Karmelské slavnosti 2021
30. 09. 2021
Dne 30. 09. 2021 se Střední škola technická a řemeslná zúčastnila soutěže Karmelské slavnosti 2021 pořádané ISŠ Na Karmeli v Mladé Boleslavi. Dort na téma ,,hudební nástroj" připravovala žákyně druhého ročníku oboru Cukrář Natálie Novotná pod vedením zkušené učitelky odborného výcviku Blanky Kubíkové, která podobu dortu vybrala a vedla žákyni po odborné stránce.
Soutěžní exponát byl poctou pro zesnulého britského rockového bubeníka Charlieho Wattse, jenž byl více jak padesát let členem kapely Rolling Stones.
Veronika Větrovská, vedoucí pedagogický pracovník SPV Chlumec n. C.
Bezlepkové jemné pečivo
30. 09. 2021
Dne 30. 9. 2021 se žáci v rámci bezlepkového kurzu seznámili s novými surovinami, které se používají pro bezlepkové výrobky. Pro názornou ukázku jsem zvolila sušenky s máslovou příchutí. Dozvěděli se informace, jak se dané suroviny vyrábí, jaké mají působení a množstevní zastoupení v těstě. Žáci si sami vyzkoušeli namíchat těsto podle postupu. Sami se kreativně zapojili a ze základního těsta vytvořili sušenky s různými tvary a příchutěmi (čokoláda, malina, jahoda, banán a jablko). Výtvory si vzájemně ohodnotili a vytvořili žebříček nejlepších příchutí.
Ing. Slávka Formánková, učitelka odborných předmětů SŠTŘ NBVe středisku praktického vyučování Chlumci n. C. proběhl kurz výroby paštik
29. - 30. 09. 2021
Kurzu výroby paštik se pod vedením učitelů Radomíra Beňka a Lenky Vopátkové zúčastnily druhé ročníky oborů Řezník - uzenář a Kuchař - číšník. Žáci si vyzkoušeli proces výroby včetně nezbytné emulgace, tvorbu chuťového směru, tvarování a možnosti servírování. Vznikly tak nové příchutě již vyráběných paštik a další nové výrobky. Dobrou zprávou je, že nové příchutě např. paštiky s mandlemi, brusinkami a medvědím česnekem budou k dostání i v řeznické prodejně SŠTŘ v Chlumci nad Cidlinou.Milan Novák, vedoucí učitel oboru řezník - uzenář SŠTŘ NB
Praktické demonstrace a provádění fyzikálních experimentů v laboratorním zázemí Dopravní fakulty Jana Pernera
29. 09. 2021
Žáci druhého ročníku maturitního oboru Dopravní prostředky – Technik silniční dopravy navštívili 29. 9. 2021 laboratorní zázemí Výukového a výzkumného centra v dopravě (VVCD) Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice.
Průvodcem jednotlivých sekcí byl Ing. Petr Vnenk, který žákům stručně představil činnosti jednotlivých laboratoří (Dynamický zkušební stav, Inženýrské dopravní stavby, Dopravní prostředky – kolejová vozidla / Silniční vozidla).
V laboratoři Silničních vozidel měli žáci možnost zúčastnit se praktické demonstrace stability silničního vozidla na sklopné plošině pod vedením Ing. Petra Jilka, Ph.D. Vedoucí laboratoře žákům dále představil statický a dynamický adhezor (pro zatěžování pneumatik osobních vozidel) a testovací vozidlo.
Fyzikální experimenty (stanovení objemové hmotnosti, pevnosti v tlaku) studenti prováděli pod vedením Ing. Vladimíra Suchánka, Ph.D.
Zbývající ročníky maturitního oboru Dopravní prostředky navštíví laboratorní zázemí v dalším možném termínu.
Ing. Vladimír Suchánek, Ph.D., učitel všeobecných předmětů SŠTŘ NB
Aktuální novinky z probíhající stáže žáků v Itálii
30. 09. 2021
Zahraniční stáž žáků SŠTŘ Nový Bydžov v Itálii pokračuje druhým týdnem! Účastníci mají za sebou kurz přípravy italské pizzy a foccacii, ručně vyráběných vaječných a bezvaječných těstovin či sladkého snídaňového a dezertního pečiva. Během volného času zavítali do historického města Rimini, kde poznávali italskou historii a kulturu.Ing. Jiří Wágner, DiS., učitel odborných předmětů SŠTŘ NB
Odborná exkurze Zelárna Dobrá Voda
24. 09. 2021
Žáci maturitního nástavbového oboru Technolog výroby potravin v rámci bloku učiva zaměřeného na výrobu a konzervaci potravin navštívili v pátek 24. září 2021 provoz zelárny ZD Podchlumí v Dobré Vodě.
