Aktuality v měsíci: KVĚTEN 2022

FOTOGALERIE:

Traktoriáda Lipec

28. 05. 2022

Dne 28. května se v obci Lipec konal 12. ročník místní traktoriády. Po příjezdu účastníku se tradičně vyrazilo na spanilou jízdu, která končila v obci Radovesnice II u místního muzea. Mnoho účastníků využilo možnosti si muzeum prohlédnout. Poté se všichni přesunuli zpět do Lipce na místní hřiště. Diváci netrpělivě vyhlíželi terénní soutěž v nedalekém lese. Jako každý rok se zde soutěžilo v jízdě na souměrnost, aby se vyrovnaly rozdíly mezi traktory. Součástí akce byla také výstava veteránů, zahradní techniky a dalších strojů včetně kamionu autoškoly naší školy. Celá akce probíhala v pohodové atmosféře a na své si přišli opravdu všichni.

Martin Kopřiva, učitel praktického vyučování SŠTŘ

Technologové poznávali holštýnský skot

27. 05. 2022

S blížícím se závěrem školního roku se zvětšuje i komplexita problematiky, se kterou se technologové výroby na svých učebních praxích seznamují. Tentokráte v pátek 27. května 2022 vyjeli na farmu nedaleko Dolan u Lázní Bohdaneč s chovem holštýnského skotu. Pod vedením pro věc zapálené vedoucí střediska paní Ing. Aleny Křenové se bez příkras seznámili s realitou českého zemědělství v oblasti chovu skotu na mléko.

Během dopoledne se účastníci podrobně seznámili se životním cyklem mléčného skotu (v době exkurze přes 600 kusů), s jeho nároky na krmnou dávku (více než 50 kg kvalitního krmení na den) a problematikou produkce mléka (22 000 litrů denně).

Široké pojetí exkurze umožnilo získat informace o kvalitě produkovaného mléka, metodách ověřování jeho mikrobiologické kvality na selektivních půdách přímo v prostorách podniku a zdravotní problematice zvířat. Zajímavá též byla problematika genetiky skotu a metod jeho umělého oplodnění.

Vybraní účastníci si též mohli za přísných hygienických podmínek vyzkoušet práci přímo na dojírně podniku. Poznali, že je to náročná a zodpovědná práce. A každé opominutí či ulehčení se projeví na kvalitě mléka, což ovlivňuje cenu, za kterou je mlékárnou (v tomto případě Milko Poděbrady) vykoupeno.

Pomyslnou třešinkou na dortu a odměnou pak bylo mazlení se s telátky, kterých se zde ročně narodí přes 800.

Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele

Praha - Muzeum čokolády

27. 05. 2022

Ráno 27. 5. 2022  dvě skupiny studentů oboru Cukrář 1. C. a 3. C. vyrazily do hlavního města na exkurzi do Muzea čokolády. Tato akce byla dlouho naplánována a splnila veškerá očekávání. Jako bonus mají v muzeu vystavené voskové figuríny, které se setkaly s velikým nadšením.

"Dále  jsme prošli část staré Prahy přes Prašnou bránu, Staroměstské náměstí k Národnímu divadlu až na Karlův most. Musím ocenit zájem našich studentů o tyto památky," říká vedoucí učitelka zájezdu.

Skupina 20 žáků s asistentkou Terezou Průchovou i učitelky odborného výcviku Michaela Vejvodová a Blanka Kubíková hodnotily tuto akci jako velice zdařilou.

Blanka Kubíková, učitelka odborné výcviku.

Mladí barmani vyrůstají v Chlumci nad Cidlinou

27. 05. 2022


Ve středisku praktického vyučování v Chlumci nad Cidlinou se uskutečnil barmanský kurz pro žáky třetího ročníku oboru Kuchař - číšník Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov. Vedení kurzu se ujal pan Radim Janoušek, který žáky zaujal svými odbornými znalostmi, zkušenostmi, projevem a hlavně propojením praktických ukázek a zapojením všech žáků. Každý žák obdržel studijní materiály a podklady a výstupem jim v závěru byl test, na jehož základě žáci získali certifikát s mezinárodní platností.
,,Jsem moc ráda, že se barmanský kurz žákům líbil a že si ho patřičně užili. Všichni byli nadmíru spokojeni a nešetřilo se chválou - a to je dobře. Vždyť odborné kurzy jsou součástí kvalitní přípravy na jejich budoucnost," hodnotila akci Veronika Větrovská, vedoucí střediska praktického vyučování v Chlumci nad Cidlinou.


