Aktuality v měsíci: PROSINEC 2022

Kurz ADR

19. - 21. 12. 2022

Úspěch z posledních dvou let zopakován. Ve dnech 19. - 21. 12. 2022 SŠTŘ Nový Bydžov ve spolupráci se společností Česmad Bohemia Hradec Králové zorganizovala pro žáky školy základní kurz přepravy nebezpečných věcí ADR. Kurz vedl lektor pan Ondřej Síbek, závěrečné přezkoušení provedl zkušební komisař Ministerstva dopravy. Na kurz se přihlásilo celkem 12 žáků školy (3. SD, 3. AA, 3. N a 3. ZD). Z důvodu onemocnění jednoho žáka se závěrečného přezkoušení zúčastnilo 11 frekventantů kurzu a všichni uspěli. Tímto zopakovali loňský a předloňský výborný výsledek.

Petr Vaníček, vedoucí učitel praktického vyučování SŠTŘ

Nový rok klepe na dveře

30. 12. 2022

Rok 2022 již odpočítává své poslední minuty, proto by se asi hodilo zhodnotit, co všechno jsme v SŠTŘ stihli, jaké akce proběhly, z čeho máme největší radost a zároveň lehce nahlédnout do roku dalšího. Proto jsme oslovili ředitele školy Mgr. Vladimíra Blažeje a požádali ho o pár slov.

Pokuste, se, prosím, shrnout nejdůležitější okamžiky roku 2022.
"Je velmi ošemetné říkat něčemu nejdůležitější. Již nějaký čas charakterizuji naši školu jako "POLOFIRMU" s řadou činností, mezi kterými je samozřejmě nejdůležitější vzdělávání a výchova našich žáků, kteří mají zaplňovat stále více disproporční trh práce. Takže začnu obecně, v roce 2022 jsme ukončili školní rok 2021/2022, který byl po dlouhé době normální. Vrátit ho ale do normálu po covidové pauze, to byla mnohdy velká dřina, protože nastavení řady obyvatel této země po uzávěrách bylo velmi rozdílné a to se týkalo i nás. To byl tedy první důležitý okamžik. V oblasti pedagogické jsme oživili systém naší Interní akademie, který má za cíl podporovat talentované a motivované žáky. Do roku 2022/2023 jsme vstoupili s počtem 515 žáků v 23 třídách, oživili jsme systém odborných kurzů ukončených požadovanými certifikáty, organizovali jsme akce pro veřejnost, ať už to byl podíl na 700. výročí vzniku obce Hlušice, Vánoční trhy v Novém Bydžově, dny otevřených dveří, sportovní akce či společné akce s partnery, například s DS HOLDING Libštát. Škola se zúčastnila natáčení pořadu "PROSTŘENO SPECIÁL" televize PRIMA, Filip Bajora odjel s týmem CZECH SAMURAIS na Rally Dakar do Saúdské Arábie, byli jsme ve finále gastronomické soutěže ČESKÝ KAPR 2022. Opět jsme se vydali do zahraničí s projektem ERASMUS či do rakouských Alp. Ono toho je spousta a nedá se všechno postihnout, takže se musím omluvit, pokud jsem něco dostatečně nevypíchl".