Průvodkyní jim byla vedoucí zelárny paní Zuzana Korbelová. Žáci si prohlédli celou linku na zpracování hlávek, prozkoumali zelnou krouhanku a cvičně si spočítali, kolik je třeba soli pro výrobu 40 tun kvašeného zelí, což je kapacita 1/28 výrobních prostor. Seznámili se též s nutnými podmínkami pro optimální průběh fermentačního procesu a kontrolními mechanismy, které jsou při výrobě kvašeného zelí zavedeny.
Taktéž získali informace o pěstovaných odrůdách, ošetřování zelí v průběhu vegetačního období, jeho sklizni a certifikacích, které ZD Podchlumí získalo v souvislosti s výrobou kvašeného zelí a zelné šťávy.
Po této části výuky se žáci přesunuli do prostor určených pro zpracování zeleniny ve školní jídelně v Hlušicích. Zde zpracovali hlávky zelí na krouhanku a naložili do kvasné nádoby s použitím klasické receptury pro domácí výrobu kvašeného zelí. Průběh fermentačního procesu bude žáky průběžně sledován a změny budou vyhodnocovány.
Mgr. Jiří Zahradník, ZŘ TEV SŠTŘ NBŽáci potravinářských oborů na stáži v Itálii
24. 09. 2021
V neděli 19. září odjelo devatenáct žáků potravinářských oborů a dvě doprovodné osoby na dvoutýdenní učební stáž v rámci projektu Erasmus+ do italského města Milano Marittima. Obory Kuchař – číšník, Cukrář, Řezník - uzenář a nástavbový obor Technolog potravin zde absolvují různé gastronomické kurzy přípravy typických italských pokrmů.
Po nutné regeneraci z cesty, seznámení se s místním prostředím a nezbytnou první návštěvou nedaleké mořské pláže začala i odborná část celého pobytu. Kurzy se v prvních dnech zaměřily především na přednášky o kávě a její přípravě. Pan Maicol Teodorani z kavárny a pražírny v Ceseně předvedl žákům různé způsoby přípravy kávy - a to i ty méně známé v českém prostředí. Jednalo se o přípravu způsoby V60, Aeropress, Cold Brew a kávový sifon. Další den došlo na praktický nácvik přípravy espressa a cappuccina na profesionálním pákovém kávovaru za dozoru pana Mirko Camporesiho z hotelu Plaza, ve kterém je celá skupina ubytována.
Někteří žáci se zároveň zapojili do provozu v hotelové restauraci, kde pomáhají ve skupinách při snídaních a večeřích. Starají se o přípravu stolů před jídlem, servis jednotlivých chodů a debarasování. V obsluze budou tímto způsobem pokračovat až do konce celého pobytu.
Ing. Jiří Wágner, učitel odborných předmětů SŠTŘ NB
Polní den ZS Sloveč
22. 09. 2021
Ve středu 22.09.2021 se žáci 1. ZD zúčastnili tradičního polního dne kukuřice a cukrové řepy na pozemcích ZS Sloveč. Tento, již 28. ročník, se konal na poli nedaleko obce Kamilov.
Žáci oboru Opravář a diagnostik zemědělských strojů se seznámili se sklízecí technikou Claas, John Deere a měli možnost shlédnout sklízeče cukrové řepy přímo na poli. Žákům se polní den moc líbil. Bylo pro ně přínosné vidět stroje, o kterých se v rámci teoretického vyučování učí na vlastní oči. Lépe tak pochopili princip jejich fungování.
Pavel Novák, vedoucí pedagogický pracovník SPV NB (Švarcava)
Královéhradecké krajské dožínky 2021
18. - 19. 09. 2021
Královéhradecké krajské dožínky patří od roku 2004 k největším akcím kraje s návštěvností přes 30 tisíc lidí. Ocenění zde přebírají nejlepší potravinářské a zemědělské firmy a studenti zemědělských škol. Bohatý kulturní program doplňuje přehlídka hospodářských zvířat a zemědělské techniky.
V sobotu 18. září 2021 se uskutečnil již 17. ročník. Pro návštěvníky byl připraven bohatý hudební, kulturní i vzdělávací program. Mohli ochutnat regionální výrobky a nakoupit si je od pěstitelů. Shlédli ukázky práce s hospodářskými zvířaty a mistrovství České republiky v ručním stříhání ovcí. Nebo jen prostě poseděli a oslavili úrodu v našem kraji!
