Nabídka řeznických, cukrářských a gastronomických produktů SŠTŘ Nový Bydžov (29. 11. - 03. 12. 2021)
- V řeznickém úseku opět nabízíme zabijačkové pochoutky (tlačenku, jaternice, prejty, zabíjačkovou polévku) vyráběné tradičním způsobem našimi žáky přímo v zázemí SŠTŘ.
- Cukrářský úsek vyrábí vánoční cukroví, které se bude distribuovat zákazníkům v předvánočním období.
- V gastro úseku je možnost zajistit obložené mísy, saláty, kanapky a kuřecí stripsy.
Basketbalový turnaj
03. 11. 2021
Dne 3. 11. 2021 se žáci Střední školy technické a řemeslné zúčastnili turnaje v basketbale pořádané AŠSK. Do okresního kola, které probíhalo ve sportovní hale Třebeš, byly přihlášeny školy SŠTŘ Nový Bydžov, Gymnázium Boženy Němcové HK a SION Hradec Králové. První utkání jsme sehráli se školou SION s výsledkem 5:21. Druhé utkání, s celkovým vítězem a postupujícím do dalšího kola, skončilo také v náš neprospěch 13:38. Celá akce se nesla v klidné a přátelské atmosféře. Během konání turnaje byly dodrženy hygienicko-epidemické podmínky.
Bc. David Hamák, učitel TV SŠTŘ NB
ŠKODA ENYAQ, tak se jmenuje nové výukové vozidlo pro žáky SŠTŘ
26. 10. 2021
"Výukové vozidlo ŠKODA ENYAQ je dalším krokem ke zkvalitnění výuky technických oborů v SŠTŘ Nový Bydžov, zejména v oblasti elektromobility a asistenčních systémů," uvedl vedoucí učitel automobilních oborů Aleš Novák.
Aleš Novák, vedoucí učitel odborného výcviku, učitel odborných předmětů SŠTŘ NB
Kurz se zaměřením 3D dorty proběhl v chlumeckém středisku
26. 11. 2021
"Ze své práce měli všichni žáci velkou radost a já ze své pozice hodnotím tento kurz velice kladně", zhodnotila tuto vzdělávací aktivitu učitelka OV Blanka Kubíková.
Kouzlení s perníkem 2021 v SŠGS Nová Paka
16. 11. 2021
Tým žákyň oboru Cukrář Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov se zúčastnil pod vedením učitelky odborného výcviku Michaely Vejvodové se zúčastnil soutěže odborných dovedností "Kouzlení s perníkem 2021, kterou po roční odmlce pořádala Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace.
SŠTŘ vyslala do tohoto klání vždy po jedné reprezentantce z každého ročníku, dívky se zúčastnily zdobení perníčků podle stanovených témat "Vánoční čas" a "Roční období". Nejlépe si vedla zástupkyně 2. ročníku Jana Sehnoutková, která získala první místo, Kristýna Rochlová a Sára Šubrtová obsadily shodně třetí příčku.
Součástí bylo i téma "Kniha - zdroj poznání", za tento exponát obdržela Jana Sehnoutková medaili za kreativitu.
Mgr. Vladimír Blažej, ředitel SŠTŘ Nový Bydžov
Upeč třeba chleba
16. 11. 2021
Řeklo by se jednoduchá věc - upéct chleba. Jak se přesvědčili žáci maturitního oboru Technolog výroby potravin v úterý 16. listopadu 2021, zase tak jednoduchá věc to není a cesta k chutnému výrobku vyžaduje spoustu znalostí.
Před žáky byl zdánlivě jednoduchý úkol. S pomocí žitné mouky, pšeničné mouky, sušeného kvásku, kvasnic, soli a vody vyrobit vzorky pšeničnožitného chleba, senzoricky je zhodnotit a popsat eventuální vady výrobků.
Po rozboru učebnicových receptur jsme nakonec využili receptury navržené kolegyní Ing. Slávkou Formánkovou, která žákům též podrobně osvětlila technologii zpracování těsta, chování jednotlivých složek v něm, proces kynutí a změny, které nastávají při pečení.