Takže zkusme se zabývat i jinými segmenty činnosti školy než je vzdělávání.
"Začnu investicemi, naším základním cílem je dokončit triádu kmenových investičních akcí, které ovlivní školu na řadu let dopředu. Po dokončení dílenského areálu v Novém Bydžově pro technické obory a areálu střediska potravinářských oborů v Chlumci nad Cidlinou nás čeká akce stavby dílen v Hlušicích, kde najde nové zázemí zejména obor Opravář zemědělských strojů, ale i všechny obory, jejichž základem je výuka diagnostiky. Zbourali jsme starý objekt, ze kterého hodně sálala historie (smích), projektově a legislativně je vše téměř dokončeno, teď se hlavně bavme o financích, a poté o zhotoviteli. Vedle toho jsme zmodernizovali jedno patro budovy v Novém Bydžově pro mladé elektrikáře, dokončili kanalizaci hlušického centra. Daří se nám ekonomicky, protože většina našich zaměstnanců nepatří k "líným pedagogům", to je totiž termín jednoho z "odborníků" na vzdělávání, ale učí děti vše efektivně využívat a sami jdou příkladem. Pokročili jsme v personalistice, protože není dnes nic těžšího než najít kvalitního odborníka, který je ochoten učit a zejména učit dobře a efektivně. Proto jsme se vydali cestou, kterou jsme okoukali u ředitele smíchovské průmyslovky, tedy sázce na vlastní absolventy. Máme jich už velkou řadu a třeba účast školy na RALLY Dakar nebo stavba vozidla TATRA je určitě výsledkem této absolventské personální filozofie. Mám radost z nastavení managementu, byť tady personální práce nikdy nekončí. Podařilo se nám v několika případech přivést další kvalitní pedagogy, ať už z jiných škol nebo z privátní sféry, to je výsledek i prozíravé pomoci našeho zřizovatele. Ve složitém systému naší školy je nutný optimální logistický a informační tok, tady nejde o efekt, ale o účinnost a věřím, že ten, kdo o informace stojí, tak jsou mu předestřeny na podnose. Řešíme evropské projekty, digitalizaci a IT problematiku, škola už například hospodaří s téměř 400 počítačovými jednotkami. Využili jsme novely nařízení vlády o vyučovací povinnosti a pro každý ze základních kamenů školy má náš subjekt svého zástupce ředitele. Vzděláváme dospělé, letos jich končilo závěrečnými zkouškami více jak 30, našli si nás i promovaní inženýři, doktoři medicíny, magistři či bakaláři (úsměv). Tuto součást hodnotím velmi vysoko."

Kterou akci považujete za nejpovedenější?
"Zase - nechci nic opomenout, těch akcí je spousta. Ten dotaz mne trochu irituje (smích). Osobně jsem byl nadšen tím, co se odehrálo v Hlušicích, kdy nás v rámci 70. výročí vzniku hlušické školy a 700 let Hlušic navštívilo více jak 500 návštěvníků, mám obrovskou radost z toho, jak svoje činnosti pojímají střediska automobilních a potravinářských oborů, přičemž vrcholy byly stavba TATRY, účast na Dakaru včetně tiskové konference na Švarcavě nebo natáčení televize PRIMA. Skvěle se rozjela spolupráce se základními školami, Dům mladého technika a řemeslníka, soutěž Já už to znám, umím s více jak čtyřmi stovkami žáků základních škol, projekty soutěžních klání Peče celá Cidlina nebo MASTER CHEF junior, to byly a jsou skvělé akce.

Jaké jsou plány do budoucna?

"Postavit dílny v Hlušicích, úkol číslo jedna. Zahájit úpravu a částečnou rekonstrukci hlavní budovy školy v Novém Bydžově v ulici Dr. M. Tyrše 112. Dále pokračovat v personální stabilitě školy, dokončit zde i jisté změny, ať už z důvodů věkových nebo těch, které spočívají v tom, že musíme akcentovat to, že se naši zaměstnanci, máme jich již více než 100, musí ztotožnit s firemní kulturou školy. Výrazně chceme pracovat s našimi partnery, kteří nyní zažívají nelehké časy, ať už je na vině energetická oblast nebo zásahy byrokratických struktur, které někdy o korporátní sféře bohužel vědí velké nic. Rádi bychom navázali na akce typu Den ryby, Zemědělský den ZAS Mžany, projektový den DS HOLDING Libštát, spolupráce se ŠKODA AUTO Mladá Boleslav či TATRA Kopřivnice, chceme zefektivnit činnost Školních závodů školy nebo pokračovat ve strukturální spolupráci typu podepsaného memoranda s ČESMAD BOHEMIA, činnosti v Krajské hospodářské komoře či Svazu zaměstnavatelů. Jsme členy i dalších profesních svazů. Čekají nás ekonomické bitvy, které budou zkouškou i našeho ekonomického a technického centra. Rádi bychom měli stabilně více jak 500 žáků v 22-24 třídách, to je zatím náš pomyslný strop, pokud nebude dokončena výstavba dílen. A musíme především učit tak, abychom mohli dávat podpisy na maturitní vysvědčení či výuční listy s čistým svědomím. Zcela\ určitě budeme naplňovat heslo "nemůžeš, pomůžeme Ti, neumíš, naučíme Tě, nechceš, nechceme Tě. To je hodně výrazný základ naší pedagogiky".

Co byste škole popřál do nového roku?

