Aktuality v měsíci: KVĚTEN 2023

Republikové kolo jízdy zručnosti

30. 05. 2023

Republikové kolo soutěže „ Jízda zručnosti 2023“ pro žáky středních škol se zemědělským zaměřením se konalo 30. května v areálu firmy NEMAK v Podbořanech. Tato akce navazovala na jednotlivá oblastní kola, ze kterých postoupilo celkem 29 závodníků. Na závodníky čekaly již známé překážky jako například průjezd slalomem, přejezd lávky, zastavení na přesnost, zacouvání do garáže, přistavení k rampě, průjezd úvozem a průjezd osmičkou. Naši školu reprezentovali vítězové oblastního kola Pavel Ždárský a Hana Jiřičková. Oba vsadili na jistotu a předvedli velmi pěkné jízdy. Pavel se bohužel dopustil tří drobných chyb, které ho odsunuly na celkově velmi pěkné 8. místo. Nervozita ovlivnila jízdu naší Hany Jiřičkové, která o pár centimetrů přistavila vlek dále od rampy a získala jednu trestnou minutu. Ani toto drobné zaváhání ji však nepřipravilo o skvělé 3. místo v kategorii dívek. Oběma našim reprezentantům gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezentaci naší školy.

Dobroslav Šmidrkal, vedoucí SPV Hlušice

Není COOP (v Česku) jako COOP (v Itálii)

30. 05. 2023

Důležitou součástí práce technologů při výrobě potravin je i pečlivý výběr komponent, ze kterých se vyrábějí. A tak na závěr stáže došlo i na podrobný průzkum místního supermarketu COOP v přístavním městečku Cervia, které je častým cílem žáků, kteří se účastní projektových aktivit programu Erasmus+.

A výsledky?

Adéla Řeřábková:

„Ohromil mne nejenom super široký výběr prakticky všech myslitelných potravin patřících k Itálii, ale i chuť výrobků. I běžná levná čokoláda se vyznačuje plnou čokoládovou chutí a překvapující jemností. To samé se dá říci o sýrech, které při rozplývání na jazyku poskytují zážitek vyplývající z použité suroviny, výrobního postupu a doby zrání. Určitě nemohu opominout všudypřítomný důraz na čerstvost nabízeného zboží a příkladnou čistotu na celé prodejní ploše."

A jak to vidí spolužák Kristián Dostál?

„Pro mne jsou unikátním zážitkem čerstvé mořské ryby, které jsou v nabídce českých obchodů spíše výjimkou. Správný mi též přijde velký důraz na propagaci prodeje výrobků přímo z regionu Emilia-Romagna, ve kterém se nacházíme. Pravdou je, že jeho rozloha dosahuje třetiny Česka a počtem obyvatel jeho poloviny. A díky svým geografickým podmínkám má z potravinářské produkce co nabídnout.

Z místních výrobků tak lze zakoupit nejenom parmské šunky, fermentované salámy, tagliatelle, balsamicové octy, ale i celou řadu místních vín. Ať už v běžné kvalitě, či v bio kvalitě.“

Itálie je každý den v každém místě velkým zážitkem. Můžeme ji tedy jen doporučit. Pro turistiku, jedinečnou gastronomii, pracovní stáže.

Adéla Řeřábková a Kristián Dostál, žáci 1. ročníku oboru Technolog výroby potravin

Traktoriáda Lipec

27. 05. 2023

Dne 27. května se v obci Lipec konal 13. ročník traktoriády. Po příjezdu účastníku se tradičně vyrazilo na spanilou jízdu, která vedla do vedlejších obcí. Poté se všichni přesunuli zpět do Lipce na místní hřiště. Diváci netrpělivě vyhlíželi terénní soutěž v nedalekém lese. Jako každý rok se zde soutěžilo v jízdě na souměrnost. Součástí akce byla také výstava veteránů, zahradní techniky a dalších strojů včetně kamionu autoškoly. Celá akce probíhala v pohodové atmosféře a na své si přišli opravdu všichni.

Martin Kopřiva, učitel praktického vyučování SŠTŘ

Účast SŠTŘ na Chovatelském dni v Roprachticích

26. 05. 2023


Dne 26. května proběhl Chovatelský den v Roprachticích, kde byla představena nejrůznější plemena skotu a dalších hospodářských zvířat. Součástí akce byla i ukázka zemědělské techniky. Žák třetího ročníku oboru Řezník - uzenář Jindřich Lukeš ze SŠTŘ Nový Bydžov se akce zúčastnil a aktivně přispěl svojí zručností při výrobě hamburgerů, steaků a dalšího občerstvení.
"Jindra si tuto akci vybral sám a požádal mě o možnost prezentovat svůj obor. Jsem rád, že si žáci uvědomují důležitost zemědělství a provázanost s dalšími odvětvími potravinářské výroby," říká Milan Novák, vedoucí učitel oboru Řezník - uzenář.


Milan Novák, vedoucí učitel oboru Řezník - uzenář

Banquet team v kuchyni SPV Chlumec nad Cidlinou

26. 05. 2023

Co to znamená, když se řekne ,,FOODSTYLE", se dozvěděli žáci oboru Kuchař - číšník Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov od opravdových profesionálů. Již podruhé nás navštívili Petr Konečný a Jakub Minařík z Banquet teamu společnosti Bidfood a spolu s nimi přijel pan Miloš Kopal, hvězda kulinářských pořadů TV, který pracuje pro společnost Nestlé Česko s.r.o. a své cenné zkušenosti sbíral v zahraničí. Proto si žáci tento seminář s ukázkou servírování pokrmů dokonale užili, spoustu nových věcí poznali a ochutnali. Pro některé žáky byl seminář inspirací na závěrečné zkoušky a jako obvykle zde panovala skvělá atmosféra, nadšení a humor - to těmto profesionálům rozhodně nechybí a dokáží je šířit kolem sebe.