Veronika Větrovská, vedoucí pedagogický pracovník SPV Chlumec nad Cidlinou

Vzdělávají se pedagogičtí i nepedagogičtí pracovníci školy

26. 05. 2022


Ve čtvrtek 26. 04. se učitelky odborných předmětů oboru Kuchař - číšník a pracovnice školních jídelen Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov zúčastnily největší tuzemské gastronomické akce pro odbornou veřejnost BIDFOOD Expo 2022 v Praze v Letňanech.
,,V expozicích jsme se setkaly s lidmi, kteří produkty pro gastronomické provozy vyvíjí, vyrábí a vybírají. Seznámily jsme se se světovými trendy, novinkami v sortimentu a inspirativními nápady. Součástí většiny expozic byly praktické ukázky práce s nejmodernějšími technologiemi včetně ochutnávek," řekla vedoucí střediska praktického vyučování v Chlumci nad Cidlinou Veronika Větrovská.
,,Mě nejvíce zaujaly z gastronomické techniky nejnovější konvektomaty a vysokorychlostní pece, které jsou v dnešní době ve větším gastronomickém provozu, jako je například naše školní jídelna v Hlušicích, nepostradatelným pomocníkem. A tak by se nám tam rozhodně ještě jeden hodil, protože strávníků a počtu obědů a večeří stále přibývá," konstatovala vedoucí školní jídelny v Hlušicích Šárka Trejbalová.


Veronika Větrovská, vedoucí pedagogický pracovník SPV Chlumec nad Cidlinou

Příběh kremrole

24. 05. 2022

Dne 24. 5. 2022 si žákyně 1.C. na odborném výcviku vyzkoušely celý proces výroby kremrolí. Práce zahrnovala vše od přípravy těsta přes vyvalování, namotávání na trubičky a pečení.

Díky kremrolím se seznámily s výrobou bílkového krému, kterým naplnily kremrole, a dokončily posypáním moučkovým cukrem. Na závěr si výsledek své práce zhodnotily, pochválily a ochutnaly.

Blanka Kubíková, učitelka praktického vyučování


Průběh maturitních zkoušek 2022

24. 05. 2022

V průběhu měsíce května neustále probíhají některé z částí jarního termínu maturitních zkoušek. Hned v prvním týdnu byly napsány didaktické testy a písemné práce. Následovala část praktická. Nyní je takzvané ticho před bouří - "svatý týden". Od úterý 31. května se rozběhne i závěrečná část profilových maturitních zkoušek, a to ústní. Přesný rozpis je k nalezení na stránkách školy v sekci "Studium - ukončování studia".

Mgr. Petra Hrnčířová, vedoucí učitelka teoretického vyučování Hlušice


Technologové potravin u praktické maturitní zkoušky

20. 05. 2022

Sedm statečných odevzdalo v průběhu dubna 2022 k hodnocení textovou podobu prací, které sloužily jako podklad pro výrobu zadaných pokrmů sestavených do ucelených menu.

A podle nich pak ve stanoveném rozsahu dvou dní vznikaly lahůdky typu anglický roastbeef připravený metodou sous-vide, pečené hovězí po burgundsku, dort arabes, panna-coty či podobné lahůdky.

Ty potom byly rozloženy na molekuly a ohodnoceny odbornou komisí, která u všech výrobků, které jí byly prezentovány, zkonstatovala vysokou kvalitu výrobků a poctivou přípravu a práci účastníků praktické části maturitní zkoušky.

„Jsem ráda, že to mám za sebou. I když jsem byla na začátku hodně nervózní, tak práce mi šla rychle od ruky. Největší radost mám z anglického roastbeefu – ten se mi, i podle hodnocení maturitní komise, velmi povedl. Doufám, že podobně dobře uspěji i v ústní části maturit,“ shrnula své pocity R. Vaňková.

Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele

Technologové potravin na prezentaci firmy Zeelandia

20. 05. 2022

V pátek 20. května 2022 se žákyně 1. ročníku Technolog výroby potravin účastnily spolu s žáky učebního oboru Cukrář prezentace firmy Zeelandia, která již od roku 2000 dodává širokou řadu produktů pro cukráře, pekaře a gastronomy.

Pracovnice firmy si pro naše žáky připravily ukázky výroby ořechového tunelu s hruškou, tartaletek s citronovou náplní, malinovo-makového dezertu a hotového UHT základu s pravou vanilkou a pasterovanými žloutky pro jednoduchou přípravu tradičního francouzského Crème Brûlée, kterým plnili předpřipravené linecké košíčky.

Pro činnosti během celého dopoledne byla typická rychlost a efektivita. Našlehat, zahřát, zamíchat, upravit tvar, naplnit, dozdobit a bylo hotovo. Nejdelší čas při přípravě výrobků byl využit na jejich chlazení.

Kromě toho, že se žáci aktivně zapojovali do výroby, si i připomínali klasické výrobní postupy a měli je možnost porovnat s již předpřipravenými produkty firmy.

Závěrečná ochutnávka výrobků ukázala, že rychle a ve velkém množství určitě neznamená nekvalitně.

Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele

V REGIONÁLNÍM KOLE JÍZDY ZRUČNOSTI S TRAKTOREM A S PŘÍVĚSEM ZVÍTĚZILI V HLUŠICÍCH MIROSLAV ORT A HANA JIŘIČKOVÁ

19. 05. 2022

V útulném areálu školního autocvičiště v Hlušicích uspořádala dne 19. května 2022 SŠTŘ Nový Bydžov pod záštitou Zemědělského svazu České republiky Praha již 21. ročník jízdy zručnosti s traktorem a s vlekem. V letošním roce přálo soutěži počasí a okolí soutěžní trati lemovala nejen žlutá barva z vedlejšího řepkového pole, ale tentokrát i prostory demolice starých dílen VC Hlušice. Hlušice se staly tradičním pořadatelem Regionálního kola Královéhradeckého a Pardubického kraje. Soutěž zahájil ředitel SŠTŘ Nový Bydžov Vladimír Blažej a zástupce Zemědělského svazu Praha Vladimír Pícha. V letošním roce se soutěže zúčastnilo 27 chlapců a 3 dívky z 10 škol se sídly - Chrudim, Chvaletice, Vysoké Mýto, Králíky, Lovosice, Kostelec nad Orlicí, Hořice, Brandýs n. L., Nymburk a samozřejmě domácí SŠTŘ Nový Bydžov. Chlapci soutěžili o tři postupová místa do národního kola, dívky o jedno místo. V letošním ročníku se znovu soutěžilo na dvou tratích. Na té první se jezdilo s traktorem ZETOR 7711 a na druhé trati s traktorem značky FENDT, který na soutěž zapůjčil smluvní partner školy firma AGROMEX Cerekvice nad Bystřicí. Tento traktor všem soutěžícím velmi fundovaně představil a  na soutěžní trati doprovodil zástupce firmy pan Milan Hátle. Každá trať se hodnotila zvlášť, do národního kola se postupovalo pouze z jízdy s traktorem ZETOR.

S traktorem značky ZETOR zvítězil Miroslav Ort z pořádající SŠTŘ Nový Bydžov. Druhé místo obsadil Štěpán Skoták z SOUz Chvaletice, třetí skončil David Košťál ze SŠTŘ Nový Bydžov. Jelikož do národního kola v Poděbradech, které bude konat 9. června, může postoupit pouze jeden žák z každé školy, vítěze Miroslava Orta a druhého Štěpána Skotáka doplnil 4. žák v pořadí Lukáš Kratochvíl ze SŠZ a VOŠ Chrudim. V dívkách zvítězila a tím do národního kola postoupila žákyně Hana Jiřičková z pořádající SŠTŘ Nový Bydžov před Markétou Pozděnovou ze Zemědělské akademie a gymnázia Hořice, třetí skončila Kateřina Prouzová z téže školy.  

S traktorem značky FENDT v chlapcích zvítězil Lukáš Syrový ze SZŠ Brandýs nad Labem, druhý skončil Štěpán Skoták ze SOUz Chvaletice a třetí Jakub Machek ze Zemědělské akademie a gymnázia Hořice. V dívkách zvítězila Markéta Pozděnová ze Zemědělské akademie a gymnázia Hořice, druhá skončila Hana Jiřičková z pořádající SŠTŘ Nový Bydžov a třetí Kateřina Prouzová ze Zemědělské akademie a gymnázia Hořice.  

Bezproblémový chod obou soutěží zajistili hlavní rozhodčí  a učitelé odborného výcviku oboru Opravář zemědělských strojů pánové Jaroslav Zikmund a Martin Kopřiva, na trati s jízdou traktorem FENDT přímo zástupce firmy AGROMEX Cerekvice pan Milan Hátle.

Poháry, medaile a ceny předával zástupce Zemědělského svazu Praha Vladimír Pícha a zástupce společnosti AGROMEX Cerekvice Milan Hátle, dále pak domácí tým pedagogů-pořadatelů Martin Kopřiva, Vladimír Pavelka a Dobroslav Šmidrkal a paní Tobiášková, zástupce firmy Jiří Tobiášek - Praskačka.

Ceny do soutěže věnovaly Zemědělský svaz České republiky Praha, společnosti ZETEPA Pavlíček, FARMET Česká Skalice, SECO INDUSTRIAL Jičín, AGROMEX Cerekvice nad Bystřicí a firma Jiří Tobiášek – prodej náhradních dílů pro zemědělskou techniku Praskačka.

Dobroslav Šmidrkal,  vedoucí učitel odborného výcviku SŠTŘ NB




Certifikace CSWA

19. 05. 2022

Ve čtvrtek 19. 5. 2022 proběhla na naší škole certifikace CSWA v programu Solid Works. K této možnosti se přihlásili 2 žáci. Z 3. ročníku oboru Technik silniční dopravy Tomáš Honzík a z 2. ročníku nástavby oboru Dopravní technik Milena Berousková. Zatímco prvně jmenovaný v tříhodinové on - line zkoušce uspěl, Milena nestihla v časovém limitu odpovědět na otázky související se složenou sestavou a tyto body v konečné fázi chyběly. Druhý pokus může absolvovat po 14 dnech.
Aby škola mohla tuto možnost žákům nabídnout, musela se stát providerem a nyní může přidělené vouchery poskytnout zájemcům k této certifikaci.


Petr Vaníček, vedoucí učitel praktického vyučování SŠTŘ

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně – opakovaná exkurze žáků SŠTŘ NB

18. 05. 2022

Žáci 1. a 3. ročníku programu Technik silniční dopravy a Operátor silniční dopravy s žáky 1. ročníku oboru Elektrikář navštívili dne 18. 05. 2022 přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé stráně, umístěnou uvnitř CHKO Jeseníky.