"Přání je jedna věc a realita druhá. Jaké si to uděláme, takové to budeme mít. Zatím se můžeme výrazně opřít o našeho zřizovatele, o naše partnery, o naše municipality, o řadu rodičů a hlavně o většinu našich zaměstnanců. Moc si přeji, aby uvažovali ve směru "res comunale", tedy ve směru prospěchu našich školních chodeb, a občas upozadili směr "res specialis" a preferovali zájmeno my nad zájmenem já. Pokud tomu tak bude, což si přeji ze všeho nejvíce, bude to dobré. Prostě do našeho hardware potřebujeme skvělý software a pak celý systém bude fungovat, od managementu až po třeba odborníky z praxe, kteří u nás externě učí. Takže závěrem vyslovím přání shrnující, abychom nechali v roce 2023 především promluvit naše činy. Ty mají větší hodnotu než public relations, to je vždy jen sekundární faktor".

Mgr. Petra Hrnčířová, zástupkyně ředitele

2.ZD ovládlo 1. ročník florbalového turnaje

19. - 21. 12. 2022

Ve dnech 19. - 21. 12. 2022 se ve sportovní hale v Hlušicích konal 1. ročník florbalového turnaje prvních a druhých ročníků.
První den se mezi sebou utkali žáci druhých ročníků. Z postupu mezi nejlepších 8 týmů se radovaly třídy 2.ZD, 2.AA, 2.AEE, 2.ABN. Následující den hrály mezi sebou první ročníky. Do vyřazovací fáze postoupily třídy 1.SOD, 1.ZDB, 1.AA, 1.ZDA.

Úvod čtvrtfinálových zápasů patřil třídám 2.ZD a 1.AA, přičemž šťastnějším byla třída 2.ZD (5:2). Druhé čtvrtfinále rozehrály třídy 2.AA x 1.ZDA, kde překvapivě vyhráli žáci 1.ZDA výsledkem 1:3. Vítězem čtvrtfinále číslo tři je třída 2.AEE. Zvítězila 2:1 nad 1.ZDB.
O postup do finále si to rozdaly třídy 2.ZD a 1.ZDA s jednoznačným výsledkem 4:0 pro 2.ZD, o dalším účastníkovi finále se rozhodovalo ve vyhroceném zápase mezi 2.AEE a 1.SOD. Šťastnějším nakonec byla třída 1.SOD (1:3).

Ve finálovém zápase hraném 1 x 15 minut bylo k vidění několik brankových příležitostí a pohledných akcí. Nervy drásající zápas rozhodla jediná branka Adama Miškáře ze třídy 2.ZD.


Bc. David Hamák, učitel všeobecně vzdělávacích předmětů

Lyžařský kurz školy v rakouských Alpách 2022

17. - 21. 12. 2022

Pod vedením Mgr. Petra Motyčky, Ing. Karla Průchy a Mgr. Dany Žďárské se opět uskutečnil lyžařský kurz v rakouských Alpách. Kurzu se zúčastnilo celkem 33 žáků, kteří studují odlišné obory na škole, ale společně vytvořili výbornou lyžařskou partu. Ubytováni jsme byli v krásném hotelu Margarethenbad, který se nachází 15 km od města Lienz směrem na Großglockner. Město Lienz je populární nejen sportovními aktivitami (např. vodní turistikou a lyžováním), ale i pořádáním vánočních trhů, které jsme jeden večer po lyžování navštívili. Každý den jsme pobývali v jiném lyžařském středisku, abychom vyzkoušeli rozmanitost nabízených tratí daného areálu (1. den - Zettersfeld, 2. den - St. Jakob, 3. den - Molltaler gletscher, 4. den - Sillian). Vzhledem k tomu, že lyžařský kurz se konal v termínu od 17. do 21. 12. 2022, mimo hlavní lyžařskou sezónu, bylo na sjezdovkách velmi málo lidí a my jsme si je mohli užít téměř sami. Skvělé počasí během celého kurzu přispělo k nádhernému lyžování a snowboardingu v jednotlivých střediscích.

Mgr. Petr Motyčka, zástupce ředitele školy

Kurz svařování

16. 12. 2022

Dne 16.12. 2022 proběhly závěrečné zkoušky třídy 2. ZD základního kurzu svařování dle normy ČSN 050705 pod vedením vedoucího svářecí školy Petra Beránka. Všichni žáci zkoušku zdárně složili. Největšího úspěchu dosáhl žák Jan Šlesinger, který složil ještě navíc zkoušku dle evropské normy ČSN EN ISO 9606-1 (úřední zkoušky svářečů).