Veronika Větrovská, vedoucí pedagogický pracovník SPV Chlumec nad Cidlinou

Kuchařem na stáži v Itálii

26. 05. 2023

Itálie je velmi pestrý stát. Nabízí spousty památek, přírodních krás. Na naší stáži v Milano Marittima v rámci projektu Erasmus se seznamujeme hlavně s gastronomickou částí.

I když pracujeme v hotelových kuchyních, nelze nevnímat při našich toulkách v tomto turistickém středisku všudypřítomnou vůně pizzy, piadiny, kávy, zmrzliny. V podvečer pak grilovaných ryb a masa, zeleniny a opět kávy či dalších nápojů.

Praxe na hotelu jsou pestré a zábavné. Každý den pracujeme pod vedením jiného kuchaře – specialisty na studenou kuchyni, ryby a mořské plody, porcování a úpravy masa, přípravu bufetů apod.

Jak už bylo zmíněno v přechozích článcích, oproti Česku tu uklízíme svoje pracoviště po každé dokončené činnosti. A i přesto se přibližně uprostřed směny pravidelně přibližně 15 minut věnujeme úplně kompletnímu úklidu a desinfekci celého prostoru kuchyně.

Spousty pokrmů jsme už samostatně za posledních 10 dní připravili. Zkuste si s námi tento jednoduchý recept:

Krevetové placičky

  • 200 g oloupaných a očistěných syrových krevet
  • 1 jarní cibulka, nadrobno nakrájená
  • 2 vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 25 g škrobu
  • olivový olej podle potřeby (nejméně 2 lžíce)

Krevety očistíme (dáme pozor na vyjmutí střeva). Poté je rozemeleme na jemno. Dále přidáme postupně všechny další suroviny a zamícháme. Pomocí lžičky vytvoříme oválný tvar placičky na pánvi. Placičky osmažíme do zlatova z obou stran. V našem hotelu tyto placičky podáváme v kombinaci s tagliatelle.

Přejeme dobrou chuť.

Kristián Dostál a Lukáš Zvolenský, žáci 1. ročníku Technolog výroby potravin

Technolog průzkumník v hotelu Bellettini

25. 05. 2023

Zatím každý den od začátku zahraniční stáže v rámci projektu Erasmus+ mám v hotelu Bellettini na starost bufet, kterým hostům zajišťuje pestré snídaně a večeře.

Bufet se snídaní je relativně stálý. Hosté mají na výběr 6 druhů croissantů (klasický bez náplně, s pudinkem, čokoládou, marmeládou, s medem a ve variantě pro vegany). Součástí nabídky jsou tři druhy donutů (čokoládový, vanilkový a pistáciový), malé koblížky plněné pudinkem, které vyrábějí v Česku ve firmě La Lorraine nedaleko Kladna, kde jsme byli v rámci předmětu Učební praxe na exkurzi.

Dále nabízíme sladké výrobky z plundrového a listového těsta, vafle a palačinky. Na výběr jsou i dorty, které do hotelu dodává místní cukrárna a průběžně obměňuje sortiment (dort Paradiso, dort citronový a čokoládový, dort s hruškou a lískovými oříšky). Samozřejmostí je též varianta dortu bez lepku, který mi velmi chutná a po příjezdu do Česka ho chci určitě vyrobit sama.

Dále je v bufetu slaná část, kde se nachází mini pizzy, vejce uvařená na tvrdo, slané varianty croissantů, malé bagety panini. Široký je i výběr z různých druhů dalšího pečiva, sýrů a salámů.

Samozřejmostí je nabídka ovoce (vodní meloun, žlutý meloun, jahody, kiwi, zavařené švestky) nebo jogurtů (řecký, ovocný, bílý).

V samoobslužné části bufetu je velká nabídka semínek, ořechů, různých druhů vloček, müsli a jogurtů v kelímku.

O večeřích je bufet rozdělen na 5 částí:

1) Ovoce+ zmrzlina.

2) Dezerty (každý den kuchaři (např. můj spolužák Kristián) připravují jiný sortiment).

3) Moře (chobotnice a krevety s bramborami, salát z dalších mořských plodů a filety u různých druhů ryb – mečoun, kanic, platýs).

4) Slané výrobky a zelenina (= slaná část se pravidelně obměňuje; saláty jsou stejné)

5) Teplý bar a pečivo.

Nejvíce mne překvapilo, jak hosté milují telecí plátky v tuňákové omáčce. A zajímavé je, že i když snědí velké množství sladkého jídla a vypijí velké množství vína, tak jsou velmi štíhlí – hlavně Italové, méně již Němci.

Také se mi líbí perfektní čistota ve všech prostorách hotelu, kdy se na povrchy hlavně používá teplá voda s octem.

Projektové aktivity rozšiřují moje znalosti jako budoucího technologa a jsem moc ráda, že jsem tady v Milano Marittima.

Michaela Koníčková, žákyně 1. ročníku oboru Technolog výroby potravin


Vyučování předmětu "Technologie zemědělské výroby" v terénu

24. 05. 2023

Pro svůj tříhodinový blok výuky využili studenti 1. ročníku nástavbového studia pozvání od Agro Neyrinck, malého zemědělského podniku zaměřeného na rostlinnou výrobu. Nejprve se seznámili se stručnou historií farmy, jejím zaměřením, půdními i klimatickými podmínkami. Poté si důkladně prohlédli strojový park ve 2 provozních halách v Lučicích u Chlumce nad Cidlinou. Hodnotili stav porostu slunečnice a sledovali také stav porostu soji a hrachu.