Drobné technické obtíže s nastavením podmínek pečení byly během druhého pokusného pečení odstraněny a se žáky jsme se už těšili na posuzování výrobků. Na základě tohoto došlo k drobné úpravě receptury z hlediska množství soli a změnám teplot pečení. Každopádně výsledek motivoval některé zúčastněné k tomu vyzkoušet si pečení chleba v domácích podmínkách.
V rámci dne, ve kterém žáci aplikovali svoje teoretické poznatky do praxe, jsme ještě zvládli upéct domácí housky. Ty opět prošly senzorickým hodnocením a zhodnocením, jak vlastnosti výrobku ovlivnilo dvanáctihodinové odležení těsta v lednici.
Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele SŠTŘ NB
Zabijačkové hody
16. 11. 2021
Listopadové úterý 16. listopadu proběhlo ve znamení vepřových hodů, které se konaly ve Středisku praktického vyučování v Chlumci nad Cidlinou.
Tato dlouho očekávaná akce přilákala velké množství nakupujících, kteří využili nabídky přímo zde vyráběných specialit oboru Řezník-uzenář. Velký zájem byl o zabijačkovou polévku, pečené prejty, jitrnice, tlačenky. Nakupující si taktéž vybírali ze široké nabídky paštik, vepřového ve vlastní šťávě, škvařeného sádla a klobás.
„V našich výrobcích kromě soli a běžného koření nepoužíváme žádné další přídatné látky, což oceňují všichni konzumenti našich výrobků,“ komentoval nabídku na dotazy zákazníků vedoucí učitel oboru Řezník-uzenář Milan Novák.
Prodej výrobků byl provázen i nabídkou teplých zabijačkových specialit. Úspěch zaznamenal nejenom zabijačkový guláš, ale i tradiční ovar s křenem či dva druhy prejtů s bramborem a se zelím.
Sladkou tečku tvořily regionálně vyhlášené buchty máčené v sirobu a sypané perníkem, které speciálně pro tuto příležitost upekli žáci učebního oboru Cukrář.
Mgr. Jiří Zahradník, SŠTŘ NB
Exkurze SŠTŘ NB – Národní technické muzeum v Praze
16. 11. 2021
Žáci druhého ročníku oboru Dopravní prostředky, studenti třetích ročníků oborů Opravář zemědělských strojů, Elektrikář, Autoelektrikář a první ročník oboru Elektrikář navštívili Národní technické muzeum v Praze. Přeprava do muzea a zpět probíhala dvěma autobusy.
Studenti byli rozděleni do čtyř skupin, které byly přiřazeny k pedagogickým dozorům (Ing. Vladimír Suchánek, Ph.D., Ing. Vladimír Vondruška, Mgr. Taťána Babijová a Bc. David Hamák).
Všichni žáci intenzivně vyplňovali zadané pracovní listy související s doporučenými expozicemi (Automobilová doprava, Letecká a železniční doprava, Jak se měří svět). Motivací byl buď jejich vlastní zájem (hojně byla využívána možnost konzultací s odbornými dozory), anebo skutečnost „zohlednění aktivity“ v rámci předmětu Základy společenských věd. V pracovních listech byly připraveny zajímavé otázky (technické parametry dopravních prostředků, přiřazení automobilů k prezidentům, první užívaný / vyrobený / dochovaný automobil v českých zemích apod.)
Kromě stanovených expozic měli všichni zúčastnění možnost „zrychleně“ projít i zbývající expozice. Celkem jich bylo zpřístupněno 14 a několik dočasných výstav. Největší kladné ohlasy vzbudila výstava „Vavříny s vůní benzínu – meziválečný československý automobilový sport“, kde bylo vystaveno 24 automobilů s meziválečnou sportovní historií.
Celá exkurze probíhala bez jakýchkoliv komplikací dle předem stanoveného časového harmonogramu.