Ta platí ve všech evropských zemích a je pro náročné svařované konstrukce. Samozřejmě velkou radost mají učitelé svářecí školy a těší se na další takové úspěchy našich žáků nebo třeba i ostatních zájemců o tento speciální obor.


Petr Beránek, vedoucí svářecí školy

Vánoční romantika v Drážďanech

16. 12. 2022

Mrazivě zasněžené ráno 16. prosince 2022 vítalo účastníky zájezdu směřujícího na vánoční trhy do Drážďan. Pro mnohé účastníky s očekáváním, jaké to v Německu bude, jak bude ubíhat 200 km cesta. Nakonec se ukázalo, že nečekaně hladce. Proto krátce po desáté hodině už vznikla první společná fotografie s pozadím Katedrály Nejsvětější Trojice.

Pak kroky účastníků mířily přímo na náměstí Neumarkt, kde nás začala pohlcovat atmosféra trhů. Plocha zaplněná zasněženými, vkusně ozdobenými stánky. K tomu bohatá směsice vánočních melodií v němčině promíchaná s vůní pražených mandlí a kaštanů, svařeného vína, vánočních štol, pečených klobás a mnohého dalšího dobrého na zub i na chuť. A tato nabídka nebyla jediná. Široký byl i sortiment ručně vyráběných hraček a ozdob na vánoční stromečky. Leckdy jsme nevěděli, kam dřív zamířit.

Jak jsme procházeli i další místa s trhy – náměstí Altmarkt, ulici PragerStraße, tak jsme se postupně úplně ponořili do proudu vánoční nálady. Tu nakonec neporušila ani návštěva klasického nákupního centra, kde sice bylo, na rozdíl od velmi studených, větrem prochlazených míst s trhy, teplo, ale k vánoční pohodě scházelo velmi mnoho.

„Jsem moc ráda, že jsme s žáky měli možnost poznat a prožít něco jiného, než známe z Česka. Věřím, že tato akce probudila v našich žácích touhu poznávat a zkoušet nové věci ve svých oborech,“ komentovala průběh akce učitelka odborného výcviku Blanka Kubíková.

Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele

Při Dnu otevřených dveří se v Hlušicích v sobotu 10. prosince doslova dveře netrhly...