Zajímali se také o ochranu těchto rostlin před pleveli a chorobami, vysvětlili si výhody plečkování, způsob a výhody setí do čtverce a také inokulaci osiva soji, které je v českých podmínkách nutné pro využití činnosti dusíkatých bakterií. Probrali udržitelný způsob hospodaření, opatření proti erozi a na podporu biodiverzity. Ukázali si biopásy nebo ochranné pásy např. hrachu ve svažitém poli. Následoval opět přesun, tentokráte k obilninám. Tady studenti dostali netradiční úkol – nažít ručně srpem žok ječmenných klasů. Využili síly skupiny a za 15 minut bylo hotovo. Takto si „odpracovali“ informace, které obdrželi od farmáře. Klásky budou dosušeny a posléze použity na vití dožínkových věnců v Městském muzeu Loreta.

Zajímavým bodem exkurze byl střet se stádem muflonů, kteří zcela bezostyšně likvidovali právě vzešlou slunečnici. Mohli jsme pozorovat i muflona bílého, ale v této situaci bylo těžké se zvěří sympatizovat.

„Čekali jsme to horší. Nejvíce nás překvapilo, že i v malém provozu nechybí informace o současných trendech, technologiích a podmínkách dotačních programů,“ zaznělo od studentů při závěrečném poděkování. Informace nabyté takto prakticky v terénu se budou hodit příští rok jak u maturitní zkoušky, tak ve vlastní praxi.

Ing. Markéta Neyrinck Novotná, učitelka odborných předmětů


NEHODOU TO ZAČÍNÁ

22. 05. 2023

     To, co z počátku vypadalo jako hra, se rázem změnilo v otevřený děj. Žáci prvního a druhého ročníku si zahráli hlavní role v podobě účastníků dopravní nehody.

    V pondělí 22. května proběhl velmi zajímavý a přínosný odborný seminář na téma dopravních nehod. Obsahem semináře byla modelová situace dopravní nehody, její vyhodnocení, doporučení a praktické návody pro život.

Někteří žáci byli použiti jako figuranti, kteří byli přímými účastníky dopravní nehody a nesli na sobě různá zranění. Zbylá část žáků se dostavila zcela přirozeně na místo dopravní nehody a měla za úkol provést vše, co je s takovou událostí spojeno.

      Po modelové situaci následovalo tzv. vyhodnocení profesionálním záchranářem pražské záchranné služby.

Bylo velice příjemné vyslechnout kladné hodnocení žáků. Žáci provedli téměř všechny podstatné úkony, které ukládá zákon o silničním provozu. Upozornili účastníky silničního provozu na místo dopravní nehody, použili reflexní prvky, poskytli první pomoc, na místo přivolali RZ, komunikovali s operátorem na tel. čísle 155 a dokonce byli schopni řídit nic nedělající přítomné.

      Po úvodní modelové situaci následovala druhá část semináře. Tato část "BESIPU" byla orientována na dílčí úkony účastníků a jejich činnost po dopravní nehodě. Žáci měli zjistit příčiny dopravní nehody, způsobené škody na zdraví a majetku zúčastněných, zaznamenat a načrtnout postavení vozidel a pokusit se určit viníka. Zároveň měli k dispozici znalecký posudek založený na reálných informacích. Znalecký posudek umocnil fakt si uvědomit, co vše se při šetření dopravních nehod posuzuje a jaký následek hrozí, pokud se neřídíme zákonnou úpravou. Například neposkytnutím první pomoci. Profesionální lektor BESIP zároveň vyzdvihl některé klíčové prvky, které mohou být rozhodující při určování viníka a poškozeného.

     Závěrem bych chtěl poděkovat všem zúčastněným žákům za jejich aktivní přístup a pochválit je za znalosti při poskytování první pomoci. Velký obdiv patří některým jednotlivcům, kteří se dobře orientovali v pravidlech silničního provozu.

Bc. Lukáš Dudek, učitel všeobecně vzdělávacích předmětů

Svařovací zkoušky Co2

22. 05. 2023

Pod dozorem zkušebního komisaře Ing. Jaroslava Doležala úspěšně zakončili žáci oboru Automechanik základní kurz svařování  Co2.
Zvládli teoretickou část, která se skládala ze dvou testů - test z BOZP a technologie.
V praktické části pak zavařili předepsané vzorky spojů.
Žáci byli rozděleni do dvou skupin, z nichž jedna psala test a druhá svařovala zkušební vzorky.
Opět se potvrdil fakt,  že pro většinu žáků to byla první větší zkouška, ale i přes značnou nervozitu se podařilo vše zvládnout. Teď už budou jen čekat na vystavení průkazu a diplomu českou svářecí společností DOM-ZO 13. Třešničkou na dortu pak pro všechny bude slavnostní předání.


Pavel Novák, vedoucí pedagogický pracovník SPV Nový Bydžov

Speciality na gril

20. 05. 2023

Řeznická prodejna SŠTŘ Nový Bydžov opět nabízí speciality na gril. Například nakládanou krkovici v gyros koření, grilovací klobásky klasik nebo s pikantní příchutí, maso na burgery a špekáčky. Samozřejmostí je i široká nabídka klobás, tlačenky, sekané, paštik a mnoho dalších řeznických výrobků. Prodejna SŠTŘ se nachází v Chlumci nad Cidlinou v Nádražní ulici. Těšíme se na Vaši návštěvu nebo objednávky na tel. 601 091 022.

Milan Novák, vedoucí učitel oboru Řezník - uzenář

Buongiorno Italia!

19. 05. 2023

S těmito slovy se přenesli do prosluněného italského rána 4 žáci oboru Technolog výroby potravin při svém příjezdu do Itálie ve čtvrtek 18. května 2023.

Plni očekávání, jaké projektové aktivity je v rámci programu Erasmus+ budou čekat. Příjezd do místa konání v Milano Marittima byl zkomplikován uzavřenými cestami kvůli záplavám a sesuvům půdy. Nakonec se podařilo a po ubytování už následovalo seznámení s budoucími pracovišti.