Jedná se o unikátní technické dílo, které vyniká celou řadou atributů (finalista soutěže největší „div České republiky“, největší reverzní „Francisova“ vodní turbína v Evropě, největší výškový rozdíl nádrží v České republice (510 m), největší instalovaný výkon v České republice (325 MW), objem vody 3 mil.  m3, účinnost elektrárny 80 – 90 %).

V úvodu exkurze byla představena historie výstavby, princip výroby elektrické energie, statická, dynamická a kompenzační funkce. Žáci prošli tunelem do technologické provozovny (nejvyšší patro podzemní kaverny). Dále si prohlédli dolní a zejména horní nádrž v nadmořské výšce 1350 m, kde byl dostatek prostoru obejít celou nádrž a pozorovat vrcholky Jeseníků.

Ing. Vladimír Suchánek, Ph.D. učitel všeobecně vzdělávacích předmětů SŠTŘ NB

Automobileum 2022 - jsme třetí v celorepublikovém kole!

16. - 17. 05. 2022

Ve dnech 16. – 17. května 2022 se náš žák 3. ročníku oboru Mechanik opravář motorových vozidel Tomáš Flégl  zúčastnil celorepublikové dopravní soutěže Automobileum v Hradci Králové. Soutěžil v  družstvu Královéhradeckého kraje, které bylo složené ze třech žáků z pořádající SOŠ a SOU Hradec Králové a našeho reprezentanta ze SŠTŘ Nový Bydžov.

Pořadatelem byla SOŠ a SOU Hradec Králové, zúčastnilo se celkem 48  soutěžících z 12 krajů České republiky. Celou akci podpořil  Královéhradecký kraj, C.S. Cargo, CDS Náchod, Dopravní podnik města Hradce Králové, firma René Hradec Králové a  Škoda Auto, která zapůjčila do soutěže své nejnovější automobily (Enyag,Karoq, Kodiaq, Octavia, Rapid, Fabia).

Znalosti soutěžících byly testovány v rovině praktické i teoretické, pořadatelé připravili pro každé soutěžní družstvo 10 úkolů: test, poznávací soutěž, výměna kol, nízká rychlost – tlačení, kluzná plocha, nákladní automobil, průjezd zatáčkou, podélné parkování a koloběžky. Disciplíny by nebyly snadné ani pro pokročilého řidiče. Žáci museli dokázat své řidičské umění na polygonu s-drive při ovládání nákladního automobilu ve slalomu popředu i pozadu, ovládání osobního automobilu na kluzné ploše, soutěž prověřila i týmovou spolupráci při tlačení vozidla nebo při výměně kol.

Družstvo Královéhradeckého kraje zvítězilo s velkým náskokem, na druhém místě se umístilo družstvo Kraje Vysočina a na třetím místě reprezentanti Libereckého kraje. Vítězem se stal Jan Derda z pořádající SOŠ a SOU, Hradec Králové, Vocelova. Náš žák v celkovém hodnocení  jednotlivců obsadil vynikající 3. místo .

Blahopřeji Tomáši Fléglovi i celému družstvu Královéhradeckého kraje k dosaženým úspěchům!

Petr Voženílek, vedoucí učitel autoškoly SŠTŘ NB


Žáci sami opravili soustruh

16. 05. 2022

Už poněkolikáté jsem se přesvědčil o tom, jak kvalitní žáky na naší škole máme, jaké šikovné děti vycházející ze základních škol nabíráme do prvních ročníků. Důkazem toho jsou Dominik Berger a Matěj Hašek. Zvládli opravit hlučný soustruh, u kterého jsme se obávali jeho zadření. Chlapci ho rozmontovali a zjistili, že problémem byla opotřebovaná ložiska. Ta posléze hravě vyměnili a soustruh opět uvedli do "tichého" chodu.

Pavel Novák, vedoucí pedagogický pracovník SPV Nový Bydžov

Loučíme se s Itálií

14. 05. 2022

Sobota 14. května 2022 byla pro účastníky stáže v Itálii posledním dnem. Zakončilo se tak 15 dní naplněných odbornými kurzy, praktickými činnostmi žáků, poznáváním a i volnočasovým programem.

„Nejvíce mne bavilo vyrábět dezerty. Pan Giuseppe nám vše prakticky ukázal, sami jsme už ke konci vše zvládali a pracovali samostatně. Naučila jsem se výrobky a postupy, které jsem do této doby znala jen z internetu. Těším se, že si jejich výrobu budu moci vyzkoušet i v Česku,“ komentuje průběh stáže Viktorie Kovaříčková (1. ročník UO Cukrář).

„Náplní mé práce bylo zpracování masa. V průběhu našeho pobytu jsme se spolužákem Jindrou Lukešem vykošťovali perličky a upravovali maso na grilování a rolády. Velmi mne taky bavilo připravit a upéct pizzu pod vedením profesionálního pizzaře pro mé spolužáky s ingrediencemi, které mám ráda,“ připojuje se Leontýna Rezková (2. ročník UO Řezník-uzenář).