10. 12. 2022

V pátek v Novém Bydžově, v sobotu v Hlušicích, to byl plán Střední školy technické a řemeslné, jehož cílem bylo otevřít pomyslné dveře všech prostor školy. Jestliže 9. prosince bylo v Novém Bydžově vše spojeno s vánočními trhy, pak v sobotu 10. prosince 2022 podřídil organizační štáb vše rodičům, jejich ratolestem i dalším zájemcům o chod hlušického centra a doslova všechny návštěvníky "infiltroval" do učeben, dílen a všech dalších prostor školy.
"Pokud má být předvánoční čas požehnaný, tak velmi požehnaný byl i počet návštěvníků, kterých přišlo možná více než jsme čekali. Zájemci o studium našich oborů přijeli z blízkých i vzdálených končin, z kraje Královéhradeckého i z krajů sousedních a všichni provázející po celou dobu doslova nezavřeli svá ústa", s úsměvem komentoval stav věci ředitel školy Vladimír Blažej.
Otevřeny byly dílny, kde se vyučují vzdělávací programy Opravář a diagnostik zemědělské techniky, Mechanik opravář motorových vozidel, Řidič nákladní a osobní dopravy, Diagnostik motorových vozidel a maturitní obor Dopravní prostředky, návštěvníci viděli činnost autoškoly SŠTŘ, školicího střediska řidičů, svářečské školy, elektronická zařízení motorových vozidel včetně autonomních prvků řízení představil i partner školy David Mandát z Chlumce nad Cidlinou. V činnosti byla diagnostická pracoviště školy, pneuservis, technika značky JOHN DEERE určená pro výuku opravářů a operátorů zemědělské techniky či malá zemědělská technika partnera školy společnosti SECO INDUSTRIES Jičín.
"Zavítalo k nám několik desítek zájemců o studium a myslím, že jsme měli co ukazovat, protože nic nebylo odtržené od běžné praxe a všichni mohli vidět, jak škola pracuje v reálu", komentoval vše zástupce ředitele Aleš Novák, v jehož gesci jsou právě obory s automobilním zaměřením. Stejně pozitivní pocity měl i vedoucí učitel odborného výcviku budoucích zemědělských techniků Dobroslav Šmidrkal či duše školního motorsportu Tomáš Hovorka, který za dva týdny odjíždí spolu se studentem Filipem Bajorou na RALLY DAKAR do Saúdské Arábie.
Pokud se návštěvníci přesunuli do školy, viděli zde ve třídách konstrukční programy SOLID WORKS, činnost 3D tiskáren, výuku robotiky a programování skvěle prezentovanou učitelem odborných předmětů Ondřejem Kolářem, s teoretickým vyučováním je seznamoval kolektiv učitelů pod vedením zástupců ředitele Petry Hrnčířové a Karla Průchy. Miroslav Vaníček a Vladimír Žalman ukazovali budoucím adeptům autoškoly, co je čeká při výuce, jak pracují trenažéry či interaktivní programy pro výuku řízení motorových vozidel.
A protože žáci v Hlušicích také bydlí a stravují se, řada rodičů prošla s pedagogy zdejší domov mládeže, viděla sportovní halu a dokonce si mohla na vlastní chuťové buňky otestovat kvalitu produktů pracovnic zdejší školní jídelny. Potravinářský a technický úsek školy nabídl ve stáncích návštěvníkům uzenářské produkty, skvělý guláš, čerstvé bramboráky a samozřejmě i vánoční cukroví.
"Mám radost, že náš den otevřených dveří navštívil i člen Rady Královéhradeckého kraje Václav Řehoř, který je zároveň členem školské rady SŠTŘ a na vlastní oči viděl i zájem o naší školu", pochvaloval si Karel Průcha, zástupce ředitele.
"Naše škola má před sebou poslední část tzv. investiční triády, tedy stavbu dílenského areálu zde v Hlušicích, tento objekt má celkově dokončit koncepci střediska a má sloužit zejména diagnostice, opravám a údržbě zemědělské techniky, ale samozřejmě nejen jí. Proto mám radost, že můžeme prezentovat stav zájmu o studium těchto oborů a moc děkuji celému sehranému kolektivu hlušického centra", nastínil význam celé této akce ředitel školy.
Prezentační akce školy nekončí, poslední den otevřených dveří všech center a středisek bude škola pořádat ještě 28. ledna 2023.

Mgr. Vladimír Blažej, ředitel SŠTŘ Nový Bydžov


Vánoční trhy spolu s Dnem otevřených dveří SŠTŘ opět rozšířily adventní program Nového Bydžova

09. 12. 2022

Vánoční trhy Střední školy technické a řemeslné v Novém Bydžově se opět staly součástí adventního koloritu v prostoru místního náměstí. Ve spolupráci s novobydžovskými Technickými službami se v pátek 9. prosince 2022 objevily před radnicí a budovou školy opět stany a stánky, k vidění byla i technika školy a zájemci si mohli svá motorová vozidla nechat bezplatně zkontrolovat, jak jsou připravena na zimní čas.
"Já musím poděkovat za skvělou součinnost Technickým službám v čele s ředitelem Josefem Kubánkem, s nimi šlo vše jako po másle a organizace akce byla naprosto bezproblémová", tak hodnotil organizační rámec akce zástupce ředitele SŠTŘ Karel Průcha.
Gastronomický a potravinářský úsek školy připravil pro zájemce stánek s žákovskými uzenářskými produkty, prodávala se zelňačka, tmavá polévka, hovězí guláš, bramboráky, buchty máčené v sirobu s perníkovým obalem, svařené víno a samozřejmě cukroví z dílen adeptů cukrářského řemesla, kterého letos chlumecké školní dílny napekly opět skoro málo uvěřitelných 750 kilogramů.
"Já jsem moc ráda, že jsme opět mohli uspořádat trhy v kompletním hávu a musím ocenit práci svých kolegyň a kolegů a žáků našich gastronomických a potravinářských oborů, kteří i v citelné zimě svoji práci zvládali na výtečnou", neskrývala spokojenost vedoucí organizačního štábu akce Veronika Větrovská.
Součástí trhů byl i prodej výtečné ryby sumečka afrického společnosti ZAS Mžany, své produkty představila Včelí farma Zábřezí, společnost Zelenina Soukup se blýskla vánočními vazbami a dekoracemi a do Nového Bydžova byla exportována i produkce Podkrkonošské uzeniny Bělá u Staré Paky.
"Partneři školy nám pomohli rozšířit sortiment a jsme rádi, že naše nabídka našla své zájemce, výborně se prodávalo cukroví, kterého si zákazníci odvezli 2 metrické centy, naprosto čistý byl za chvíli i řeznicko-uzenářský pult, napilno měla i kavárna školy", zářila i přes citelný chlad vedoucí ekonomického oddělení SŠTŘ Hana Krejčová.  
Součástí Vánočních trhů byl i Den otevřených dveří školy, byly otevřeny všechny budovy v Novém Bydžově, středisko praktického vyučování v Chlumci nad Cidlinou i středisko automobilních a technických oborů v ulici Na Švarcavě v Novém Bydžově, takže školu mohli navštívit i zájemci o studium, kteří mají zájem do budoucna konat některou přínosnou a produktivní profesi, které jsou nutné pro udržení normálního fungování naší společnosti.