Pochvala patří žákům za vzornou kázeň.
Ing. Vladimír Suchánek, Ph.D., učitel všeobecně vzdělávacích předmětů SŠTŘ NB
Domov mládeže - "Vánoční kutilové"
16.11. 2021
V letošním roce i k nám na DM přišla zdobící předvánoční nálada. Ubytovaní studenti se rozhodli, že si podle vzoru vánočního věnce paní vychovatelky Dany Žďárské udělají také svůj. Do práce se zcela ponořili a na výsledku to bylo znát. Skutečně se jim výrobek velmi podařil a všichni z něj měli velkou radost. Jejich umění jim doma potvrdily i maminky a babičky.
Milan Hamáček, vedoucí pedagogický pracovník Domova mládeže Hlušice
Školní kolo soutěže „Já už to znám, umím“
16. 11. 2021
Všechny dílenské prostory Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov ovládlo v úterý dopoledne (16. 11. 2021) školní kolo tradiční soutěže „Já už to znám, umím“. Účastníky se staly 1. ročníky oborů Automechanik, Řidič nákladní a osobní dopravy, Opravář zemědělských strojů, Autoelektrikář, Silniční doprava, Operátor silniční dopravy. Tři kategorie – Mladý opravář, Mladý automechanik, Mladý řidič – zaměstnalo hned několik soutěžních úkolů.
V areálu Na Švarcavě se utkali automechanici v testu znalostí, výměně zapalovacích svíček, popisu funkcí čtyřdobého motoru, výměně pneumatiky na čas, poznávání součástek a zapojení sedmipólové zásuvky. Na stupních vítězů nakonec stanuli: 1. místo Patrik Mandát (54 bodů), 2. místo Matěj Hašek (52 bodů) a bronzové umístění si odnesl Lukáš Soukup (51 bodů).
Ve stejnou dobu se rozběhla soutěž i ve výukové centru Hlušice. Mladí opraváři se poměřili v jízdě zručnosti se sekačkou, poznávání nářadí, práci s dílenským výrobkem, řešení křižovatek, zjištění a odstranění závady na osvětlení vozidla. V těchto nelehkých úkolech nakonec nejlépe uspěli: 1. Jan Šlezinger (59 bodů), 2. Pavel Trnka (52 bodů), 3. Pavel Pabiška (49 bodů).
Mladí řidiči závodili na trenažéru, popisovali činnosti čtyřdobého motoru, řešili křižovatky, měnili kola, prováděli kontrolu vozidla před jízdou a odstraňovali závadu na osvětlení. Po sečtení všech bodů získal zlato Matěj Tůma (56 bodů), stříbro Adam Schlȍgl (54 bodů), bronz Kryštof Kříž (49 bodů).
Zeptali jsme se vedoucího učitele automechaniků Aleše Nováka, jaký vidí přínos v konání školního kola: „ Jednotlivé disciplíny nám i žákům prozradí, jak jsou na tom se svými znalostmi a dovednostmi. Lze provést vzájemné porovnání. Navíc můžeme vytipovat, kteří adepti budou školu reprezentovat v odborných soutěžích.“
Vedoucí učitel autoškoly Petr Voženílek zároveň dodává, že přístup žáků a jejich snaha při plnění úkolů byla letos ukázková.
Příprava celé akce nebyla rozhodně jednoduchá, proto se jistě sluší poděkovat za hladký průběh soutěže učitelům odborného výcviku a odborných předmětů Aleši Novákovi, Pavlu Novákovi, Tomáši Mansfeldovi, Václavu Hálovi, Jaroslavu Havránkovi, Zdeňku Donátovi, Martinu Kopřivovi, Dobroslavu Šmidrkalovi, Petru Voženílkovi, Bc. Miroslavu Vaníčkovi, Mgr. Ladislavu Linkovi, Ing. Vladimíru Pavelkovi, Petru Beránkovi, Vladimíru Žalmanovi a vybraným žákům vyšších ročníků.