„Rozmanitá praxe mne velmi bavila. A to i proto, že jsme spolupracovali s kuchaři a viděl jsem výsledky své práce v upravené podobě na talíři. Taky se mi líbilo, když jsme navštívili park Italia in Miniatura, kde jsme měli celou Itálii s jejími památkami a zajímavostmi jako na dlani,“ doplňuje Jindra Lukeš (2. ročník UO Řezník-uzenář).

Všech 10 účastníků čtrnáctidenní stáže si odváží spoustu znalostí a zážitků. Překonali obavy z cizího prostředí a z komunikace v cizím jazyce, navázali nová přátelství.

A též se shodují, že by se rádi zase do Itálie nebo jiného státu brzo vrátili.

Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele


Projektové vyučování: Makronky

12. 05. 2022

Dne 12. 5. 2022 jsme se žáky 2. C v rámci předmětu Technologie cukrářské výroby zkusili tzv. vyšší třídu cukrařiny -  makronky. Jádrové hmoty z odborného výcviku již žáci velmi dobře znají, např.: štafetky, griliášové trubičky, ale proč neposunout hranice dál a neobjevit něco nového?  

S trochu větší odvahou jsme se pustili do díla. Tentokrát byl učitel mentorem a žákyně Nikola Kubíková mistrem, který korigoval přípravu a rozdělení prací.

Na přípravu jsme potřebovali mandlovou mouku, cukr a bílky. Zvolili jsme si růžovou barvu, typickou pro makronky, a taky proto, aby se dobře barevně vyjímal nugátový krém.

Správně upečená makronka měla hladký povrch, celistvý spodek a uvnitř byla vláčná. Ukázali jsme si i vady, které mohou nastat při technologickém postupu, např. příliš oschlé povrchy makronek, nebo vysoká teplota pečení.

Přínosem tohoto projektového vyučování bylo naučit žáky pracovat samostatně i v týmu, používat kritické myšlení při rozhodování, jak správně volit např. intenzitu šlehání, čas, teplotu při výrobě.

Žáci si na závěr makronky naplnili krémem a po zásluze ochutnali.

Ing. Slávka Formánková, učitelka odborných předmětů

SŠTŘ se zúčastnila gastronomické přehlídky v rámci Dne Evropy

09. 05. 2022


Dne 09. 05. 2022 se konala oslava Dne Evropy mimo jiné i v prostorách Pivovarského náměstí areálu Krajského úřadu Hradec Králové. Tato akce byla určena především pro studenty středních škol. Jednou ze součástí programu byla i přehlídka gastronomie některých evropských států, kterou si na svá bedra vzalo sexteto středních škol Královéhradeckého kraje s gastronomickým zaměřením. Samozřejmě nechyběla ani  Střední škola technická a řemeslná Nový Bydžov, kterou zastupovali žáci třetího ročníku oboru Kuchař - číšník.
"Každá škola měla za úkol prezentovat jednu zemi našeho kontinentu z hlediska některých typických pokrmů, a přiblížit tak návštěvníkům odlišné gastronomické zvyklosti různých regionů," sdělil Kristián Dostál, kterého zanedlouho čekají závěrečné zkoušky.
"Naše škola prezentovala italskou kuchyni, která je známá například různými druhy těstovin. Proto jsme jako jeden z pokrmů připravili například farfalle s bazalkovým pestem a pancettou a podle degustujících návštěvníků, kteří se i několikrát vraceli, se nám tento pokrm velmi povedl. Tento úspěch mne velmi těší," přiblížila vystoupení SŠTŘ vedoucí oborová učitelka Veronika Větrovská.
"Proč právě SŠTŘ a Itálie? Asi proto, že v současné době máme 10 žáků gastronomických a potravinářských oborů v severní Itálii, kde nasávají v rámci programu ERASMUS taje italské kuchyně a skvělé gastronomie tohoto regionu," sdělil další z pedagogů školy Milan Novák.
Den Evropy byl podpořen primátorem města Hradec Králové Alexandrem Hrabálkem, hejtmanem Královéhradeckého kraje Martinem Červíčkem a náměstkem hejtmana pro oblast školství a sportu Arnoštem Štěpánkem, kteří se u našeho stánku rovněž zastavili a diskutovali nejen s pedagogy, ale i se žáky.
"Celou přehlídku považuji za povedenou a dobře zorganizovanou a domnívám se, že naše škola se v ní rozhodně neztratila," zhodnotila vystoupení školy Veronika Větrovská


Veronika Větrovská, vedoucí pedagogický pracovník SPV Chlumec n. C.




Žáci elektrooborů a automobilních oborů navštívili největší přečerpávací vodní elektrárnu v České republice

09. 05. 2022

Dne 9. 05. 2022 žáci 2. E, 2. SD, 3. AE a 3. E navštívili přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně, která je technickým klenotem umístěným v srdci Jeseníků. Mimo jiné disponuje největší reverzní Francisovou turbínou v Evropě a největším spádem v ČR, který měří 510,7 m.  Seznámili se s principem výroby elektrické energie v přečerpávací vodní elektrárně. V úvodu exkurze žáci shlédli video a vyslechli odborný výklad pracovníka elektrárny. Prošli si tunely vedoucí k podzemní kaverně vytesané ve skále a samotnou kavernu, kde se nachází některá zařízení elektrárny. Na závěr si účastníci exkurze prohlédli dolní a horní vodní nádrž. Z horní nádrže všichni měli nádherný výhled na hřebeny hor
a vrcholky Jeseníků, jimž vévodil vrchol Praděd se „svým“ vysílačem.