Mgr. Vladimír Blažej, ředitel SŠTŘ Nový Bydžov


ČESMAD BOHEMIA a novobydžovská SŠTŘ podepsaly memorandum o další vzájemné spolupráci

08. 12. 2022


ČESMAD BOHEMIA, sdružení automobilových dopravců České republiky, je zcela logickým profesním partnerem Střední školy technické a řemeslné v Novém Bydžově. Proč tomu tak je a proč je novobydžovská střední škola řádným členem tohoto sdružení?
"Velkým výukovým segmentem činnosti naší školy je doprava, vyučujeme čtyřletý maturitní obor Dopravní prostředky ve dvou školních výukových programech Technik silniční dopravy a Operátor silniční dopravy, ve tříletém oboru kromě klasických mechaniků opravářů motorových vozidel stále realizujeme vzdělávací program Řidič nákladní a osobní dopravy a v nástavbovém studiu pak maturitní obor Dopravní technik", vysvětluje ředitel školy Vladimír Blažej.
"Je proto logické, že našimi partnery jsou dopravní a logistické firmy a samozřejmě i ČESMAD BOHEMIA", dodává ředitel.
Kromě výuky provozuje škola i svoji vlastní autoškolu a školicí středisko řidičů.
"Připravujeme žáky k získání řidičských oprávnění skupin B, T C, B+E a C+E, rovněž v našem školicím středisku probíhá příprava k získání profesního průkazu řidiče", seznamuje veřejnost s další činností školy Petr Voženílek, vedoucí učitel autoškoly SŠTŘ.
Vedle toho škola ve spolupráci právě s ČESMAD BOHEMIA pořádá kurzy k získání oprávnění ADR, což je přeprava nebezpečných věcí, dále kurzy obsluhy vysokozdvižných vozíků a obsluhy digitálních tachografů.
Z tohoto důvodu podepsaly obě partnerské strany v 8. prosince 2022 Memorandum o další spolupráci s řadou bodů, které upravují veškeré vzájemně prospěšné aktivity.
"Naším cílem je, že novobydžovská škola připraví své žáky tak, aby část absolventů byla po skončení studia připravena k pracovnímu uplatnění u členských dopravních společností ČESMAD BOHEMIA", přiblížila cíl vzájemné spolupráce ředitelka regionálního pracoviště v Hradci Králové Jana Slámová, která za sdružení dopravců memorandum podepsala.
"Očekáváme, že škola bude na svých akcích propagovat předmět činnosti našeho sdružení, budeme společně vykonávat informační kampaně o pracovních příležitostech v dopravě a budeme spolupracovat při organizaci odborných školení a seminářů", dodala Jana Slámová.
"ČESMAD BOHEMIA považujeme za svého strategického partnera v oblasti vzdělávání a mám velkou radost, že naše spolupráce tak skvěle rozjetá v minulém období bude pokračovat nadále i díky podpisu tohoto memoranda", to byla závěrečná slova ředitele SŠTŘ.

