Aktuality v měsíci: PROSINEC 2021    

Historický úspěch zopakován

20. - 22. 12. 2021

Historický úspěch z loňského roku zopakován. Ve dnech 20. - 22. 12. 2021 SŠTŘ Nový Bydžov ve spolupráci se společností Česmad Bohemia Hradec Králové zorganizovala pro žáky školy základní kurz přepravy nebezpečných věcí ADR. Kurz vedl lektor pan Ondřej Síbek, závěrečné přezkoušení provedl zkušební komisař Ministerstva dopravy. Na kurz se přihlásilo celkem 17 žáků školy (3. SOD, 3. Z, 3. N a 1. PT) a protože po dohodě se společností Česmad byl kurz otevřený i pro další uchazeče, tak se ho zúčastnili i 3 frekventanti ze soukromého sektoru. Samotného kurzu se zúčastnilo ze SŠTŘ 14 žáků a při závěrečném přezkoušení všichni uspěli a tím zopakovali loňský výborný výsledek.

Petr Vaníček, vedoucí učitel praktického vyučování SŠTŘ

Ozvěny z lyžařského kurzu v rakouských Alpách

17. - 21. 12. 2021


Těsně před Vánoci prožili naši současní i bývalí žáci překrásné 4 lyžařské dny v rakouských skiareálech Východního Tyrolska. O neskutečných lyžařských zážitcích se rozpovídal jeden z dohlížejících pedagogů, Karel Průcha: „Mohl to být krásný zájezd, jen kdyby nebylo tolik sněhu, který byl navíc příšerně bílý, na modrém nebi jsme bohužel nenašli žádný mráček, na opuštěných sjezdovkách nebylo s kým si popovídat a nejhorší bylo, že i v hlubokém odpoledni byly na rozsáhlých sjezdovkách vlnky, kterým se lyžařsky přezdívá manžestr“. Co k jeho komentáři dodat. Snad jen my, kteří jsme se nezúčastnili, můžeme pouze tiše závidět. Však, jak je patrné z fotografie, nálada byla fantastická. Nemůžeme se divit, že většina účastníků si vyžádala opakování v prosinci 2022. Kdo se k nim ještě připojí?


Ing. Karel Průcha, zástupce ředitele SŠTŘ Nový Bydžov

Sněhulák Švarcík

17. 12. 2021

Žáci prvního ročníku oboru Autoelektrikář se postarali o další přírůstek do "vánoční sbírky".
Ke dřevěnému stromečku z loňského roku přibyl sněhulák.
Bílý i bez sněhu a s černým nápisem SŠTŘNB - aby každý kolemjdoucí věděl, kde je jeho domov.
Sněhulák Švarcík bude jako nováček pověřen hlídáním areálu přes vánoční svátky.
A to až do doby, než se vrátí žáci zpět na odborný výcvik - v příštím roce 2022.


Pavel Novák, vedoucí pedagogický pracovník SPV NB - Švarcava

Zapojení soustruhů v centru strojního obrábění

17. 12. 2021

Žáci prvního ročníku oboru Elektrikář - silnoproud dnes dokončili renovaci jističů u dvou soustruhů, které navýšily počet strojů určených k výuce odborného výcviku v centru strojního obrábění na Švarcavě. Posléze došlo i k jejich zapojení. To vše probíhalo pod bedlivým dohledem učitele odborného výcviku Vladimíra Flégra.

Zajímalo nás, jak vše probíhalo...

"Nejprve proběhla diskuze o provedení prací, kde jsme se domluvili ohledně nákupu materiálu, a jak renovace a zapojení bude probíhat.  Nechal jsem záměrně kluky přemýšlet o postupu zmíněných prací. Byla to pro ně nová zkušenost - samostatně se rozhodovat o provedeném postupu. Vidím v této činnosti velký přínos, kdy se od zapojování na zkušebních panelech přejde do reálné praxe,"  konstatoval pan Flégr.

Jak vnímali tuto možnost sami žáci? Na to nám odpověděl Josef Filounek, který se na zapojení podílel.

"Jsem žákem prvního ročníku, zatím moc zkušeností nemám. Byla to pro mě nová a dobrá příležitost. A  těší mě, že stroje fungují," řekl.

Pavel Novák, vedoucí pedagogický pracovník SPV NB - Švarcava


Postup futsalistů do 3. kola Středoškolské ligy !!