Kristián Dostál a Michaela Koníčková vykonávají praxi v hotelu Bellenttini, Lukáš Zvolenský a Adéla Řeřábková v hotelu Kent. Oba hotely jsou čtyřhvězdičkové a mají hojnou mezinárodní klientelu, pro kterou zaměstnanci připravují speciality italské a světové kuchyně.

Naši žáci pracují ve směnách podle aktuálního množství práce – nejčastěji od 8 hodin ráno. Buď odpracují 6 hodin a vrací se na ubytování k odpočinku a zábavě, nebo končí okolo 12. hodiny a pak pracují i v podvečer.

A jak popisuje své aktivity Lukáš?

„Dneska jsem se na začátku věnoval přípravě zeleniny. Potom nám kuchař vysvětlil přípravu jídel na večerní menu, což bude mimo jiné filet ze zubatce, rybí polévka, pečené kuře, nebo filety z telecího masa s tuňákovou omáčkou.“

A dosavadní Lukášovy dojmy? „Super, super, super - kuchař, co nás má na starosti, tak umí hodně naučit a vše jde bez problémů a práce mne vyloženě baví!“

Se změnou deštivého počasí přijdou i další praktické poznatky. Jako dnes na úvod podrobné seznámení s technologií výroby zmrzliny spojené s ochutnávkou.

Mgr. Jiří Zahradník, vedoucí výpravy

Exkurze vazební věznice Hradec Králové

17. 05. 2023

Naši žáci dne 17. 5. 2023 navštívili objekt Vazební věznice v Hradci Králové. Tento objekt vazební věznice a krajského soudu  byl vystavěn v roce 1935 a do současné doby slouží ke stejnému účelu. V hradecké vazební věznici je část výkonu vazby realizována tzv. pevnou vazbou klasického typu s uzavřenými celami a je zde rovněž oddělení se zmírněným režimem.

Žáci nejprve absolvovali vstupní kontrolu a poté proběhla v kulturní místnosti  prezentace o chodu věznice.  Žáci byli  informováni o vlastním chodu věznice,  podmínkách výkonu trestu a činnosti vězeňské služby.  Žáci vedli na toto téma diskuzi s instruktorem vazební věznice.

Po této prezentaci žáci navštívili vlastní vnitřní prostory Vazební věznice Hradec Králové, kde viděli cely pro výkon pevné vazby klasického typu a dále měli možnost sledovat provoz v oddělení se zmírněným režimem, kde jsou obviněné ženy.

Mgr. Luboš Žilka, sociální pracovník SŠTŘ


Květinkování v Klubíčku

16. 05. 2023

  Když květen, tak květy - tímto jsme se řídili  v Klubíčku tento měsíc. Igelitový sáček,  houbička na nádobí a barvičky. To bylo vše, co jsme potřebovali. Někdo si vybral houbičku - vložit do sáčku,  uzavřít, obrátit, natřít barvou a tisknou jako na poště. Někdo zkusil druhou možnost. Nafouknout sáček, uzavřít, jeden růžek natřít barvou a rovněž tisknout a tisknout. Bylo potřeba si to vyzkoušet na "nečisto", ale za chviličku už to měli všichni v ruce a dařilo se. Bylo to opět fajn a nechyběla ani legrace. Výsledky jsou jako od Maneta.

Dana Žďárská, vychovatelka DM


Automobileum 2023 - celostátní dopravní soutěž

15. - 16. 05. 2023

Ve dnech 15. – 16. května 2023 se náš žák 3. ročníku oboru Mechanik opravář motorových vozidel Petr Končický zúčastnil celorepublikové dopravní soutěže Automobileum v Hradci Králové. Soutěžil v  družstvu Královéhradeckého kraje, které bylo složené ze třech žáků z pořádající SOŠ a SOU Hradec Králové a našeho reprezentanta ze SŠTŘ Nový Bydžov.

Pořadatelem byla SOŠ a SOU Hradec Králové, zúčastnilo se celkem 40  soutěžících z 10 krajů České republiky. Celou akci podpořil  Královéhradecký kraj, C.S. Cargo, CDS Náchod, Dopravní podnik města Hradce Králové, firma René Hradec Králové a  Škoda Auto, která zapůjčila do soutěže své nejnovější automobily (Enyag, Karoq, Kodiaq, Octavia, Rapid, Scala).

Znalosti soutěžících byly testovány v rovině praktické i teoretické, pořadatelé připravili pro každé soutěžní družstvo 10 úkolů: test, poznávací soutěž, výměna kol, nízká rychlost – tlačení, kluzná plocha, nákladní automobil, průjezd zatáčkou, podélné parkování a koloběžky. Disciplíny by nebyly snadné ani pro pokročilého řidiče. Žáci museli dokázat své řidičské umění na polygonu s-drive při ovládání nákladního automobilu ve slalomu popředu i pozadu, ovládání osobního automobilu na kluzné ploše, soutěž prověřila i týmovou spolupráci při tlačení vozidla nebo při výměně kol.

Družstvo Královéhradeckého kraje obsadilo v konečném pořadí všech disciplín 4. místo.  Blahopřeji Petru Končickému i celému družstvu Královéhradeckého kraje k bramborové medaili.

Mgr. Petr Motyčka, zástupce ředitele školy SŠTŘ NB

Projektové vyučování

11. - 12. 05. 2023

Ve dnech 11. a 12. 5. měli žáci 1. C projektové vyučování v rámci technologie cukrářských výrob a odborného kreslení, které bylo věnované ročníkové práci - přípravě dortu s tématem Den matek. Cílem žáků byla samostatná příprava a realizace dortu. Nejprve začali nákresem, poté přípravou dortových korpusů, dále konzistenčním a chuťovým vyladěním krémů. Také si někteří poprvé připravili čokoládové ganáže, které ještě v běžné výuce odborného výcviku nepřipravovali, nebo si vymodelovali postavičku. Při tvorbě dortu museli žáci ukázat více zručnosti, například při rozkrojování korpusů nebo jejich promazávání. Nejtěžším oříškem bylo finální vrchní zdobení dortů, které dalo žákům pořádně zabrat. Byla nutná větší trpělivost a preciznost.