Ing. Vladimír Vondruška,  učitel teoretického vyučování


SEMINÁŘ BOSCH - AKUMULÁTORY A KOMPONENTY BRZDOVÉ SOUSTAVY

12. 05. 2022

Ve čtvrtek 12. 5. 2022 proběhl ve spolupráci s firmou BOSCH v Novém Bydžově ve výukovém centru Na Švarcavě odborný seminář pro žáky 2. ročníku Autoelektrikář, 3. ročníku Technik silniční dopravy a členy interní akademie. Seminář byl rozdělen na dvě části.  V dopoledním bloku školitel pan Novotný seznámil naše studenty s nejnovějšími technologiemi v oblasti startovacích akumulátorů, se zásadami jejich montáže v závislosti na elektronickém systému vozidla (start-stop, inteligentní dobíjení) a s nejčastějšími důvody reklamací. V odpolední bloku pak druhý školitel pan Brůžek představil posluchačům komponenty brzdové soustavy, technologické postupy při výrobě jednotlivých komponentů, zásady správné montáže a testování brzdových systémů. Vše s maximálním důrazem na kvalitu.
Firmě BOSCH a oběma školitelům děkujeme za spoustu nových poznatků a těšíme se na další semináře.


Aleš Novák, vedoucí učitel odborného výcviku

Účastníci projektu Erasmus+ zakončili první týden stáže ve vysokém tempu

09. 05. 2022

Pátek znamenal pro kuchaře zvládnout praktickou přípravu lasagní. To, co při ukázkách zkušeného kuchaře vypadalo jako triviální aktivita, se zpočátku ne úplně dařilo. Zkrátka dlouholetá praxe je nutná i pro nanášení náplní lasagní.

Naši Řezníci-uzenáři poznali, že práce s mořskými plody je mnohdy svízelná a pečlivá práce je základem úspěchu. Čištění slávek a srdcovek byl úkol jednoduchý a bylo zajímavé pozorovat, kolik nečistot je v lasturách uzavřeno. Složitějším úkolem pak byla úprava krevet, sardinek, parmic, olihní a sépií. S citem pak bylo nutno pracovat při filetování ryb a odstraňování drobných kůstek z filetů.

Po náročných pracovních aktivitách byla sobota věnována aktivitám poznávacím. Uskutečnil se zájezd do proslulého lázeňského města Rimini. To pro mnohé překvapivě nebylo přeplněno turisty, ale více než 75 tisíci příslušníky Alpských jednotek, pro které jsou charakteristické zelené klobouky s černým perem. Každopádně propojení dávné římské historie a moderních hotelů bylo, i přes chladnější počasí, působivé.

San Marino, jako další bod programu, působilo vznešeně díky svému uspořádání v kopcovitém terénu a též i tajuplně díky oblakům, které střídavě zakrývaly a odkrývaly jednotlivé stavby a územní části tohoto ministátu.

Den byl zakončen večeří v pizzerii v Ceseně. Každý mohl ochutnat z široké nabídky různých druhů pizzy ve velmi příjemném prostředí.

A co stáži říkají naši žáci?

„Dva týdny pobytu v Itálii jsou pro mne velká výzva. Rychle jsem si zvykl na prostředí, na personál a i přes počáteční pochybnosti jsem si uvědomil, že jsem udělal moc dobře. Personál hotelu, se kterým spolupracujeme, je milý a s každým se dá mluvit anglicky. Vtipné je, že občas posloužím i jako tlumočník.“ Pavel Man (obor Kuchař-číšník).

„Náš pobyt v Itálii se zatím vyvíjí úžasně. Sbíráme nové zkušenosti a procvičujeme cizí jazyky. V Itálii je zvykem začínat den sladkým jídlem, a proto se spolužačkami ráno trávíme v kuchyni a připravujeme mnoho druhů sladkého pečiva. Například plněné croissanty. A k večeři děláme různé italské dezerty. Takže už umíme tiramisu, panna-cottu nebo millefoglie.“ Leontýna Knejpová (obor Cukrář).

Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele

Kroužek pro opraváře zemědělských strojů

05. 05. 2022

Pro žáky 2. ročníku oboru Opravář zemědělských strojů, kteří jsou ubytováni na domově mládeže, byl přes zimní období uspořádán v odpoledních hodinách zájmový kroužek, který vedl učitel odborného výcviku Martin Kopřiva. Záměr nebyl žáky pouze zabavit.  Cílem bylo posunout žáky zase o kousek dál v jejich profesních znalostech a zkušenostech. V rámci kroužku se žáci věnovali zpracování kovů, opravám traktorů a vleků i svařování a soustružení. Také se podíleli na výrobě nesených bran a hydraulické ruky, kde využili své znalosti s ručním zpracováním kovů, svařováním, a navíc měli možnost si zdokonalit své znalosti v hydraulice. Za zmínku určitě stojí také oprava traktoru John Deere 7800 žáka Dana Zdráhala. Dan se do opravy pustil, jak se říká, od podlahy, a za pomoci svých spolužáků zvládl opravit vývodový hřídel, vzduchovou soustavu, vedení vzduchu do kabiny, odstranit vůli v tříbodovém závěsu a další věci. Nutno dodat, že si kluci při opravě traktoru vedli velice samostatně a učitel zasahoval opravdu jen výjimečně. Na závěr traktor prošel STK v naší škole a poté si mohl Dan odvézt traktor domů, kde už nějaký týden pracuje bez dalších závad. Poslední kroužek v letošním školním roce byl pro kluky speciální tím, že se mohli seznámit se svými výrobky přímo v činnosti. Jednalo se o nesené brány za malotraktor domácí výroby a hydraulickou ruku pro nakládání dřeva, která je namontována na vleku, jenž před lety také prošel dílnou naší školy. Odvážnější žáci měli možnost si hydraulickou ruku také vyzkoušet. Pokud bude o kroužek podobný zájem, na podzim se v odpoledních hodinách opět sejdeme na dílně.

Martin Kopřiva, učitel praktického vyučování SŠTŘ

Traktoriáda Nový Bydžov

07. 05. 2022

V sobotu 7.5.2022 se konal 9. ročník Novobydžovské vyjížďky historických traktorů a domovin. Vše odstartovalo v 10 hodin. Jako první na řadu přišla výstava traktorů a veteránů všech značek a typů. Následovala spanilá jízda po městě. Poté už všichni netrpělivě čekali na zahájení soutěží. Tradičně se jednalo o tři. Jízda zručnosti, tahání válce a soutěž o nejpomalejší traktor. Naše škola se prezentovala svým kamionem autoškoly. K vidění byly i stroje, na kterých se podíleli žáci oboru Opravář zemědělských strojů. Jednalo se o nesené brány a hydraulickou ruku. Oba stroje vznikly přes zimu při kroužku opravářů.
Akce je u veřejnosti velice oblíbená, což se projevilo na počtu návštěvníků. Ovšem startovní listinu na soutěž v jízdě zručnosti by si leckdo mohl splést se seznamem žáků, kteří studují (nebo již vystudovali) náš obor Opravář zemědělských strojů. Mezi závodníky byl i učitel odborného výcviku Martin Kopřiva, který ve svých studentech a bývalých spolužácích nalezl silnou konkurenci. Své rady a tipy předával  žákům při trénování na soutěž v jízdě zručnosti pořádané naší školou. Na závěr nutno říci, že se jednalo o velmi pěknou akci, které se nesla v přátelském duchu.


Martin Kopřiva, učitel odborného výcviku SŠTŘ

Stážisté projektu Erasmus+ dělají pokroky

05. 05. 2022

Pomalu se blížíme ke konci prvního pracovního týdne a můžeme směle zkonstatovat, že všem účastníkům projektových aktivit se podařilo hladce sžít s prostředím pro práci i pro odpočinek.
Nejenom hotel Plaza, ale i další pracoviště nabízejí různorodé pracovní a poznávací aktivity. Žáci oceňují individuální přístup a možnost si všechno několikrát vyzkoušet. Možná někteří z nich litují, že se intenzivněji nevěnovali ve svém studiu anglickému jazyku či italské jazykové přípravě v čase před odjezdem, ale i tento problém se během pracovních činností daří postupně odstraňovat. Každopádně v poznámkových bločcích přibývá receptů a v telefonech fotografií a videí. Každý den je připraveno nové jídlo, nový zákusek či aktivita.
V pátek žáci využijí svoje znalosti ze školy z filetování ryb, které doplní kuchyňskou úpravou dalších živočichů, jako budou sépie či chobotnice. Další skupinu bude čekat příprava tradičních pokrmů – lasagní a přílohového chleba focaccia.
A to všechno doprovázejí zážitky z volnočasových aktivit – hry na pláži, nákupy v centru Cervie, poznávání života běžných Italů, procházky v blízkém lesoparku apod..


Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele

Interaktivní beseda na téma Energie – budoucnost lidstva

03. 05. 2022

Ve spolupráci s agenturou Porta Educa oživily 2. a 3. května výukový program žákům prvních ročníků technických oborů vyučovaných na SŠTŘ interaktivní besedy na téma Energie – budoucnost lidstva. Mladí technici a operátoři silniční dopravy, elek­tri­káři s euto­elek­tri­káři, auto­me­cha­nici a opra­váři země­děl­ských strojů se postupně během uvedených dnů setkali s odbor­ní­ky v oblasti ener­ge­ti­ky, kteří jim nastínili současný globální pohled na energii.