16. 12. 2021

Ve čtvrtek 16. 12. 2021 proběhlo ve sportovní hale SŠTŘ 2. kolo Středoškolské futsalové ligy. Turnaje se kromě domácího celku zúčastnily školy SPŠ a SOŠ Dvůr Králové n/L a SŠSOG Hradec Králové. V úvodním zápase jsme se střetli se SPŠ a SOŠ Dvůr Králové n/L. Utkání bylo velmi vyrovnané, oba týmy se postupně střídaly ve vedení, žádný celek nevedl v zápase o dvě branky. Naši větší fotbalovost nahrazovali Dvorští velkou bojovností, nakonec jsme však byli šťastnější a díky Fejfarově rozhodující brance čtyři minuty před koncem zvítězili 4:3. Ve druhém utkání nastoupili favorité naší skupiny SŠSOG Hradec Králové proti poraženému z prvního duelu. Výsledkově byl sice první poločas těsný, ale převaha Hradeckých byla zřejmá. Ve druhé části se s góly roztrhl pytel a zápas skončil 7:1 ve prospěch SŠSOG HK. Před posledním zápasem bylo tedy o postupujících jasno. Na úvodní Telvákovu branku soupeř do poločasu třikrát zareagoval a otočil stav ve svůj prospěch. Ve druhé části i přes náš zlepšený výkon skóre narostlo až na konečných 8:4 pro hradecké žáky.

Druhé místo ve skupině však znamená postup do 3. kola Středoškolské futsalové ligy.

SŠTŘ Nový Bydžov reprezentovali :

Matěj Průcha, Jan Vlk - Aleš Němec, Michal Halász, Jan Telvák, Aleš Fejfar - Vojtěch Rejthárek, Michal Míšek, Tomáš Nýč, Filip Kosejk - Ondřej Hynek, Matěj Komárek, Jan Pech

Branky SŠTŘ vsítili : Aleš Němec, Aleš Fejfar, Jan Telvák, Michal Halász - všichni 2 góly !!!

Milan Hamáček, vedoucí pedagogický pracovník Domova mládeže Hlušice

Přebor Domova mládeže ve stolním tenisu

14. 12. 2021

Ve dnech 7. 12. - 14. 12. 2021 proběhl na DM přebor ve stolním tenisu. Turnaje se zúčastnilo 9 žáků, v systému přeboru se utkal každým s každým. Celkovým vítězem se stal Ladislav Doležal /2. SD/, který v turnaji neprohrál a ztratil pouze dva sety. Ve finálovém duelu porazil Davida Košťála /3.Z/, který dominoval v prvním setu, ale zlepšený výkon Doležala v dalším průběhu rozhodl o celkovém pořadí. Konečné třetí místo obsadil Tomáš Beneš /3.Z/, který prohrál pouze ve dvou duelech s dalšími medailisty. Zlepšené výkony ve druhé části přeboru posunuly na čtvrtou příčku Robina Mazáče /1.KCR/ a pětici nejlepších doplnil v celkovém pořadí Michal Míšek /2.AE/.

Milan Hamáček, vedoucí pedagogický pracovník Domova mládeže Hlušice

Bramboráky zcela jinak

13. 12. 2021

Dne 13. 12. 2021 si žáci třetího ročníku oboru Kuchař-číšník vyzkoušeli v rámci projektové hodiny předmětu Technologie přípravy pokrmů připravit netradiční ,,krkonošské letenské bramboráky". A čím byly netradiční? Asi všechny žáky překvapilo, jaké že to suroviny se dají do tohoto známého tradičního pokrmu přidat. Kromě najemno a nahrubo nastrouhaných brambor, majoránky, kmínu a česneku jsme tam k jistému údivu přihlížejících přidali sušená rajčata, sýr nivu, na másle podušené sušené houby a najemno nakrájenou selskou slaninu. Do směsi bylo dále přidáno optimální množství polohrubé mouky a dvě vajíčka, jako druh spojky nebylo použito mléko, nýbrž plzeňské pivo, po jehož použití se vykrystalizuje krásně křupavý bramborák.

Všichni žáci si tuto projektovou hodinu s nadšením užili zvláště při konzumaci finálního produktu.