Žáci získali nové cenné zkušenosti a viděli, jaká mohou nastat rizika při přípravě dortu, dále jak je možné opravit jeho nedokonalosti, aby výsledek stál za to. Největší odměnou jejich práce byla pochvala a poděkování od jejich matek.

Ing. Slávka Formánková, učitelka odborných předmětů oboru Cukrář

V REGIONÁLNÍM KOLE JÍZDY ZRUČNOSTI S TRAKTOREM A S PŘÍVĚSEM - ZVÍTĚZILI V HLUŠICÍCH PAVEL ŽĎÁRSKÝ A HANA JIŘIČKOVÁ

18. 05. 2023

Již tradičně se v útulném areálu školního autocvičiště v Hlušicích 18. května 2023 konal 22. ročník Regionálního kola jízdy zručnosti s traktorem a s vlekem. Akci pořádala SŠTŘ Nový Bydžov pod záštitou Zemědělského svazu České republiky Praha. Hlušice se staly tradičním pořadatelem regionálního kola Královéhradeckého a Pardubického kraje. Soutěž zahájil ředitel SŠTŘ Nový Bydžov Vladimír Blažej a zástupce Zemědělského svazu Praha Vladimír Pícha. V letošním roce se soutěže zúčastnilo 27 chlapců a 4 dívky z 8 škol se sídly - Chrudim, Chvaletice, Vysoké Mýto, Králíky, Kostelec nad Orlicí, Hořice, Nymburk a samozřejmě domácí SŠTŘ Nový Bydžov. Chlapci soutěžili o tři postupová místa do národního kola, dívky o jedno místo. V letošním ročníku se znovu soutěžilo na dvou tratích. Na té první se jezdilo s traktorem ZETOR 7711 a na druhé trati s traktorem značky FENDT, který na soutěž zapůjčil smluvní partner školy firma AGROMEX Cerekvice nad Bystřicí. Tento traktor všem soutěžícím velmi fundovaně představil a na soutěžní trati doprovodil zástupce firmy pan Milan Hatle. Každá trať se hodnotila zvlášť, do národního kola se postupovalo pouze z jízdy s traktorem ZETOR.
S traktorem značky ZETOR zvítězil Pavel Žďárský z pořádající SŠTŘ Nový Bydžov. Druhé místo obsadil Dan Zdráhal, třetí Jiří Tomáš, oba také ze SŠTŘ Nový Bydžov. Jelikož do národního kola v Podbořanech, které bude konat 30. května 2023, může postoupit pouze jeden žák z každé školy, vítěze Pavla Žďárského doplnil 4. žák v pořadí Leoš Rabas ze SŠT Vysoké Mýto a 6. Ondřej Zverec ze SOU opravárenského Králíky. V dívkách zvítězila a tímto do národního kola postoupila žákyně Hana Jiřičková z pořádající SŠTŘ Nový Bydžov před Michaelou Biemannovou ze Zemědělské akademie a gymnázia Hořice, 3. skončila Simona Šulcová ze SŠZ a VOŠ Chrudim, 4. pak Gabriela Řeháková ze SŠRŘ Jaroměř.   
S traktorem značky FENDT v chlapcích zvítězil Dominik Poskočil ze SOUz Chvaletice, 2. skončil Josef Poslušný SZeŠ a SOU Kostelec nad Orlicí a 3. Martin Dvořák ze SOUz Chvaletice. V dívkách zvítězila Simona Šulcová ze SŠZ a VOŠ Chrudim, 2. skončila Michaela Biemannová ze Zemědělské akademie a gymnázia Hořice a 3. Gabriela Řeháková ze SŠRŘ Jaroměř.
Bezproblémový chod obou soutěží zajistili hlavní rozhodčí - učitelé odborného výcviku oboru Opravář zemědělských strojů Martin Kopřiva a Ondřej Zelinka, na trati s jízdou traktorem FENDT přímo zástupce firmy AGROMEX Cerekvice pan Milan Hátle, kterému zdatně asistoval Pavel Vašák, nejmladší učitel odborného výcviku oboru Opravář zemědělských strojů.
Poháry, medaile a ceny předával zástupce Zemědělského svazu Praha Vladimír Pícha, paní Horníková z krajské pobočky Zemědělského svazu Hradec Králové, paní Zmátlíková z Volanické zemědělské Volanice a zástupce společnosti AGROMEX Cerekvice Milan Hátle, dále pak domácí tým pedagogů - pořadatelů Martin Kopřiva, Vladimír Pavelka a Dobroslav Šmidrkal a paní Tobiášková a zástupce firmy Jiří Tobiášek - Praskačka.
Ceny do soutěže věnovaly Zemědělský svaz České republiky Praha, krajská pobočka Zemědělského svazu ČR Hradec Králové, Volanická zemědělská Volanice, AGRO Slatiny, ZD Kratonohy, Lovčická zemědělská Lovčice, ZAS Mžany, Rovina Písek, společnosti ZETEPA Pavlíček, FARMET Česká Skalice, SECO INDUSTRIAL Jičín, AGROMEX Cerekvice nad Bystřicí a firma Jiří Tobiášek – prodej náhradních dílů pro zemědělskou techniku Praskačka.