Školní kolo soutěže „Já už to znám, umím“ bývá v běžném školním roce takovou generálkou před oficiální verzí, která je určena pro žáky 8. a 9. tříd základních škol. Současná situace nám bohužel příliš nepřeje, a proto se vedení školy rozhodlo přesunout tuto oblíbenou akci na měsíc květen 2022.
Aleš Novák, vedoucí učitel odborného výcviku, učitel odborných předmětů SŠTŘ NBSŠTŘ Nový Bydžov a Základní škola Klicperova Nový Bydžov třetí na soutěži Talenty pro firmy
12. 11. 2021
V rámci velké výstavy středních škol a zaměstnavatelů konané ve dnech 12. - 13. 11. 2021 v kulturním centru ALDIS Hradec Králové uskutečnil v pátek 12. listopadu opět její pořadatel - Krajská hospodářská komora - i soutěž pod názvem „Talenty pro firmy – T profi 2021“. Soutěž je zaměřena na technickou tvorbu se stavebnicí Merkur a jednotlivé šestičlenné soutěžní týmy tvoří vždy 3 žáci příslušné střední školy a 3 žáci spolupracující základní školy. Gestorem je vždy zástupce příslušného profesního partnera školy, který tým spolu s pedagogem střední školy doprovází. Letošního ročníku se zúčastnilo osm soutěžních týmů, šest českých a dva polské. Úkolem pro jednotlivá družstva byla stavba třípatrového výtahu, který dokáže zastavit v jednotlivých podlažích prostřednictvím elektronického systému – připojením naprogramovaného mikro:bitu.
Tým z Nového Bydžova pod vedením Mgr. Petra Motyčky, učitele technických předmětů SŠTŘ Nový Bydžov, tvořili žáci ZŠ Klicperova Nový Bydžov (Filip Krois, Michal Andrš, František Vraštil), SŠ technickou a řemeslnou zastupovali žáci 2. ročníku oboru Dopravní prostředky Pavel Hyrš, Matěj Kardoš, Vojtěch Štoček a náhradník Matyáš Lánský. Družstvo nakonec skončilo na pěkném třetím místě, což potěšilo i Jiřího Drašara, jednatele společnosti TRANSLOGISTIC Nová Paka.
Mgr. Petr Motyčka, zástupce ředitele pro teoretické vyučování Nový BydžovSirob – tradiční pochoutka (nejen našich předků)
12. 11. 2021
Nejenom naši předci vzpomínají na alternativu cukru – řepný sirob. V dnešní době, kdy trh je zahlcen nejenom rafinovaným cukrem, ale i alternativními sladidly, jako je např. javorový sirup, rýžový sirup, třtinová melasa apod., jsme se v rámci předmětu Učební praxe 12. 11. 2021 rozhodli vyzkoušet počáteční technologické operace zpracování cukrové řepy a vyrobit známý neznámý sirob.
Žáci maturitního oboru Technolog výroby potravin si hravě poradili s čištěním cukrové řepy a jejím dělením na menší části. Dalším krokem byla extrakce řepné šťávy působením tepla, které narušilo stěny buněk řepy, a řepná šťáva tak snadněji pronikala do okolního roztoku. Tomuto kroku jsme věnovali téměř 2 hodiny. Žáci zároveň hodnotili zvyšování stupně cukernatosti roztoku a sledovali jeho pH a přítomnost bílkovin.
Po scezení šťávy následovalo její zahuštění a senzorická kontrola výsledného produktu.
Dopolední činnost byla doplněna studiem technologie průmyslové výroby cukru, statistiky pěstování cukrové řepy a produkce cukru v Česku v minulých letech a taktéž i použitím sirobu ve vybraných regionálních výrobcích, jako jsou například makové buchtičky polité sirobem a posypané strouhaným perníkem.