Veronika Větrovská, vedoucí pedagogický pracovník SPV Chlumec nad Cidlinou

Nabídka řeznických, cukrářských a gastronomických produktů SŠTŘ Nový Bydžov   (13. -  17. 12. 2021)

Vážení zákaznici,

pro nadcházející zimní období jsme si pro Vás dovolili připravit novou a zároveň poslední nabídku v tom roce, která obsahuje sortiment všech našich potravinářských oborů.
V příloze tohoto e-mailu naleznete týdenní nabídku řeznických, cukrářských a kuchařských výrobků.

  • V řeznickém úseku přijímáme objednávky na SMETANOVOU nebo VINNOU klobásu od našeho partnera Maso Jičín.  Cena za SMETANOVOU klobásu je 135 Kč/kg respektive 149 Kč/kg za klobásu VINNOU. Poslední prodejní den je v úterý 21. 12. 2021, kdy si mohou zákazníci zakoupit poslední zboží.

  • Cukrářský úsek dohotovuje objednávky na vánoční cukroví, které se bude  distribuovat zákazníkům v pátek 17.12, pondělí 20.12 a úterý 21.12 od 8:00-13:00 hod.
  • V gastro úseku je možnost zajistit obložené mísy, saláty, kanapky a kuřecí stripsy.


Souhrnné objednávky možno zasílat na email sstrnb.vejvodova@seznam.cz nebo přímo na uvedené kontakty u každého oboru.
Těšíme se na Vaše objednávky.

Centrum strojního obrábění zase o kus dál

10. 12. 2021

Odborný výcvik prvních ročníků technických oborů zajišťuje středisko praktické výuky Střední školy technické a řemeslné Na Švarcavě, které je jeho již stálou a neodmyslitelnou součástí. V začátcích svého působení ve škole se žáci seznamují se základními dovednostmi nejen ručního, ale i strojního obrábění. Jedná se o práci na strojní pile, soustruhu či stojanové brusce. Na těchto strojích vyrábějí své první výrobky, např. šroub s maticí, lícování součásti do sebe zapadající, posilovací nástroj - činka, šroubovák nebo kalíšek. Co všechno obnáší osvojení si práce na zmíněných strojích nám prozradil vedoucí střediska Pavel Novák.

„Důležité je, aby práce žáky bavila a měli radost z povedeného výrobku. Ten si poté odnášejí domů, aby se mohli pochlubit rodičům a známým. Není důležité, jaký obor žáci studují - v dnešní době je důležité mít všeobecný přehled. Velkým benefitem také je umět si něco opravit či vyrobit. Mimo jiné se seznámí i s technickým kreslením, modelováním v programu Solidworks, CNC obráběním i 3D tiskem. Právě v posledním zmiňovaném vidím budoucnost pro všechny obory. Například tisk součástek i komponentů. Už nyní se doslýcháme z médií o tisku budov i potravin. Domnívám se, že v budoucnu to bude součástí života každého z nás."

Další dotaz se týká reorganizace strojů v rámci školy, která výraznější měrou zasáhne právě Švarcavu. O jaké změny jde a jaké z nich plynou výhody?

„Centrum strojního obrábění bylo doplněno o dva soustruhy, které se budou využívat pro výuku - chybí už jen jejich elektroinstalace. Tu zajistí učitelé se žáky elektro oborů. Od nového roku se tedy již budou moci využívat k odbornému výcviku. Výhodou je především zapojení více žáků do obrábění, a tak zvětšování jejich praktických dovedností," dodal Pavel Novák.

Pavel Novák, vedoucí pedagogický pracovník SPV NB - Švarcava

Exkurze Agro Neyrinck s.r.o.

10. 12. 2021

Páteční exkurze (10. 12. 2021) na farmu Agro Neyrinck, která realizuje své aktivity v Lučicích nedaleko Chlumce nad Cidlinou, připomněla žákům studujícím nástavbový obor Technolog výroby potravin, že produkce surovin pro výrobu potravin rozhodně není procházkou růžovým sadem.

Zasněžená krajina by mohla vyvolávat dojem, že zemědělec, jehož hlavním zaměřením je produkce pšenice, ječmene, sóji a slunečnice, si v prosincových dnech užívá plodů své práce a ve chvílích odpočinku se zamýšlí nad příští vegetační sezónou a využitím dotací na svou činnost.