Žáci byli zasvěceni do eko­no­mic­kých, eko­lo­gic­kých, soci­ál­ních sou­vis­los­tí ener­ge­ti­ky. Hovořilo se o ener­ge­tic­kých zdro­jích, porovnávaly se jejich přednosti a nedostatky. Například vod­ní elek­trár­ny jsou v ČR kapa­ci­tně vyčer­pány a pokrý­va­jí asi 3 % spo­tře­by, větr­né elek­trár­ny nepatří v ČR k preferovaným zdrojům a lze je využívat pouze ome­ze­ně, foto­vol­tai­ka je pro objemnější výro­bu elektři­ny nákladná a neo­be­jde se bez dota­cí. Výky­vy dodáv­ky ener­gie z alter­na­tivních zdro­jů a odbě­ro­vé špič­ky pokrý­va­jí ply­no­vé a pře­čer­pá­va­cí elektrárny. Také tolik diskutovaná jader­ná energetika přináší obtíže například v oblasti trva­lé­ho ulo­že­ní jader­né­ho odpa­du.

Zajímavé je, že dnes 80 % vyrobené ener­gie spo­tře­bo­vá­vá jen 20 % oby­va­tel Země a prů­měr­ná den­ní spo­tře­ba elektři­ny na 1 člo­vě­ka je 50 kWh.

Mgr. Jaroslava Havlíková, předsedkyně MK přírodovědných předmětů

Preventivní vzdělávací program "NEUMÍREJ ZBYTEČNĚ"

04. 05. 2022

Dne 4. 5. 2022 proběhl na SŠTŘ Nový Bydžov pro žáky 2. SOD a 3. AN l vzdělávací pořad Neumírej zbytečně.

V první části programu si žáci  vyzkoušeli  praktický zásah při příchodu k dopravní nehodě, kde měli bez jakéhokoliv poučení školitele předvést, jak si oni představují zásah při dopravní nehodě se zraněním. Poté jejich činnost byla probrána se školitelem- v časovém realitě jejich zásahu .

V druhé časti byly se žáky  prodiskutovány problémy nehody z hlediska právního, tzn. příčiny, následky a předcházení konkrétní nehodě.

Přítomní školitelé pochválili žáky za znalosti i kreativitu při poskytování první pomoci a odbornou znalost a logiku při posuzování následků dopravní nehody.

Vladimír Žalman, vedoucí Školicího střediska řidičů a učitel autoškoly SŠTŘ

Odborné stáže Erasmus+ v Itálii úspěšně odstartovaly

02. 05. 2022

Od pondělí 2. května 2022 se celkem 10 žáků gastronomických oborů seznamuje s gastronomickým umem a kulturou Itálie v regionu Emilia-Romagna v městečku Cervia.

Zázemí pro ubytování, ale hlavně pro vzdělávání jim poskytuje hotel Plaza a další gastronomické podniky v bezprostředním okolí.

Žáci dnes začali první částí odborného kurzu přípravy cappuccina a od zítřejšího rána se již začlení podle svého zaměření (Kuchař-číšník, Cukrář, Řezník-uzenář, Technolog výroby potravin) do praktických aktivit typických pro jejich obory. Mimo to též zítra absolvují kurz přípravy čerstvých těstovin a pod dohledem zkušeného baristy budou vlastnoručně připravovat espresso, k němuž po přidání mléčné pěny vznikne typické italské cappuccino.

Příjemnou atmosféru danou blízkostí moře a slunečného počasí též podtrhují typická italská jídla, která tvoří jídelníček stážistů.

Nejenom o odborných aktivitách je a bude čtrnáctidenní pobyt. Žáci se tak již těší na úterní prohlídku rybářského přístavu s prezentací místních úlovků z moře a návštěvu muzea výroby soli v nedalekých salinách.

Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele SŠTŘ NB

Spolupráce s ENJOYMOTORS

02. 05. 2022

Spolupráce EnjoyMotorsport (dříve THmotorsport) a SŠTRNB již nějaký čas běží, tak se můžeme podívat co se za tu dobu událo. Studenti z různých tříd během zimního období kompletně zrenovovali týmový Peugeot 206 a vybavili ho novým brzdovým a palivovým systémem. Dalším vozem, který vznikl ve školních dílnách je Audi TT s motorem 1.8T, který byl také poskládán v dílnách studenty. Oba vozy absolvovaly letos první závod bez technických problémů.  Za kvalitní přípravu vozů by chtěl celý tým EnjoyMotorsport všem zúčastněným studentům poděkovat.

Tomáš Hovorka DiS., učitel odborného výcviku a odborných předmětů SŠTŘ

Maturitní zkoušky 2022

02. 05. 2022


V jarním termínu maturitních zkoušek letošního školního roku proběhnou již všechny části, k žádným úlevám letos nedochází. Proto připomínáme nejdůležitější termíny:
Didaktické testy 02. - 04. 05. 2022
Písemné práce 05. - 06. 05. 2022 (Český jazyk, Anglický/Ruský jazyk, 8:00)
Praktické zkoušky 16. - 20. 05 2022
Ústní profilové zkoušky 31. 05. - 03. 06. 2022
Všechny části maturitních zkoušek probíhají v Hlušicích.
Konkrétní termíny pro jednotlivce budou umístěny na stránkách školy v sekci "Ukončování studia".