Mgr. Jiří Zahradník, ZŘ SŠTŘ NB
Celostátní sčítání dopravy – spolupráce SŠTŘ NB s Univerzitou Pardubice, DFJP
10. - 11. 11. 2021
Studenti 4. ročníku (+ dva žáci ze 3. ročníku) oboru Dopravní prostředky – Operátor silniční dopravy a Technik silniční dopravy prováděli ve dnech 10. – 11. listopadu doplňkové Celostátní sčítání dopravy pro město Trutnov. Tato odborná akce probíhala ve spolupráci s Univerzitou Pardubice, Dopravní fakultou Jana Pernera.
Ve městě Trutnov se sešlo celkem 15 „sčítačů“. Z toho 10 žáků navštěvuje Střední školu technickou a řemeslnou v Novém Bydžově. Zbývajících 5 žáků studuje na Univerzitě Pardubice. Jedním z nich je i náš bývalý absolvent Václav Štěp, který aktuálně studuje na katedře Technologie a managementu v dopravě Dopravní fakulty Jana Pernera, UPA.
Zadavatelem Celostátního sčítání dopravy na dálniční a silniční síti bylo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).
Vlastní sčítání dopravy probíhalo (podle metodiky CSD 2020 od ŘSD) dne 10. listopadu v čase 13:00 – 17:00 a v následující den (11. listopadu) v čase 7:00 – 11:00. Žáci měli zajištěno bezplatné ubytování. Dopravu do Trutnova a zpět zaštítila SŠTŘ NB.
Všichni zúčastnění byli dopředu proškoleni, vlastní průběh se obešel bez jakýchkoliv komplikací. Počasí v Trutnově všem zúčastněným přálo, bylo slunečno.
Kromě získaných přínosných zkušeností z vlastního Celostátního sčítání dopravy, získaných informací o skladbě dopravního proudu a intenzitě dopravy byli všichni žáci zajímavě finančně ohodnoceni.
Celá akce se nesla v přátelském duchu.
Ing. Vladimír Suchánek, Ph.D., učitel všeobecně vzdělávacích předmětů SŠTŘ NB
Futsalové drama se šťastným koncem
11. 11. 2021
Ve čtvrtek 11.11. 2021 proběhlo ve sportovní hale SŠTŘ 1.kolo Středoškolské futsalové ligy. Turnaje se kromě domácího celku zúčastnily školy Gymnázium, SOŠ, VOŠ Nový Bydžov a Gymnázium Boženy Němcové Hradec Králové. Poslední tým nalosovaný do základní skupiny - Hotelová škola Hradec Králové - nakonec nepřijel ze zdravotních důvodů. V úvodním derby zápase nastoupily proti sobě bydžovské školy. Na úvodní branku Němce odpověděli hosté do přestávky třemi úspěšnými zásahy. Domácí i přes snahu a šance ve druhé části neskórovali a i přes výborný výkon brankáře Průchy nakonec odešli s porážkou 1:6. Za předvedený výkon se však oba týmy nemusely stydět. Ve druhém utkání se střetli „gymnazisté“ z Hradce Králové a Nového Bydžova. Úvod zápasu vypadal na jednoznačnou záležitost novobydžovských žáků, kteří zahazovali jednu šanci za druhou a prakticky nepůjčili hradeckým míč. Ti však vytěžili z minima maximum a ve druhé části otočili stav na 5:4 ve svůj prospěch. Tento výsledek vůbec nevyhovoval domácím, kteří v posledním duelu turnaje museli zvítězit o čtyři branky, aby se případně mohli radovat z postupu. Nemožné se však začalo rodit už v prvním poločase, kdy se střelecky dařilo Michalu Halászovi. Ve druhé části se připojili i ostatní, takže necelé tři minuty před koncem byl stav 7:3 v náš prospěch. Hradečtí však z trestného kopu vsítili důležitou čtvrtou branku, na kterou odpověděl 20 vteřin před koncem tečovanou střelou Aleš Němec a uzavřel stav zápasu na 8:4. Druhé místo v základní skupině nám zaručilo postup do 2. kola Středoškolské futsalové ligy.