Mgr. Vladimír Blažej, ředitel SŠTŘ Nový Bydžov


Jak šetřit při vaření a přitom vařit chutně, erudovaně a odborně, o tom je metoda SOUS-VIDE

08. 12. 2022


Jak připravit maso metodou SOUS-VIDE, to představili žákům oboru Kuchař - číšník a žákům nástavbového studia Technologie potravin Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov profesionálové ze společnosti BIDFOOD.
Do chlumeckého střediska zavítali pánové Petr Konečný, specialista na SOUS-VIDE, Jakub Minařík, odborník na přípravu mas na grilech, a oblastní vedoucí prodeje společnosti BIDFOOD Pavel Melich.
Celý seminář byl koncipován jako přátelské povídání se studenty a tato atmosféra všem zúčastněným připravila dopoledne plné nových a zajímavých informací. Ty byly nejen o tom, že tato metoda představuje přípravu surovin ve vakuu při nízkých teplotách a po velmi dlouhou dobu, ale i o cílech, tedy o zachování přirozené chuti, šťavnatosti a textury masa včetně maximálního omezení ztráty důležitých živin.
,,Seminář se mi líbil strašně moc! Dozvěděla jsem se spoustu nových a zajímavých věcí. Měli jsme možnost maso ochutnat a bylo úžasné, moc jsem si pochutnala," řekla Tereza Hanyková, žákyně prvního ročníku oboru Kuchař - číšník.
,,Já už si dokážu představit, co tato metoda obnáší a jaké jsou její výhody," konstatovala její studijní kolegyně Kulhánková.
,,Za mne bych chtěla poděkovat týmu BANGUET SOUS-VIDE a firmě BIDFOOD za velmi aktivní seminář, který dle zpětné vazby od žáků byl prostě super. Slyšet zkušenosti od profesionálů a vidět je při jejich práci, tak to hodnotili účastníci semináře velmi pozitivně," bylo závěrečné hodnocení vedoucí chlumeckého střediska Veroniky Větrovské


Veronika Větrovská, vedoucí pedagogický pracovník SPV Chlumec n. C.

Středoškolská futsalová liga

07. 12. 2022


Ve středu 7.12. 2022 proběhlo v předměřické sportovní hale 2. kolo letošní Středoškolské futsalové ligy. Postup si z úvodních turnajů vybojovali žáci ze SŠTŘ Nový Bydžov, dále ze SŠSOG Hradec Králové a ze SPŠ Trutnov. V úvodním zápase jsme nastoupili proti favoritu skupiny - domácím hradeckým hráčům. I přes nepovedený začátek, kdy jsme v průběhu páté minuty prohrávali o dvě branky, jsme v zápase podali dobrý výkon. Plno našich možností skončilo neúspěchem, střelecky se dařilo Filipu Kosejkovi, který vsítil oba naše góly. Po krátké desetiminutové přestávce jsme se střetli se SPŠ Trutnov. Již od úvodního hvizdu jsme měli převahu, kterou do poločasu zúročili Komárek po nádherné Košatově přihrávce, poté zavěsil po individuální akci Telvák a nakonec Bernardovu akci úspěšně zakončil opět Komárek. Ve druhé části se nejprve po dlouhém Průchově výhozu prosadil Bernard a poslední naši branku připojil Nýč, který vyhnal všechny pavouky z trutnovské branky. Soupeř odpověděl pouze jednou po zaváhání v naší rozehrávce. V posledním utkání turnaje zvítězil pořádající celek SŠSOG Hradec Králové nad SPŠ Trutnov 9:3, což znamenalo, že s domácím týmem postupuje do 3.kola Středoškolské futsalové ligy náš celek. Tímto jsme vyrovnali loňský výsledek a těšíme se na další turnaj.

Výsledková část

SŠSOG Hradec Králové     -     SPŠ Trutnov                   9  :  3  /3:1/

SŠSOG Hradec Králové     -     SŠTŘ Nový Bydžov       4  :  2  /3:1/
branky : Kosejk 2

SŠTŘ Nový Bydžov            -     SPŠ Trutnov                   5  :  1  /3:0/
branky : Komárek 2, Telvák, Bernard, Nýč

Tabulka skupiny
1. SŠSOG Hradec Králové             2   2  0  0    13 : 5    6 bodů
2. SŠTŘ Nový Bydžov                    2   1  0  1      7 : 5    3 body
3. SPŠ Trutnov                               2   0  0  2      4 : 14   0 bodů

SŠTŘ Nový Bydžov reprezentovali :
Matěj Průcha  -  Ondřej Hynek, Vojtěch Bernard, Vojtěch Štoček, Josef Košata, Michal Míšek, Leoš Joukl, Filip Kosejk, Jan Telvák, Tomáš Nýč, Matěj Komárek