Opak je však pravdou. Ekonomická část podnikání je neúprosná, banky vyžadují pravidelné splátky, vlastníci půdy též očekávají své pachtovné. Ceny produkovaných komodit z týdne na týden kolísají, ceny pohonných hmot, osiv, hnojiv, prostředků na ochranu rostlin několikanásobně stoupají, stroje čekají na pravidelnou údržbu a zaměstnanci této rodinné firmy též potřebují pravidelný finanční příjem.

Přesto se této farmě, která hospodaří na 375 ha, daří zůstávat v černých číslech. Je to díky využití výkonné techniky s GPS navigací pro polní práce a rozsáhlými prostory pro skladování, které jsou doplněny čističkou obilí a sušícím zařízením.

„Možnost přečistit sklizené plodiny a skladovat je do doby, kdy jsou výkupní ceny nejvyšší, nám velmi pomáhá v příjmové části hospodaření,“ komentoval majitel firmy pan Noel Neyrinck filozofii prodeje plodin.

V závěru exkurze se účastníci též seznámili se systémem přímých a nepřímých dotací pro zemědělce a aplikací environmentálních opatření přímo v praxi malé farmy.

Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele

Filip Bajora ze SŠTŘ Nový Bydžov členem BUGGYRA RACING TEAMU na RALLY HAIL

06. 12. 2021

Jak již jistě víte z předchozích reportáží, v říjnu se zúčastnil student naší školy  oboru Autoelektrikář Filip Bajora soutěže odborných dovedností, pořádané v rámci projektu TATRA DO ŠKOL. Protože se Filipovi v odborném klání velmi dařilo, stal se součástí BUGGYRA RACING TEAMU na posledním závodním testu před Rally Dakar, který probíhá od 3. do 15. prosince v daleké Saudské Arábii pod názvem Rally Hail. Filip se tak podílí na přípravě a servisu závodního speciálu TATRA, pilotovaném Téo Calvetem s velezkušeným navigátorem Josefem Kalinou. Další společnost Filipovi dělají například šestinásobný vítěz Dakaru Josef Macháček nebo dvojčata Aliyyah a Yasmeen Kolocovy.
Filipovi přejeme na svém pouštním dobrodružství mnoho zdaru a těšíme se, až se s námi po návratu do školy podělí o své zážitky, uvedl vedoucí automobilních oborů Aleš Novák.


Aleš Novák, vedoucí učitel odborného výcviku, učitel odborných předmětů SŠTŘ NB

Novinky z praktického vyučování SPV Na Švarcavě

06. 12. 2021

Na závěr letošního roku se v dílnách SŠTŘ Nový Bydžov stále pilně pracuje. Kromě obvyklých servisních prací se nám tu objevily dvě novinky. Jednou z nich je motorový člun, u něhož budou žáci zhotovovat kompletní elektrickou instalaci a zprovozňovat motor. Další novinkou je rozšíření servisních prací i na jednostopá vozidla, kde se žáci pod vedením učitele odborného výcviku p.Hály seznámí s technikou, kterou používají moderní motocykly.

Tomáš Hovorka DiS., učitel odborného výcviku a odborných předmětů SŠTŘ

Nabídka řeznických, cukrářských a gastronomických produktů SŠTŘ Nový Bydžov (06. - 10. 12. 2021)

Projektová vyučovací hodina na téma škrob a jeho využití

03. 12. 2021

Dne 3. 12. 2021 žáci 2. C v projektové hodině Suroviny poznávali senzoriku a fyzikální vlastnosti škrobů (bramborový, kukuřičný). Rozpustnost ve studené vodě, bobtnání a postupnou tvorbu gelu při zahřívání. Připravili palačinkové těsto na základu bezlepkového škrobu a bezlepkové mouky, dále použili sójové a rýžové mléko.

Žáci senzoricky zhodnotili vlastnosti bezlepkového palačinkového těsta a jeho tepelnou úpravu, která se liší oproti konvenčnímu těstu. Poté si sami připravovali palačinky na pánvi. Během výuky žáci poznali a pochopili princip gelovatění škrobu a jeho funkci vyzkoušeli v těstě.

Ing. Slávka Formánková, učitelka odborných předmětů SŠTŘ NB

On-line exkurze: Devro Jilemnice

03. 12. 2021

Obaly masných výrobků musí splňovat celou řadu požadavků. Jako konzumenti je v podstatě ani nevnímáme, ale pro kvalitu a prodejnost konkrétního produktu jsou zásadní a vnitřní obsah by bez obalu nemohl existovat.

