařování a soustružení. Také se podíleli na výrobě nesených bran a hydraulické ruky, kde využili své znalosti s ručním zpracováním kovů, svařováním, a navíc měli možnost si zdokonalit své znalosti v hydraulice. Za zmínku určitě stojí také oprava traktoru John Deere 7800 žáka Dana Zdráhala. Dan se do opravy pustil, jak se říká, od podlahy, a za pomoci svých spolužáků zvládl opravit vývodový hřídel, vzduchovou soustavu, vedení vzduchu do kabiny, odstranit vůli v tříbodovém závěsu a další věci. Nutno dodat, že si kluci při opravě traktoru vedli velice samostatně a učitel zasahoval opravdu jen výjimečně. Na závěr traktor prošel STK v naší škole a poté si mohl Dan odvézt traktor domů, kde už nějaký týden pracuje bez dalších závad. Poslední kroužek v letošním školním roce byl pro kluky speciální tím, že se mohli seznámit se svými výrobky přímo v činnosti. Jednalo se o nesené brány za malotraktor domácí výroby a hydraulickou ruku pro nakládání dřeva, která je namontována na vleku, jenž před lety také prošel dílnou naší školy. Odvážnější žáci měli možnost si hydraulickou ruku také vyzkoušet. Pokud bude o kroužek podobný zájem, na podzim se v odpoledních hodinách opět sejdeme na dílně.Martin Kopřiva, učitel praktického vyučování SŠTŘ
Traktoriáda Nový Bydžov
07. 05. 2022
Martin Kopřiva, učitel odborného výcviku SŠTŘ
Stážisté projektu Erasmus+ dělají pokroky
05. 05. 2022
Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele
Interaktivní beseda na téma Energie – budoucnost lidstva
03. 05. 2022
Ve spolupráci s agenturou Porta Educa oživily 2. a 3. května výukový program žákům prvních ročníků technických oborů vyučovaných na SŠTŘ interaktivní besedy na téma Energie – budoucnost lidstva. Mladí technici a operátoři silniční dopravy, elektrikáři s eutoelektrikáři, automechanici a opraváři zemědělských strojů se postupně během uvedených dnů setkali s odborníky v oblasti energetiky, kteří jim nastínili současný globální pohled na energii.
Žáci byli zasvěceni do ekonomických, ekologických, sociálních souvislostí energetiky. Hovořilo se o energetických zdrojích, porovnávaly se jejich přednosti a nedostatky. Například vodní elektrárny jsou v ČR kapacitně vyčerpány a pokrývají asi 3 % spotřeby, větrné elektrárny nepatří v ČR k preferovaným zdrojům a lze je využívat pouze omezeně, fotovoltaika je pro objemnější výrobu elektřiny nákladná a neobejde se bez dotací. Výkyvy dodávky energie z alternativních zdrojů a odběrové špičky pokrývají plynové a přečerpávací elektrárny. Také tolik diskutovaná jaderná energetika přináší obtíže například v oblasti trvalého uložení jaderného odpadu.
Zajímavé je, že dnes 80 % vyrobené energie spotřebovává jen 20 % obyvatel Země a průměrná denní spotřeba elektřiny na 1 člověka je 50 kWh.
Mgr. Jaroslava Havlíková, předsedkyně MK přírodovědných předmětů
Preventivní vzdělávací program "NEUMÍREJ ZBYTEČNĚ"
04. 05. 2022
Dne 4. 5. 2022 proběhl na SŠTŘ Nový Bydžov pro žáky 2. SOD a 3. AN l vzdělávací pořad Neumírej zbytečně.
V první části programu si žáci vyzkoušeli praktický zásah při příchodu k dopravní nehodě, kde měli bez jakéhokoliv poučení školitele předvést, jak si oni představují zásah při dopravní nehodě se zraněním. Poté jejich činnost byla probrána se školitelem- v časovém realitě jejich zásahu .
V druhé časti byly se žáky prodiskutovány problémy nehody z hlediska právního, tzn. příčiny, následky a předcházení konkrétní nehodě.
Přítomní školitelé pochválili žáky za znalosti i kreativitu při poskytování první pomoci a odbornou znalost a logiku při posuzování následků dopravní nehody.
Vladimír Žalman, vedoucí Školicího střediska řidičů a učitel autoškoly SŠTŘOdborné stáže Erasmus+ v Itálii úspěšně odstartovaly
02. 05. 2022
Od pondělí 2. května 2022 se celkem 10 žáků gastronomických oborů seznamuje s gastronomickým umem a kulturou Itálie v regionu Emilia-Romagna v městečku Cervia.
Zázemí pro ubytování, ale hlavně pro vzdělávání jim poskytuje hotel Plaza a další gastronomické podniky v bezprostředním okolí.
Žáci dnes začali první částí odborného kurzu přípravy cappuccina a od zítřejšího rána se již začlení podle svého zaměření (Kuchař-číšník, Cukrář, Řezník-uzenář, Technolog výroby potravin) do praktických aktivit typických pro jejich obory. Mimo to též zítra absolvují kurz přípravy čerstvých těstovin a pod dohledem zkušeného baristy budou vlastnoručně připravovat espresso, k němuž po přidání mléčné pěny vznikne typické italské cappuccino.
Příjemnou atmosféru danou blízkostí moře a slunečného počasí též podtrhují typická italská jídla, která tvoří jídelníček stážistů.
Nejenom o odborných aktivitách je a bude čtrnáctidenní pobyt. Žáci se tak již těší na úterní prohlídku rybářského přístavu s prezentací místních úlovků z moře a návštěvu muzea výroby soli v nedalekých salinách.
Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele SŠTŘ NB
Spolupráce s ENJOYMOTORS
02. 05. 2022
Spolupráce EnjoyMotorsport (dříve THmotorsport) a SŠTRNB již nějaký čas běží, tak se můžeme podívat co se za tu dobu událo. Studenti z různých tříd během zimního období kompletně zrenovovali týmový Peugeot 206 a vybavili ho novým brzdovým a palivovým systémem. Dalším vozem, který vznikl ve školních dílnách je Audi TT s motorem 1.8T, který byl také poskládán v dílnách studenty. Oba vozy absolvovaly letos první závod bez technických problémů. Za kvalitní přípravu vozů by chtěl celý tým EnjoyMotorsport všem zúčastněným studentům poděkovat.
Tomáš Hovorka DiS., učitel odborného výcviku a odborných předmětů SŠTŘ
Maturitní zkoušky 2022
02. 05. 2022
Praktické zkoušky 16. - 20. 05 2022
Ústní profilové zkoušky 31. 05. - 03. 06. 2022