Dobroslav Šmidrkal, vedoucí SPV Hlušice

Školní kolo jízdy zručnosti - Traktor s vlekem

11. a 15. 05. 2023

V areálu školního autocvičiště v Hlušicích proběhlo ve dnech 11. 5. 2023 a 15. 5. 2023 školní kolo jízdy zručnosti traktoru s vlekem pro žáky dvou tříd třetích ročníků oboru Opravář zemědělských strojů. Školního kola se zúčastnilo celkem 12 žáků. Z každé třídy postoupili tři nejlepší, kteří si mezi sebou vybojují místo do krajského kola jízdy zručnosti v Hlušicích, kam postupují pouze čtyři žáci. Mezi nejlepší žáky se řadí Jiří Tomáš, Dan Zdráhal, Tomáš Dohnal, Martin Hrubý, Daniel Novotný a Michal Egrt. Všichni žáci předvedli úžasné výkony i přes nepříznivé počasí a ztížené podmínky. Školní kolo proběhlo pod vedením učitelů odborného výcviku Ondřeje Zelinky a Martina Kopřivy.

Ondřej Zelinka, učitel praktického vyučování SŠTŘ

Traktoriáda Nový Bydžov

13. 05. 2023

V sobotu 13. 5. 2023 se konal 10. ročník Novobydžovské vyjížďky historických traktorů a domovin. Vše odstartovalo v 10 hodin. Jako první na řadu přišla výstava traktorů a veteránů všech značek a typů. Následovala spanilá jízda po městě. Poté už všichni netrpělivě čekali na zahájení soutěží. Tradičně se jednalo o tři soutěže. Jízda zručnosti, tahání válce a soutěž o nejpomalejší traktor. Naše škola se prezentovala svým kamionem autoškoly. K vidění byly i stroje, na kterých se podíleli žáci oboru Opravář zemědělských strojů. Svou premiéru si zde odbyl lesní naviják, který přes zimu vznikl v dílnách odborného výcviku v rámci kroužku pro žáky ubytované na internátu.

Martin Kopřiva, učitel praktického vyučování SŠTŘ

Žáci Interní akademie a pedagogové absolvovali vzdělávací projekt EDUbus


05. 05. 2023

Dopolední program projektu byl věnován nadějným žákům školy, pro které byly realizovány 3 vybrané vzdělávací programy:
1) Virtuální a a rozšířená realita (spojují digitální fyzický svět) - technologie rozšiřující možnosti našich zařízení, jako je vyhledávání informací a vzdělávání s využitím brýlí CLASS VR.
2) Vodíkový článek (sestrojení el. obvodu vodíkovým článkem) - praktická možnost sestavení a proměření veličin elektrického obvodu společně s vodíkovým článkem, kde vstupní surovinou je destilovaná voda.
3) Micro:bit (programování mikropočítačů) - s využitím tabletu  a micro:bitů se naprogramují jednoduché aktivity, které lze využít na další programovací platformy.
Odpolední program byl koncipován pro rozšíření technických možností odborných učitelů a realizaci do výukové činnosti. Bylo nám představeno mnoho vzdělávacích portálů s využitím moderních výukových pomůcek (virtuální a rozšířená realita do školního prostředí, ovládání a pořizování fotografií z dronů, malá obráběcí zařízení na dřevo).
Cílem semináře bylo přiblížit a vyzkoušet praktickou formou ukázky nové technologie. Jednotlivé aktivity probíhaly uvnitř pojízdné polytechnické laboratoře s moderním materiálním a softwarovým vybavením. Každý učitel si našel svou oblast, ve které dále rozvíjel svou kreativní myšlenku s transformací těchto výukových činností do výukové oblasti.


Mgr. Petr Motyčka, zástupce ředitele


Devro Jilemnice – dopoledne nejenom o kolagenních obalech

05. 05. 2023

Plni očekávání vstupovali žáci oboru Řezník-uzenář, Technolog výroby potravin a Kuchař-číšník v pátek 5. května 2023 do prezentačních prostor nadnárodní firmy Devro v Jilemnici, se kterou naše škola již delší čas rozvíjí spolupráci.

Na úvod milé přivítání od paní Lucie Šachlové, krátké představení historie a současnosti firmy, seznámení s bezpečnostními opatřeními a zevrubná prohlídka testovacího centra firmy pod vedením Ing. Miroslava Pastora.

„Poznali jsme, že výroba kolagenních obalů je velmi náročná. Vždy mne fascinuje, když se ze suroviny, která by se jen těžko využila, v tomto případě štípaná hovězí klihovka, stane prvotřídní, světově používaný výrobek.

Překvapilo mne též technické zázemí, které zajišťuje nejenom stálost kvality kolagenních obalů, ale i inovaci a vývoj nových obalů. Důležitou úlohu také plní při testování výrobků podle požadavků zákazníků z celého světa.

Firma Devro je pro naše řezníky, ale i pro absolventy technických oborů ideálním zaměstnavatelem,“ zhodnotil odbornou exkurzi vedoucí učitel odborného výcviku oboru Řezník-uzenář pan Milan Novák.

Celkový dopolední zážitek byl doplněn komentovanou virtuální prohlídkou závodu. A aby to nebylo vše, výrobky jsme mohli posoudit i senzoricky v závěrečné části formou ochutnávky párků, klobás, rolád či salámů vyrobených podle klasických i moderních receptur.

Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele

Seminář "Enyaq - cesta elektromobility"

05. 05. 2023

Ve spolupráci s firmou AVM Technology jsme uspořádali odborný seminář pro žáky oboru Autoelektrikář na téma elektromobility.
Seminář vedl žák třetího ročníku oboru Autoelektrikář David Bartoníček, který svoje spolužáky zasvětil do tajů elektromobility. David se velmi zajímavým způsobem podělil o svoje zkušenosti a poznatky, které načerpal na praxi ve firmě AVM Technology při testování vozidla ŠKODA ENYAG. Spolužáci se tak dozvěděli podrobnosti o jízdních vlastnostech elektromobilu, nabíjení elektromobilu a ekonomice provozu, ovládání info taimentu a uživatelského prostředí a v neposlední řadě také o asistenčních systémech testovaného ENYAQU. Doplňující informace a zvídavé dotazy našich žáků pak zodpovídali zástupci firmy Martin Kopecký a Marcel Sítník, kterým děkujeme za zajímavé dopoledne a těšíme se na další vzájemnou spolupráci.