Milan Hamáček, vedoucí pedagogický pracovník Domova mládeže Hlušice

V regionu Pocidliní se peklo, vařilo, vyřezávalo aneb gastronomická bitva žáků zdejších základních škol

06. 12. 2022


  Příjemné adventní odpoledne pro žáky šesti regionálních základních škol spojené s vyhlášením výsledků soutěží ,,Peče celá Cidlina" a ,,MASTER CHEF Junior" připravili pedagogové a žáci gastronomických oborů Střední školy technické a řemeslné ve Středisku praktického vyučování v Chlumci nad Cidlinou. Slavnostní vyhlášení těchto juniorských soutěžních  klání moderoval zástupce ředitele školy Karel Průcha, který vybrané základní školy oslovil a stál v čele organizačního štábu. Obou přehlídek se tedy zúčastnily partnerské ZŠ Karla IV. Nový Bydžov, ZŠ V. K. Klicpery Nový Bydžov, ZŠ Skřivany, ZŠ Smidary, ZŠ Hlušice a ZŠ Chlumec nad Cidlinou.
  ,,Přípravu na cukrářskou soutěž neponechali všichni žáci základních škol náhodě a musím říct, že bodovat jejich finální výrobky v podobě žloutkových věnečků a dortu na téma ,,HALLOWEEN" nebylo vůbec lehké. Mentory adeptů sladkého řemesla byly žákyně třetího ročníku oboru Cukrář a pro ně to byla zkušenost, jaké to vlastně je, když někoho učíte. Celkově mě osobně účastníci překvapili svou šikovností, kreativitou a nápaditostí," přidala své hodnocení učitelka odborného výcviku a také absolventka SŠTŘ Michaela Vejvodová. Vítězství v této disciplíně si odnesla Základní škola V. K. Klicpery Nový Bydžov, pohár za druhé místo putoval do Základní školy ve Smidarech a bronzové umístění získala Základní škola Hlušice.
  A protože gastronomie láká i na kulinářské dovednosti, všech šest základních škol vyslalo znovu své týmy, aby se utkaly v přípravě hovězího guláše, palačinek a v umění carvingu. Žáci na tyto činnosti měli opět své mentory, tentokrát v podobě žáků třetího ročníku oboru Kuchař - číšník.
  ,,Příprava dobrého guláše obnáší umění a odvahu udělat kvalitní základ a toho se žáci nebáli. Svou kreativitu předvedli při servisu palačinek a dovednost vyřezat jablko byla také výzvou. Střetla se spousta šikovných žáků, takže hodnotit výsledek opět nebylo vůbec lehké," konstatovala šéfka poroty a učitelka odborného výcviku Lenka Vopátková.
  My už dnes víme, že vítězem se stala Základní škola Hlušice, pohár za druhé místo získala Základní škola Karla IV. Nový Bydžov a třetí místo získala místní Základní škola v Chlumci nad Cidlinou. Ceny do soutěže věnovala společnost BIDFOOD a samozřejmě pořádající Střední škola technická a řemeslná, která nyní nabízí budoucím uchazečům potravinářských a gastronomických profesí komplexní vzdělávací systém 3+2, tedy tříleté obory s výučním listem a navazující dvouleté nástavbové maturitní studium Technolog výroby potravin.
,,Protože jsme chtěli pro všechny zúčastněné připravit příjemné adventní odpoledne, čekalo na všechny účastníky a doprovázející pedagogy základních škol malé občerstvení, které připravili naši kuchaři a cukráři. Závěr akce se nesl v mimořádně přátelské a vstřícné atmosféře, kterou ještě umocnila diskuze o pořadu PROSTŘENO SPECIÁL, který v chlumeckých prostorách natáčela televize PRIMA," řekla na závěr jedna z duší této malé gastronomické olympiády a vedoucí chlumeckého střediska Veronika Větrovská.
  "Na počátku všeho stál nápad, a když se nápad převtělí do velmi příjemné reality, tak je nutno děkovat a já děkuji všem, kteří tato klání připravili a všem, kteří se jich zúčastnili. Před všemi dospělými je nutno smeknout, protože dělají pro děti něco, co ovlivňuje jejich motivaci a soutěživost," cenil si organizace dalších akcí pro žáky základních škol z velké pořadatelské plejády SŠTŘ ředitel Vladimír Blažej.  

Veronika Větrovská, vedoucí pedagogický pracovník SPV Chlumec n. C.