Po letech se akce vrátila na „místo činu“ do Šimkových sadů. SŠTŘ Nový Bydžov (dříve SOU Hlušice) nechyběla na žádném ze šestnácti předešlých ročníků. Jinak tomu nebylo ani letos. Expozici naší školy zajišťovali jak potravináři, tak i obory s technickým zaměřením. O naše potravinářské výrobky byl u návštěvníků dožínek velký zájem. Učitel odborného výcviku pan Beněk za asistence paní Trejbalové a dvou žáků oboru Řezník-uzenář zcela vyprodali všechny nabízené produkty. Nutno dodat, že pan Beněk by svým entuziasmem dokázal prodat snad i dvě lednice, ve kterých měl uzeniny…a možná i lavici. Vedle stánku potravinářů reprezentovali naši školu za technické obory opraváři zemědělských strojů. Výstava techniky autoškoly byla letos premiérově doplněna i o výrobky učitele odborného výcviku Martina Kopřivy, na jejichž výrobě se podíleli i žáci oboru Opravář zemědělských strojů. Těžko se hledají slova, která by co nejvěrohodněji vystihla obdiv návštěvníků nad zmenšeninou traktoru Zetor 7745. Preciznost vyrobeného traktoru asi nejvěrohodněji vyjadřují slova samotného výrobce: „To je traktor, který se vypral v pračce na 90° a srazil se.“
Naši expozici navštívili významní hosté:
- hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček, který v družné debatě mimo jiné pozdravoval svého bývalého spolupracovníka Mirka Vaníčka - učitele autoškoly SŠTŘ Nový Bydžov
- Iva Horníková - tajemnice Zemědělského svazu České republiky územní organizace Hradec Králové - velice chválila úroveň rautu, který zajistil potravinářský úsek SŠTŘ Nový Bydžov u příležitosti přivítání všech hostů krajských dožínek
- náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje pro školství Arnošt Štěpánek, který se zajímal o obor OZS a byl mu v přátelském duchu představen VUOV Dobroslavem Šmidrkalem, dále také obdivoval zmenšeninu traktoru Zetor a uzenářské výrobky
Všichni pedagogové SŠTŘ Nový Bydžov vytvořili kulisu pro nejúspěšnějšího žáka zemědělských oborů Michala Grundmanna a doprovodili ho na předávání ocenění přímo na hlavním pódiu.
Catering SŠTŘ NB pro Zemědělský svaz Hradec Králové
16. 09. 2021
Ve čtvrtek 16. 9. 2021 zajišťovala Střední škola technická a řemeslná catering pro Zemědělský svaz Hradec Králové. Akce se konala v sídle firmy AGRO podnik Hradec Králové a účastnili se jí ředitelé jednotlivých zemědělských podniků a také delegace z partnerského Banskobystrického kraje. Akce se nám povedla, o čemž svědčí poděkování, které bylo škole zasláno.Vážený pane řediteli,
dovolte nám poděkovat a vyzvednout zajištění naší akce paní Větrovskou, jejím spolupracovníkem a studentkami. Ve čtvrtek 16. 9. 2021 jsme měli tu čest přivítat delegaci z Banskobystrického kraje a ředitele našich zemědělských podniků na společném setkání. Akce byla zajištěna kvalitním občerstvením a vynikají obsluhou.
Chtěli bychom tímto poděkovat za spolupráci vaší školy s námi nejen na tomto setkání, ale i při jiných akcích jako je Zemědělský den nebo jízdy zručnosti.
S úctou
Ing. Luděk Homoláč Ph.D., předseda územní organizace
.
Veronika Větrovská, vedoucí pedagogický pracovník SPV Chlumec nad Cidlinou
Kurz obsluhy manipulačních vozíků
10. 09. 2021
Petr Vaníček, vedoucí učitel praktického vyučování SŠTŘ (sstrnb.vanicek@seznam.cz)
Cenu „Škola firmě, firma škole“ získala SŠTŘ Nový Bydžov!
10. 09. 2021
V krásném slunném odpoledni dne 9. září 2021 na romantickém zámku v Dobřenicích převzali zástupci Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov společně s partnerskou firmou DS Agro Libštát, s.r.o. cenu za skvělou a inovativní spolupráci v soutěži s názvem „Škola firmě, firma škole“ pořádané Krajskou hospodářskou komorou Královéhradeckého kraje pod patronací Královéhradeckého kraje. Cena je odměnou za dlouholetou intenzivní spolupráci při přípravě a vzdělávání žáků technických a dopravních oborů. Všichni přítomní ocenili, po zhlédnutí krátkého medailonku, formu a rozsah spolupráce a široké uplatnění absolventů vyučovaných oborů.¨
Ing. Karel Průcha, zástupce ředitele SŠTŘ NB
SŠTŘ Nový Bydžov a THmotorsport souhrn ročníku 2020/2021
10. 09. 2021
Ve školním roce 2020/2021 se i přes nepříznivou situaci naplno rozběhl projekt spolupráce SŠTŘ Nový Bydžov a THmotorsport, který si dal za úkol přinést trochu nevšední činnosti při výuce automobilních oborů. Pojďme si tedy krátce shrnout, co se v dílnách odehrálo a jaké jsou výhledy na nadcházející školní rok.