Aleš Novák, zástupce ředitele

Interní akademie  SŠTŘ Nový Bydžov

04. 05. 2023

Střední škola technická a řemeslná v Novém Bydžově je velmi početná instituce, která zahrnuje i široký „sortiment“ nabízených oborů. S tím souvisí vysoký počet žáků, kteří se mají jednoho dne stát odborníky minimálně s výučním listem. Samozřejmě, že se tu scházejí nejrůznější studenti – pilní, šikovní, se zájmem o obor, nebo také ne zcela tak zaujatí. Pro efektivnější práci a podporu žáků se škola rozhodla o vytvoření tzv. Interní akademie. Jaký je její konkrétní smysl a využití nám prozradil Mgr. Vladimír Blažej, ředitel školy.

Jaký je smysl vzniku Interní akademie Střední školy technické a řemeslné?
"Mám pocit, že velká pozornost, přičemž nepolemizuji o její jisté smysluplnosti, je věnována v poslední době žákům s výchovnými i vzdělávacími problémy. Finanční prostředky, které jdou tímto směrem, jsou někdy ohromující a jejich efekt zatím není zcela dán. Druhý pól vzdělávání a výchovy je zatím prezentován spíše nesměle a řekněme méně systematicky, budu trochu kousavý, je to o vyšší erudici těch, kteří se talentovaným žákům věnují. Proto jsme v managementu školy zvolili tento projekt, který jsme nazvali Interní akademií SŠTŘ. Je určen pro žáky školy, kteří vykazují ve vzdělávání a ve své odbornosti nejen předpoklady, ale i výsledky a jsou zejména sociálně adaptabilní pro nadstandardní prvky péče o jejich odborný růst".

Pro koho je Interní akademie určena?
"Jak už jsem sdělil, je určena pro žáky s odbornými a sociálními předpoklady pro další růst. Naši pedagogové sledují jednotlivé studenty, hodnotí jejich prospěch, úroveň v praktickém vyučování a pak vybírají a navrhují. Ve finále se k těmto návrhům vyjadřují vedoucí učitel daného oboru, třídní učitel a konečné slovo má management školy. Výsledkem je seznam žáků, který je vždy dán od 1. pololetí příslušného školního roku a který platí pro následujících 12 měsíců. Samozřejmě v průběhu tohoto období může být žák vyřazen, pokud neplní daná kritéria, nicméně také může být i zařazen na základě návrhu, pokud projeví snahu a kapacitu tato kritéria plnit. Na počátku tohoto období, tedy v únoru školního roku, obdrží zařazený žák certifikát o tom, že se stává příslušníkem naší Interní akademie. Tento certifikát platí, jak už bylo řečeno, nejdéle po dobu 12 měsíců".

Jak je možné stát se členem Interní akademie?
"Je to o prospěchu v daném prvním pololetí, je to o výsledcích v praktickém vyučování, je to samozřejmě i o docházce, chování a celkovém sociálním statutu žáka, jeho zájmu, zodpovědnosti, to je mimochodem velmi ceněný faktor pro zaměstnavatele, a zájmu o obor. Jak už jsem sdělil, je určena pro žáky s odbornými a sociálními předpoklady pro další růst. V letošním školním roce bylo zařazeno po 1. pololetí do Interní akademie SŠTŘ celkem 105 žáků, což je zhruba 21% aktuálního počtu žáků školy. Tito žáci obdrželi zmíněný certifikát, který je opravňuje čerpat výhody, které jsou dány interním statutem školy".

Jaké jsou výhody pro členy Interní akademie?
"Postupně, jsou to nadstandardní smluvní pracoviště pro výkon praktického vyučování, dále účast ve speciálních odborných kurzech pořádané špičkovými pracovišti a odborníky, například akademie GROSSETO či YOUNG CHEF či distribuční maturita ČEZ. Dále je to možnost být členem výpravy v programu ERASMUS a samozřejmě nadstandardní individuální příprava například na soutěže odborných dovedností. Jakýmsi patronem nad Interní akademií SŠTŘ je Nadační fond školy, který žákům poskytuje stipendia v případě splnění nadstandardního úkolu či získání umístění v soutěžích a přehlídkách, hradí jim příslušné procento příslušných poplatků v odborných kurzech, přispívá jim například na získání oprávnění v oblasti svářečské školy, autoškoly či školicího střediska řidičů. Ti špičkoví studenti naší školy se zúčastňují i naprostých TOP akcí, letos to byla například účast našeho žáka na RALLY Dakar nebo v soutěži PROSTŘENO pořádané televizí PRIMA. Objevují se první vlaštovky v podobě získání některých špičkových pomůcek, zařízení či nářadí, dalšími akcemi byly například příjezd projektu EDU BUS s ukázkami moderních technologií, stipendia společnosti STROM či COLAS, účast v projektu IQ LANDIA či nabídky studia například na Dopravní fakultě Univerzity Pardubice. Nabídky pro členy Interní akademie budeme určitě dále rozšiřovat, abychom zvedli motivační práh našich žáků a věřím, že takto to bude chápat i naprostá většina našich pedagogů".  

Mgr. Petra Hrnčířová, zástupkyně ředitele

PREMIÉRA výjezdu našich žáků do vědecko – zábavního centra IQLANDIA, IQPLANETÁRIUM v Liberci

04. 05. 2023

Komise matematických a přírodovědných předmětů v zastoupení předsedy Ing. Vladimíra Suchánka, Ph.D., připravila výjezd žáků do čtyřpatrového vědecko – zábavního centra v Liberci.