Jak však poznat jejich výrobu, když řada výrobních podniků v rámci svých norem kvality a současné epidemiologické situaci vstup do svých prostor neumožňuje? Mezi ně patří i jeden z největších světových producentů kolagenních střívek Devro Jilemnice.

Po dohodě s pracovnicemi personálního oddělení (pí. Kudrnáčová a Kryšpínová) jsme zvolili on-line formu, která působila v dopoledni 3. prosince 2021 zpočátku nezvykle a pro žáky oborů Technolog výroby potravin a a Řezníky-uzenáře představovala novou poznávací zkušenost.

Možné pochybnosti však rozptýlili na slovo vzatí odborníci firmy Devro. V úvodu virtuální exkurze účastníci pod vedením pana M. Haase shlédli přeměnu vstupní suroviny, tzv. klihovky, do podoby střívka s definovaným rozměrem, barvou a potiskem dle požadavků zákazníků z celého světa. Denní produkce 3 miliony metrů všechny ohromila. A to, co působilo na komentovaných videích a v prezentacích jako jednoduchá věc, znamená ve skutečnosti celou řadu přesně definovaných technologických kroků.

A protože zákazníci firmy mají často velmi specifické požadavky na vlastnosti obalů (přece jenom vyrobit 1000 párků ve střívku za minutu je už rychlost! a jiné receptury a postupy mají v Mexiku či ve Skotsku), tak firma Devro disponuje rozsáhlou a na nejmodernější úrovni vybavenou zkušebnou masné výroby.

„Jedná se v podstatě o kopii typického výrobního závodu,“ uvedl její vedoucí M. Pastor.

Jen s tím rozdílem, že zkušebna disponuje různými typy strojů a zařízení, které v praxi firmy používají. V případě event. problémů u konkrétního zákazníka je zkušebna schopna problém vyřešit ve vlastních prostorách a navrhnout rychle řešení.

On-line forma má ale i nevýhody. Nejenom v tom, že chybí prožitek přímo z výrobních prostor, ale v případě firmy Devro jsme museli oželet slíbené senzorické hodnocení masných výrobků, které by exkurzi zakončovalo. A to soutěžní kvíz, byť se žákům líbil, na závěr 2,5 hodinové akce nemohl nahradit.

Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele


Káva, káva a zase káva

03. 12. 2022

Technologové potravin v rámci svého předmětu Učební praxe zamířili v pátek 3. prosince 2021 do Novopacké pražírny kávy.

Zástupce firmy pan Perner v úvodu představil historii a aktivity své firmy. Následně se již účastníci při popíjení chuťově velmi zajímavé kávy přenesli do kávových plantáží, aby vstřebali znalosti nejenom o sklizni a zpracování kávových třešní, ale hlavně o zpracování surových kávových zrn na praženou kávu. Že je to věda a je třeba značných zkušeností se všichni přesvědčili během komentované ukázky pražení, kdy se zelená zrna postupně přeměnila na zlatavě hnědá. Pak již následovalo seznámení s ukázkami pražících diagramů, informace o zásadách nákupu surové kávy, vad kávových zrn, stupňů pražení, aromatizaci kávy, zásad přípravy směsí podle preferencí zákazníků, skladování kávy a porovnání výhod a nevýhod přípravy jednotlivých druhů kávy jako nápoje.

Čas vyhrazený exkurzi v prostorách pražírny rychle utekl, ale zcela jistě přispěl k přípravě k profilové části maturitní zkoušky, neboť nejlepší učení je učení se všemi smysly.

Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele

Bezplatné zapůjčení mycího stolu od společnosti QTS s.r.o.

02. 12. 2021

Dne 2.12. 2021 došlo v dílnách SŠTŘ k předání mycího stolu od společmosti QTS s.r.o. Enjoy motorsport (dříve THmotorsport), který je partnerem SŠTŘ Nový Bydžov a který využívá servisního zázemí školních dílen pro přípravu, stavbu a servis závodních vozů, zprostředkoval pro podporu výuky bezplatné zapůjčení profesionálního mycího stolu od firmy QTS s.r.o. Jedná se o moderní zařízení k mytí a odmašťování dílů a součástek splňující všechny aktuální bezpečnostní a ekologické předpisy. Zařízení je bezplatně zapůjčeno pro používání včetně kompletního servisu.

Tomáš Hovorka DiS., učitel odborného výcviku  SŠTŘ NB