Začátkem roku jsme zkontrolovali a přichystali na nadcházející sezonu teamový offroad a povedlo se nám s vybranými žáky odjet alespoň jeden závod. Dále v dílnách probíhala práce na Kaipanu/Bmw pro okruhové závody a bylo dokončeno vozidlo Renault Clio pro závody typu rally. S tímto vozidlem se dokonce povedlo po rozvolnění covidových opatření odjet i dva závody, kde se dostatečně otestovalo a bez jediné závady potvrdilo výbornou práci studentů, kterou odvedli při stavbě tohoto speciálu.
Další skvěle hodnocenou akcí byla příprava vozu Mazda RX8 pro okruhové závody a následná účast na jeho testování v Mostě. Tým Bartoni racing byl s prací žáků natolik spokojen, že nás požádal o další spolupráci. Tím se dostáváme k výhledům na nadcházející školní rok.
Jednou z prvních akcí by měly být vytrvalostní závody na okruhu Most. Tam by se vybraní studenti měli starat o celý servis vozu a podílet se tak na zdárném dokončení tohoto náročného závodu.
Dále se určitě naši žáci mohou těšit na zajímavá vozidla, která se objevují ve školních dílnách a která pomáháme jejich majitelům servisovat a nastavovat pro nejlepší výkony. Bude probíhat i dokončení vozidla Kaipan a stavba nového speciálu Audi TT pro asfaltové závody. V neposlední řadě je potřeba také vzpomenout na náš Offroad a doufat, že s ním budeme moci vyrazit na nějaké závody seriálu OffroadMaratonu.
Tomáš Hovorka, učitel odborného výcviku SPV Švarcava Nový Bydžov
SŠTŘ servisním týmem na okruhu v Mostě
09. 09. 2021
Dne 9. září se žáci třetího ročníku oboru automechanik zúčastnili okruhového vytrvalostního závodu na okruhu v Mostě. Jejich náplní při návštěvě bylo postarat se o servis vozu Mazda RX8 týmu Bartoni racing. Zkontrolovali vůz před startem a následně se o vůz starali při střídání jezdců v průběhu samotného závodu. Tým Bartoni racing byl s jejich prací opět spokojen a jistě nás osloví i pro další spolupráci.
Tomáš Hovorka, učitel odborného výcviku
Vzdělávání dospělých se rozbíhá i ve školním roce 2021/2022
09. 09. 2021
Pokud hledáte cestu, jak získat potřebné vzdělání pro vaši praxi, tak je pro vás ideálním řešením studium jednotlivých předmětů organizované ve smyslu § 113d Školského zákona. Tuto formu studia SŠTŘ Nový Bydžov nabízí pro absolventy rozmanitých oborů již celou řadu let, nejčastěji v oborech Elektrikář – silnoproud, Cukrář, Kuchař – číšník, Řezník, Mechanik opravář motorových vozidel. Podle stupně vzdělání, které zájemce získal v předchozích letech, je stanoven rozsah studia. Ve většině případů se jedná pouze o absolvování studia a zkoušek z jednotlivých odborných předmětů včetně odborného výcviku během 1 roku, pokud frekventant je již držitelem výučního listu nebo maturitního vysvědčení. Pro řadu účastníků ale není problém absolvovat studium celého oboru včetně všeobecně vzdělávacích předmětů, v tomto případě se studium prodlužuje na rozsah 2 let. Vlastní studium začíná vždy v listopadu příslušného školního roku a je organizováno formou konzultací 1x za 14 dní, zpravidla v pátek. V případě epidemiologických opatření znemožňujících prezenční výuku, přechází účastníci vzdělávání dospělých na distanční formu. Po celou dobu studia navíc mají k dispozici vzdělávací portál školy. Součástí výuky je odborný výcvik. Ten probíhá od června do konce srpna ve velmi dobře vybavených dílnách školy. Závěrečné zkoušky potom účastníci konají v zářijovém termínu.
Uzávěrka přihlášek je 15. října 2021.
Bližší informace o časových a finančních podmínkách studia podá:
- Mgr. Jiří Zahradník (tel.: 724 766 115, sstrnb.zahradnik@seznam.cz)
- Ing. Martina Bydžovská (tel.: 602 548 635; sstrnb.mbydzovska@seznam.cz)