SŠTŘ Nový Bydžov reprezentovali :
Matěj Průcha - Aleš Němec, Michal Halász, Jan Telvák, Jan Pech - Ondřej Hynek, Matěj Kardoš, Michal Míšek, Filip Kosejk
Milan Hamáček, vedoucí pedagogický pracovník Domova mládeže Hlušice
Návštěva strojírenského veletrhu v Brně
10. 11. 2021
Žáci nadstavbového studia a závěrečných ročníků oborů s výučním listem navštívili mezinárodní strojírenský veletrh v Brně. Ten je svou velikostí a prestiží nejvýznamnějším průmyslovým veletrhem ve střední Evropě vůbec. Zastoupeny zde byly všechny klíčové oblasti strojírenského a elektrotechnického průmyslu. Nosným oborem je tradičně obrábění, tváření a 3D tisk.
Pavel Novák, vedoucí pedagogický pracovník SPV SŠTŘ NB
Přebor DM v bowlingu
09. 11. 2021
V úterý 9.11.2021 proběhlo v Novém Bydžově druhé kolo přeboru DM v bowlingu. Této akce se zúčastnilo 14 žáků DM /výukové centrum Hlušice/. O vítězství se tentokrát podělili Tadeáš Puš /1. PT/ a Václav Pažout /2. PT/, kteří měli po obou kolech shodný počet 219 bodů. Výborný výkon ve druhém kole /143 body/ katapultoval na bronzovou příčku Adama Polláka /2. ZD/. Zlepšený výkon předvedli Štěpánové Bartsch /3. Z/ a Hubálek /1. Z/, kterému se dařilo ve druhém kole. Zbylí účastníci dosáhli přibližně stejných výkonů jako v říjnovém klání.
Milan Hamáček, VVYCH DM
Projektová hodina surovin
08. 11. 2021
Dne 8. 11. 2021 proběhla v rámci předmětu Suroviny ve třídě 3.C projektová výuka. Příprava čerstvého sýra z mléka sráženého pomocí jogurtu a kyseliny octové. Učebna pro cukráře v chlumeckém výukovém centru k tomuto experimentu poskytla ideální zázemí. Žáci se aktivně zapojili do míchání sýřeniny, a následně jejího oddělování. Tento typ sýru je v cukrářské výrobě využíván na přípravu náplní. Díky projektovému vyučování žáci viděli přípravu sýra od mléka až po hotový výrobek, který bylo možné konzumovat. Hodina přinesla lepší fixaci učiva, a také nadšení pro vlastní výrobu domácího sýra.
Ing. Slávka Formánková, učitel odborných předmětů SŠTŘ NB
Basketbalový turnaj
03. 11. 2021
Dne 3. 11. 2021 se žáci Střední školy technické a řemeslné zúčastnili turnaje v basketbale pořádané AŠSK. Do okresního kola, které probíhalo ve sportovní hale Třebeš, byly přihlášeny školy SŠTŘ Nový Bydžov, Gymnázium Boženy Němcové HK a SION Hradec Králové. První utkání jsme sehráli se školou SION s výsledkem 5:21. Druhé utkání, s celkovým vítězem a postupujícím do dalšího kola, skončilo také v náš neprospěch 13:38. Celá akce se nesla v klidné a přátelské atmosféře. Během konání turnaje byly dodrženy hygienicko-epidemické podmínky.
Bc. David Hamák, učitel TV SŠTŘ NB
Nabídka řeznických, cukrářských a gastronomických produktů SŠTŘ Nový Bydžov
(08. - 12. 11. 2021)
- V řeznickém úseku opět nabízíme zabijačkové pochoutky (tlačenku, jaternice, prejty, zabíjačkovou polévku) vyráběné tradičním způsobem našimi žáky přímo v zázemí SŠTŘ.
- Cukrářský úsek začíná přijímat objednávky na vánoční cukroví, které se bude distribuovat zákazníkům v předvánočním období.
- V gastro úseku je možnost zajistit obložené mísy, saláty, kanapky a kuřecí stripsy.