Žáci 1., 2., a 3. ročníků maturitních oborů a žáci 2. ročníků technicky laděných oborů s výučním listem, kteří jsou zařazeni do Interní akademie školy, poznávali vědu „hravou formou“.

Po důsledném zpracování zadaných pracovních listů měli zúčastnění možnost vyzkoušet si „na vlastní kůži“ libovolné expozice dle vlastního zájmu (MatematikUm, Člověk, Smysly, Živly, Kosmo, GEO, Vodní svět, GEOlab, Voda v domě, Překonané vynálezy).

V prostorách IQPLANETÁRIA byl připraven „živák“ – moderovaný pořad s názvem Vesmírné horizonty.

Zde jsou slova učitele Bc. Lukáše Dudka, který byl dozorem na dané exkurzi:

Po úvodním uvítání naší skupiny v IQLandii bylo úsměvné sledovat naše žáky v pozitivním slova smyslu. Doslova se po komplexu rozletěli a začali pracovat jako pilné včeličky. Bylo evidentní, že rozličnost jednotlivých expozic si našla své obdivovatele a badatele zároveň. Vrcholným okamžikem byl čas strávený v IQPlanetáriu. Moderátor naše studenty hned v úvodu vybídl ke spolupráci. Dočkal se kladné reakce. Žáci nás příjemně překvapili svými znalostmi, kdy se aktivně zapojovali po dobu celé přednášky. Proletěli jsme se naší sluneční soustavou, přiblížili se známým i teprve nedávno objeveným planetám a dokonce našemu „Matějovi“ jsme rezervovali let na planetu Mars. Žák Matěj Lánský pomohl prakticky. Názorně předvedl rozpínání vesmíru a jeho časoprostoru. Výsledkem vzájemné spolupráce byl závěrečný potlesk a odměna v podobě bonbónů. Postřehl jsem, že někteří se odměnili poctivě, aby doplnili vynaloženou energii.

Ing. Vladimír Suchánek, Ph.D., a Bc. Lukáš Dudek – učitelé všeobecně vzdělávacích předmětů SŠTŘ NB

Exkurze FARMET Česká Skalice

03. 05. 2023

Dne 3. 5. 2023 se žáci oboru Opravář zemědělských strojů tříd 3. ZD a 1. PT zúčastnili exkurze ve společnosti FARMET Česká Skalice. Nejprve byli seznámeni s historií společnosti FARMET a dále jim byl představen nejen široký sortiment techniky, ale především moderní a vysoce automatizovaný výrobní závod. Žáci si prohlédli svařovnu, lisovnu, lakovnu a následně montážní linku, kde se kompletovaly zemědělské stroje na přípravu a zpracování půdy. Dále byli seznámeni s výrobou strojů na lisování olejů z olejnatých semen a extrudérů na výrobu granulí. Na závěr žáci ještě viděli systém expedice hotových strojů.


Ing. Pavelka Vladimír, učitel odborných předmětů

Výuka v terénu – obalovna COLAS CZ, a.s. v Bašnicích

02. 05. 2023

Žáci 3. ročníku oboru „Mechanik opravář motorových vozidel“ zavítali v rámci předmětu Stavební technologie na výuku do terénu, do prostor obalovny v Bašnicích.

Tato akce navazuje na úspěšnou spolupráci se společností COLAS CZ, a.s.

Kromě žáků SŠTŘ NB se výuky účastnili i studenti (3. a 4. ročníku) Univerzity Pardubice Dopravní fakulty Jana Pernera Katedry dopravního stavitelství.

Výuka v terénu obsahovala odborný výklad pana Pavla Litery (Vedoucí provozu obaloven). Při úvodním výkladu byla představena společnost, vjem do moderních asfaltových směsí a velký důraz byl kladen na technologii výroby asfaltových směsí.

Následovala podrobná prohlídka všech částí obalovny – skládka kameniva, zásobníky živice, sila, dávkovače kameniva, dopravníky, věž se sušičkou a mísícím bubnem, hořákem a v neposlední řadě prohlídka velína, odkud je obalovna řízena.

Vše probíhalo za plného provozu, tzn. žáci pozorovali celý proces výroby, který byl zakončen sypáním hotové směsi na korby nákladních automobilů.

Na pana Literu navázal Ing. Milan Lovrič (manažer laboratoří a kvality), který demonstroval zkoušky kameniv, asfaltů a asfaltových směsí v místní laboratoři.

Bc. Jana Kandusová (HR oddělení, koordinátor vztahů se školami) byla nedílnou součástí celé akce.

SŠTŘ NB děkuje zástupcům ze společnosti Colas a těší se na další spolupráci.

Ing. Vladimír Suchánek, Ph.D., učitel všeobecně vzdělávacích předmětů SŠTŘ NB


Soutěž ve výrobě sekané

02. 05. 2023

Žáci 3. ročníku oboru Řezník - uzenář byli postaveni před nelehký úkol. Vyrobit vlastní sekanou, která nejvíce zaujme porotu. K vidění tak byl široký sortiment sekaných se slaninou, mrkví, vajíčky, majoránkou či dalšími ingrediencemi.  Hodnotila se samozřejmě chuť, vzhled, nákroj, originalita, náročnost receptury, čistota pracoviště, rychlost výroby a další. První místo obsadil přesvědčivě Vladimír Bezděk před Jindřichem Lukešem a Adamem Baliharem. Sekaná pečeně je našimi zákazníky velmi oblíbená a v řeznické prodejně v Chlumci nad Cidlinou je k dostání ve dnech úterý až pátek od 7,30 do 13,30. Vítězi gratulujeme!

Milan Novák, vedoucí učitel oboru Řezník - uzenář